Home > νέα > Προβλήματα για νέους αγρότες στην ΑΜΘ λόγω της χαμηλής παραγωγής στην ελιά-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Προβλήματα για νέους αγρότες στην ΑΜΘ λόγω της χαμηλής παραγωγής στην ελιά-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Με κίνδυνο απένταξης από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Προβλήματα για νέους αγρότες

στην ΑΜΘ λόγω της χαμηλής

παραγωγής στην ελιά

Υπαρκτός ο κίνδυνος και για τους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα φαίνεται πως εγείρονται για μερίδα νέων αγροτών της περιοχής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όσον αφορά αυτούς  που έχουν δηλώσει ελαιώνες, αλλά και για νέους αγρότες που έχουν πληγεί έντονα από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Φυσικά, όσον αφορά το ζήτημα των ελαιοπαραγωγών, δεν είναι μόνο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ζήτημα αφορά κυρίως νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Νέων Αγροτών και ενώ έχουν δηλώσει ελαιώνες ως καλλιέργεια, εξαιτίας της χαμηλής σοδειάς και άρα εσόδων, κινδυνεύουν να απενταχθούν, ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα φαινόμενο στο οποίο οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να έχουν καμιά ανάμειξη.

Το θέμα αυτό έφερε στη δημοσιότητα το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), μετά από πληροφόρηση που είχε από μέλη του μελετητές γεωτεχνικούς. Σε σχετική επιστολή του αναφέρεται στο πρόβλημα που ανέκυψε λόγω της ακαρπίας της ελιάς, το οποίο έχει πανελλαδικές όμως διαστάσεις, οι επιπτώσεις του οποίου επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών νέων αγροτών.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται μία από τις υποχρεώσεις των νέων αγροτών της 3ης πρόσκλησης είναι η εξής: «από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι νέοι αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσει βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο» (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).

Καθώς όμως η πλειοψηφία των νέων αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. «Στην περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (πχ. αμυγδαλιά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι νέοι αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή».

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, στον «Π.Τ.» μίλησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δελησταμάτης, ο οποίος επιβεβαίωσε το σχετικό ζήτημα επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο αφορά νέους αγρότες στην Ελλάδα που έχουν δηλώσει ως καλλιέργεια ελαιώνες, με αποτέλεσμα λόγω της ακαρπίας, να μην μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα το οποίο θα έπρεπε να έχουν σύμφωνα με την ένταξή του στο πρόγραμμα».

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Δελησταμάτης «περιμένουμε απαντήσεις από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το τι θα γίνει στη συνέχεια γι’ αυτό το θέμα. Τόσο αποδεδειγμένα για τις περιοχές που υπάρχει ακαρπία στην ελιά, όσο και για τις πυρόπληκτες περιοχές».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος, ότι, «δεν είναι μόνο θέμα ακαρπίας στην ελιά, αλλά είναι και οι περιοχές εκείνες όπου αγρότες έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι σε περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης».

Ο κ. Δελησταμάτης πάντως δήλωσε πως υπάρχει «μεγαλύτερη αισιοδοξία για τους πυρόπληκτους αγρότες» και «πιο μικρή για την ακαρπία στην ελιά».

Σημείωσε ότι όσον αφορά το θέμα της ελιάς, έχουμε αρκετούς αγρότες στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου κυρίως, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί ακόμα και ο αριθμός των πυρόπληκτων νέων αγροτών.

Με βάση τα παραπάνω πάντως, οι γεωτεχνικοί της Ανατολικής Μακεδονίας, ζητούν να εξευρεθεί λύση επί του συγκεκριμένου προβλήματος «καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».