Δηλώσεις του διευθυντού της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γ. Βογιατζή στον «Π.Τ.»
Προβλήματα στη χωριστή συλλογή
του χαρτονιού λόγω πανδημίας
από Δήμους της Δράμας
Μόνο 6 Δήμοι στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν μετέχουν στο πρόγραμμα μεταφοράς των απορριμμάτων μέσω του ιδιώτη: οι 3 είναι στην Π.Ε. Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είναι γνωστό, ήδη από 14 Ιανουαρίου, ξεκίνησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης μέσω ιδιώτη από τη ΔΙΑΑΜΑΘ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο μετά από σχετική δημοπρασία που είχε ξεκινήσει και ολοκληρώθηκε το 2020, η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει παραδώσει τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους Δήμους, προς τους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Για παράδειγμα, τα τελικά απορρίμματα μετά από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων, καταλήγουν στον ΧΥΤΥ Καβάλας.
Μέχρι πρότινος, τη μεταφορά των απορριμμάτων την είχαν οι ίδιοι οι Δήμοι, οι οποίοι διέθεταν φορτηγά και προσωπικό, προκειμένου να ολοκληρώνονται καθημερινά οι μεταφορές αυτές.
Τη μεταφορά αυτή έχει αναλάβει για τα δύο επόμενα χρόνια, η εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ» με τον διακριτικό τίτλο Helesi, η οποία δραστηριοποιείται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Αυτό σημαίνει ότι, οι εργαζόμενοι των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΔΙΑΑΜΑΘ, απαλλάσσονται πλέον από τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΥ και επιστρέφουν στα καθήκοντα αποκομιδής των Δήμων τους.
Συν τοις άλλοις, οι Δήμοι έπρεπε να πληρώνουν για τη μεταφορά τους αυτή το κόστος ταφής στου ΧΥΤΥ, το κόστος μεταφοράς (καύσιμα) καθώς και το κόστος συντήρησης των φορτηγών που ανήκουν στη ΔΙΑΑΜΑΘ.
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το νέο πρόγραμμα μεταφοράς των απορριμμάτων από ιδιώτη έχει ήδη ξεκινήσει από 14 Ιανουαρίου 2021, και σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής, δηλώνει ικανοποιημένος για τη μέχρι σήμερα πορεία του.
Όπως επισημαίνει μάλιστα, «όλοι οι Δήμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν ήδη παραδώσει τα φορτηγά στον ιδιώτη και η μεταφορά εκτελείται χωρίς προβλήματα».
Σε ερώτηση για το πόσοι Δήμοι στο σύνολο της Περιφέρειας συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο κ. Βογιατζής τονίζει ότι «στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν μόνο 6 Δήμοι στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μεταξύ αυτών είναι τρεις Δήμοι της Π.Ε. Δράμας: ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Προσοτσάνης και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου. Δεν συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Θάσου και ο Δήμος Νέστου».
Διευκρινίζει μάλιστα ότι, «οι Δήμοι αυτοί θεωρούν ότι μπορούν να τα μεταφέρουν μόνοι τους, κρίνοντας ότι έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να κάνουν τη μεταφορά μόνοι τους».
Στο σημείο αυτό, να πούμε ότι ο «Π.Τ.» επικοινώνησε χθες με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, ο οποίος ερωτώμενος για ποιο λόγο δεν μπήκε στο πρόγραμμα μεταφοράς, σημείωσε ότι «έχουμε το ανάλογο προσωπικό και μπορούμε να μεταφέρουμε μόνοι μας τα απορρίμματα. Μας έρχεται πιο φθηνά».
Από την Π.Ε. Δράμας λοιπόν, μόνο ο Δήμος Δράμας και ο Δήμος Παρανεστίου έχουν παραδώσει την υπηρεσία μεταφοράς και τα οχήματα που είχαν γι’ αυτό το λόγο, των απορριμμάτων στη ΔΙΑΑΜΑΘ μέσω ιδιώτη.
Επίσης, ο διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζής, ερωτώμενος για τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, σημείωσε ότι εξαιτίας της αδυναμίας των Δήμων να συλλέξουν χωριστά το χαρτί – χαρτόνι, το ΚΔΑΥ τελικά υπολειτουργεί.
Όπως αναλυτικότερα σημείωσε ο ίδιος, «όσον αφορά το ΚΔΑΥ Δράμας, υπάρχει μια αδυναμία των Δήμων να κάνουν ξεχωριστά την περισυλλογή του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι (χαρτί – χαρτόνι). Οι κίτρινοι κάδοι που έχουν αναπτυχθεί, δεν συλλέγονται χωριστά λόγω της κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό είναι αντίφαση βέβαια όπως ακούγεται, αλλά αυτή την ενημέρωση έχουμε».
Όπως τονίζει, «οι Δήμοι που έχουν αναπτύξει τον κίτρινο κάδο, είναι ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Δοξάτου και κάποιους λίγους κάδους ο Δήμος Παρανεστίου. Η Προσοτσάνη και το Νευροκόπι ακόμα δεν έχουν εντάξει τον μπλε κάδο με κίτρινο καπάκι.
Αυτοί έχουν αδυναμία στον χωριστό τρόπο διαλογής των δρομολογίων τους, οπότε το Κέντρο Διαλογής της Δράμας υπολειτουργεί. Περιμένουμε να ξεπεραστούν τα γενικότερα προβλήματα, έτσι ώστε να καθιερωθεί η χωριστή συλλογή του χαρτονιού και στη συνέχεια να δούμε τι άλλα απόβλητα μπορεί να πάρει».