Πού βρίσκεται το ζήτημα και γιατί δεν δίνονται λύσεις;
Προβληματισμό δημιουργεί
η καθυστέρηση της ίδρυσης Ογκολογικού
Τμήματος στο Νοσοκομείο Δράμας
Ερώτηση στη Βουλή από την «Ελληνική Λύση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑΣ ΑΠΟ τους βασικούς στόχους της Δράμας και των φορέων της, είναι η ίδρυση ενός Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Δράμας. Χρόνια τώρα, υπάρχουν πιέσεις από φορείς, όπως τον Ιατρικό Σύλλογο, το Σύλλογο Καρκινοπαθών, τα Σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές.
Αν και στα τέλη του 2021 δόθηκε η δυνατότητα αυτή να γίνει πραγματικότητα, εντούτοις το όλο πράγμα χωλαίνει αρκετά. Μπορεί να έχει γίνει η προκήρυξη για πρόσληψη Ογκολόγων, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι έχει βγει άκαρπη, χωρίς ενδιαφέρον από γιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας.
Τι γίνεται αλήθεια και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν Ογκολόγοι στη Δράμα, ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει επιτέλους ένα Ογκολογικό Τμήμα στη Δράμα; Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα από την πολιτεία, η οποία πρέπει να επιληφθεί του θέματος.
Προ ημερών, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Κασαράκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Ογκολογικού ιατρείου που λειτουργεί κάθε Παρασκευή στο Νοσοκομείο Δράμας, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το Ογκολογικό Τμήμα και άρα δεν δηλώνουν ογκολόγοι γιατροί να έρθουν στη Δράμα.
Τι σημαίνει όμως ένα Ογκολογικό Τμήμα; Για να μπορέσει να λειτουργήσει, χρειάζεται ένας χώρος, κάποιοι θάλαμοι δηλαδή, όπου θα υπάρχει το απαραίτητο μηχάνημα χημειοθεραπείας και τουλάχιστον δύο ή τέσσερις ιατροί ογκολόγοι.
Από την ώρα λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου, εδώ και τρία χρόνια περίπου, μέχρι σήμερα έχουν ανοιχθεί πάνω από 900 νέες καρτέλες. Που σημαίνει ότι όλες αυτές οι καρτέλες είναι νέοι ασθενείς οι οποίοι παρακολουθούνται από τον κ. Κασαράκη και από το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Παλαιότερα, υπήρχε και μια υπόσχεση από τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, ότι θα υπάρξει μια διασύνδεση μεταξύ των Ογκολογικών Τμημάτων των Νοσοκομείων της περιοχής με το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, όμως ούτε αυτό έγινε.
Ερωτήσεις στη Βουλή γίνονται συχνά – πυκνά από τους βουλευτές της Δράμας, αλλά και από άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Η τελευταία ερώτηση στη Βουλή έρχεται από την Ελληνική Λύση και την υπογράφει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Βελόπουλος.
Η ερώτηση αυτή κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου και αναφέρεται στην δημιουργία μονάδα Χημειοθεραπείας στη Δράμα και επισημαίνονται τα εξής:
«Σε πρόσφατη εκδήλωση υγειονομικής φύσεως στη Δράμα, όπως ενημερωθήκαμε και βάσει τοπικού δημοσιεύματος, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας. Όπως τονίστηκε σε αυτήν, από τον Οκτώβριο του 2019 λειτουργεί Ογκολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο Δράμας κι έκτοτε και μέχρι τούδε καταγράφηκαν 900 ασθενείς σε καρτέλες. Την αναγκαιότητα της εν λόγω δημιουργίας, επιπρόσθετα, προέταξε Ογκολόγος – Παθολόγος, ομιλητής της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας ότι «…το Ογκολογικό στη Δράμα είναι απαραίτητο, γιατί υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου μεταβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα». Η ανυπαρξία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας είναι και η αιτία αποτροπής ογκολόγων ιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό».
Ερωτάται τέλος ο υπουργός Υγείας: «Προτίθεστε όπως ενεργήσετε δεόντως, προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα Μονάδα Χημειοθεραπείας στη Δράμα, δεδομένου αφενός ότι υφίσταται ενδιαφέρον ένταξης στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας ογκολόγων ιατρών και αφετέρου ότι πρέπει να αποτραπεί η ταλαιπωρία ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλες κοντινές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα;»