Home > νέα > Προβλήματα έντονης λειψυδρίας σηματοδοτεί η μείωση των υδάτων σε πηγές του Νομού Δράμας

Προβλήματα έντονης λειψυδρίας σηματοδοτεί η μείωση των υδάτων σε πηγές του Νομού Δράμας

Προβλήματα έντονης λειψυδρίας

σηματοδοτεί η μείωση των υδάτων

σε πηγές του Νομού Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ στη Δράμα τα προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία έχουν κάνει σταδιακά την εμφάνισή τους από το Μάιο και μετά, σε διάφορες περιοχές του Νομού Δράμας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, όπου αρχικά υπήρξε πρόβλημα με την μεγάλη μείωση των υδάτων στην λίμνη των Λευκογείων, το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για άρδευση στην καλλιέργεια της πατάτας.

Παράλληλα υπήρξε και πρόβλημα σε ορισμένες Κοινότητες του Δήμου Νευροκοπίου για το πόσιμο νερό, ενώ ίδια προβλήματα αντιμετώπισαν και Κοινότητες στο Δήμο Προσοτσάνης αλλά και στο Δήμο Δράμας.

Σήμερα, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας, φιλοξενούμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γεωλόγου – Σπηλαιολόγου κ. Χρήστου Πέννου για το Σπήλαιο Αγγίτη και την μείωση των υδάτων, που φτάνουν σε ύψος μόνο 15 εκατοστών αυτές τις ημέρες. Ένα ποτάμι, από το οποίο εξαρτώντας πολλές καλλιέργειες στη νότια πλευρά του κάμπου της Δράμας και κυρίως στα χωριά των Σερρών.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης και στην άρδευση καλλιεργειών από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και οι συγκεκριμένες πηγές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα  μείωσης των υδάτων, ενώ σε όλο τον κάμπο όπως και στα Τενάγη Φιλίππων, η άρδευση γίνεται μόνο με ωράριο ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά όλοι οι καλλιεργητές.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, το πρόβλημα με τη μείωση των υδάτων στην Αγία Βαρβάρα δεν είναι καινούριο καθώς και παλαιότερα είχαμε τέτοια θέματα, όμως η μείωση των υδάτων σε πολλές πηγές της περιοχής του Νομού Δράμας είναι πρωτοφανής στην σύγχρονη ιστορία της.

Από τα βασικότερα ζητήματα του δύσκολου αυτού γεγονότος, είναι οι δύο κατά σειρά άνυδροι χειμώνες, όπως και η έλλειψη χιονοπτώσεων τους δύο προηγούμενους χειμώνες. Και αυτά που γεμίζουν, που φορτίζουν τις πηγές της περιοχής με νερό, είναι κυρίως τα χιόνια, καθώς και οι σιγανές βροχές που βοηθάνε σημαντικά στην ενίσχυση των πηγών.

Η λειψυδρία όμως πλήττει όλη τη χώρα και όχι μόνο τη Δράμα. Και αυτό φαίνεται και από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, λέγοντας ότι «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις, αλλά θα χρειαστούν οι δομικές παρεμβάσεις και η κυβέρνηση θα κάνει πρόσθετες εξαγγελίες».

Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι όμως να είστε βέβαιη ότι θα χρειαστούμε πιο δομικές παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού και για την ύδρευση και για την άρδευση και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός, ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023, η περιοχή της Δράμας και γενικότερα της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχε βιώσει μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, ενώ το φετινό καλοκαίρι, έχει ήδη σημειώσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή, σε ιστορικά μάλιστα επίπεδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πριν από μερικές ημέρες, στην περιοχή του Παρανεστίου είχε σημειωθεί μια από τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες 41,6 βαθμών Κελσίου, γεγονός πραγματικά ιστορικό.

Οι προβλέψεις των ειδικών πάντως δεν είναι καθόλου ευοίωνες και αυτό σημαίνει ότι, η επόμενη περίοδος μέχρι και το φθινόπωρο τουλάχιστον, θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο.