Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα στο ζήτημα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ-Από 24.108 προτάσεις μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν μόνο 263

Προβλήματα στο ζήτημα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ-Από 24.108 προτάσεις μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν μόνο 263

Συνέντευξη Τύπου προέδρων Επιμελητηρίων ΑΜΘ

Προβλήματα στο ζήτημα

της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης

για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Από 24.108 προτάσεις μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν μόνο 263

Έχουν αξιοποιηθεί 10.026 προτάσεις και περιμένουν τελική αξιολόγηση

12.253 προτάσεις βρίσκονται εν αναμονή αξιολόγησής τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για το καθεστώς και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, της Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έδωσαν χθες το μεσημέρι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η συνέντευξη δόθηκε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και συμμετείχαν σ’ αυτήν περίπου 20 μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλη την περιοχή, μεταξύ αυτών και ο «Πρωινός Τύπος» Δράμας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων: Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης, Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνιος Γραβάνης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ και Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το θέμα της συνέντευξης, αφορούσε αποκλειστικά τα δεδομένα που αφορούν την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ και το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων ΑΜΘ και τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία.

Να σημειωθεί εδώ, ότι, τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, φέρεται να ευθύνονται σχετικά με την καταβολή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στα πλαίσια των ενισχύσεων εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο κ. Αγγελίδης από το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εδώ και 24 χρόνια αυτή λειτουργούσε άψογα και χωρίς προβλήματα.

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης μίλησε για «αποκατάσταση της αλήθειας» και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή «οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δώσει την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση στα Επιμελητήρια και αυτή την στιγμή πορευόμαστε με μια προσωρινή διοίκηση προς τη Δευτέρα 5 Απριλίου, σε μια νέα Γενική Συνέλευση, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της εταιρείας».

Μέσω των δηλώσεών του, ο κ. Αγγελίδης κάλεσε την Περιφέρεια (σ.σ. εννοεί την περιφερειακή αρχή του κ. Μέτιου) «για άλλη μια φορά να συμμετέχει ορίζοντας τους εκπροσώπους της, για να μπορέσουμε να πορευθούμε σε συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα για το καλό της Περιφέρειας και των επιχειρήσεων που εδρεύουν εδώ».

EPIMELHTHRIA 2

Στιγμιότυπο από την διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των Επιμελητηρίων ΑΜΘ.

 

Στ. Γεωργιάδης: «Δεν γίνεται να πυροβολούμε τα πόδια μας»

Δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι, «η συνέντευξη γίνεται χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς καμιά απολύτως διάθεση αντιπαράθεσης με τον οποιονδήποτε από την Περιφέρεια».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ιδιαίτερα ότι «προερχόμαστε από δικαίωση από προσωρινές διαταγές δικαστηρίων. Εμείς καλούμε σε συναίνεση και συνεργασία για το καλό των επιχειρήσεων».

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος ότι είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ από το 2011 μέχρι και σήμερα και είπε: «Ουδέποτε όμως έχω βιώσει αναλόγου είδους καταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τη λογική λειτουργίας μιας εταιρείας. Και μην ξεχνάμε, εμείς είμαστε επιχειρηματίες. Επομένως δεν γίνεται να πυροβολούμε τα πόδια μας. Δεν είναι δυνατόν, έξι Επιμελητήρια από κοινού να έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη για τη λειτουργία μιας εταιρείας και να κάνουν  λάθος. Δεν θα υπήρχε ένας απ’ αυτούς να διαφοροποιηθεί;»

Όπως είπε, «όσον αφορά την αρχή της νομιμότητας, όσοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. και την Γενική Συνέλευση, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν σε προσωπικό επίπεδο βλάβη. Όταν δηλαδή υπάρχουν παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τη μεριά μιας διοίκησης. Ένα παράδειγμα θα δώσω, ο μη σεβασμός των προσωρινών δικαστικών αποφάσεων και μάλιστα με καταγεγραμμένη στα πρακτικά δήλωση του εκπροσώπου της Περιφέρειας, παρά τη σύσταση της νομικού της εταιρείας».

Όπως είπε, «η βλάβη που θα υποστεί η εταιρεία στο μέλλον, θα επιβαρύνει τους μετόχους, δηλαδή και τα Επιμελητήρια και την Περιφέρεια. Όχι όμως και τον κύριο περιφερειάρχη, διότι δεν είναι μέλος της διοίκησης, δεν είναι πρόεδρος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, «υπάρχει και ο σεβασμός της επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν φασαρίες, ούτε τους αρέσει – και συγγνώμη για την έκφραση – να τις βγάζουν στο κλαρί, διάφοροι, με δελτία Τύπου που ευλογούν τα γένια τους μοιράζοντας ουσιαστικά χρήματα άλλων. Τα κονδύλια είναι ουσιαστικά άλλων, της πολιτείας, των υπουργείων, από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό. Λίγη ταπεινότητα επομένως δεν βλάπτει».

agoraa

Μόνο 263 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει αίτημα για υποβολή χρηματοδότησης

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, κατέθεσε ο κ. Γραβάνης.  Όπως είπε, «στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα» και έδωσε τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα.

Είναι ένα πρόγραμμα που αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε από την Περιφέρεια και την ευθύνη έχει ο ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, όπως είπε ο κ. Γραβάνης, «είχαν υποβληθεί 24.108 προτάσεις. Αυτή τη στιγμή εγκεκριμένες είναι μόνο 621. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε 329 απορριφθείσες προτάσεις. Υποβεβλημένες αιτήσεις καταβολής, από τις 621, οι επιχειρήσεις που έκαναν την τελική αίτηση για να πάρουν τα χρήματα ανέρχονται σε 263 επιχειρήσεις. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δυο στάδια: ένα της υποβολής πρότασης και εφόσον αυτή εγκριθεί, ακολουθεί η αίτηση για την καταβολή των χρημάτων.

Από αυτές τις 263, οι 144 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης. Δηλαδή έχουν ανοίξει κωδικό στο σύστημα και περνάνε τα στοιχεία, ούτως ώστε να διεκπεραιώσουν το αίτημα της καταβολής.

Από εκεί και πέρα έχουμε άλλες 10.026 προτάσεις, οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί, οι οποίες αφορούν αξιολογήσεις. Δηλαδή έχει γίνει η αξιολόγηση και από εκεί και πέρα είναι στην Περιφέρεια, η οποία ενέκρινε τον πίνακα αξιολογήσεων και τώρα η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση αυτού του πίνακα, ώστε από αυτές τις 10.026 να υπάρχουν αυτές που εγκρίνονται και αυτές που απορρίπτονται. Επίσης υπάρχουν σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν έχουν αξιολογηθεί, άλλες 12.253 προτάσεις».