Home > Νέα > Προβληματικό το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ

Προβληματικό το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ερώτηση Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή

Προβληματικό το ψηφιακό τηλεοπτικό

σήμα σε περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ

 

ΑΝ ΚΑΙ ξοδεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ για το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, εντούτοις αυτό φαίνεται ότι δεν φτάνει στα αρκετά σημεία της χώρας. Και μεταξύ άλλων είναι και σημεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το πρόβλημα υπάρχει και σε περιοχές της Δράμας, και γι’ αυτό το λόγο, 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, ξοδεύτηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ αλλά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα δεν φτάνει παντού στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών και η περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται στις προβληματικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ερώτηση, «δέκα χρόνια μετά την έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα σε αυτές και αρκετές στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης,  συνεχίζουν να βρίσκονται στο «σκοτάδι» όσον αφορά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

Ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί αναφέρονται σε 63.089 καταχωρημένες αιτήσεις δικαιούχων, που αφορούν σε 2.489 οικισμούς από 67 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ειδικότερα, σημειώνεται πως από τις 58.896 αιτήσεις που κρίθηκαν ότι πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία όριζε η νομοθεσία, το 86% υποστηρίζεται έχει ήδη εξυπηρετηθεί κι έχει δοθεί η σχετική υπηρεσία στους δικαιούχους, ενώ διευκρινίζεται πως οι υπόλοιπες αιτήσεις αναμένεται να εξυπηρετηθούν μέχρι το δεύτερο τετράμηνο του 2024 στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου, μακροπρόθεσμου και πιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η εξάλειψη των ανισοτήτων και η καθολική κάλυψη των «Λευκών Περιοχών» από την Πολιτεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Η ισότιμη πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα για όλους τους πολίτες συνεπάγεται τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, ποιές είναι σήμερα οι γεωγραφικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στη μετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος  και βάσει ποιού χρονοδιαγράμματος οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα αποκτήσουν πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Ερωτάται επίσης ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εξαλείψει το σημερινό ψηφιακό χάσμα μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας».