Θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού στο Δ.Σ. Δράμας
Προβληματισμός για τη δέσμευση
χώρων από το Δήμο Δράμας
για δράσεις πολιτισμού το καλοκαίρι
Για «αυταρχισμό» και «αυθαίρετες πρωτοβουλίες» κατηγορήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού από τις αντιπολιτεύσεις
Απαντήσεις αντιδημάρχου Πολιτισμού και δημάρχου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ που αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού από το Δήμο Δράμας, έθεσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 12 Μαΐου, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έφεραν στην επιφάνεια ένα θέμα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, δέσμευσε από τώρα χώρους στην πόλη της Δράμας, με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέσω της συζήτησης, ασκήθηκε έντονη κριτική προς το νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καλλινικίδη, ο οποίος αντέτεινε την κριτική που δέχθηκε, λέγοντας ότι «στον πολιτισμό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».
Αναλυτικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα δελτίο Τύπου το οποίο είχε εκδώσει πριν λίγο καιρό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης. Όπως είπε, στο σχετικό δελτίου Τύπου, γίνεται αναφορά δέσμευσης των χώρων: Θέατρο «Σωκράτης Δημητριάδης» στην Αγ. Βαρβάρα, περιοχή της ανάπλασης, περιοχή του ΟΣΕ, πλατεία Ελευθερίας και δημοτικός κήπος, από 1 Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας.
Όπως ανέφερε, είχε προηγηθεί στις 14 Απριλίου, αίτημα πολιτιστικού φορέα για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στο θεατράκι της ανάπλασης εκδηλώσεις από 26 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, η αίτηση απευθυνόταν πέραν των αρμοδίων διευθύνσεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία τελικά δεν έφτασε ποτέ. Στις 26 Απριλίου ο ίδιος φορέας έστειλε νέα αίτηση και ζητούσε και το θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας για 28 και29 Αυγούστου για να πραγματοποιήσει δράσεις τέχνης και πολιτισμού.
Στο αίτημά τους απάντησε ο κ. Καλλινικίδης, «αναφέροντας ότι το θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας είναι δεσμευμένο για εκδηλώσεις της υπηρεσίας μας, από 18 έως 31 Αυγούστου και οι δράσεις του φορέα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο ενταγμένες στον προγραμματισμό του αντιδημάρχου και αφού οριστούν οι ημερομηνίες», σημείωσε ο κ. Μλεκάνης.
Συνεχίζοντας, είπε ότι στις 7 Μαΐου, ο φορέας έστειλε νέα αίτηση και ζήτησε το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας για 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Από την όλη εξέλιξη του θέματος, ο κ. Μλεκάνης, ρώτησε γιατί δεν ενημερώθηκε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο και ακόμα, «από ποιες διατάξεις νομιμοποιείται ο αντιδήμαρχος να απαντήσει και μάλιστα αρνητικά, επί αιτήματος παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για τη διεξαγωγή πολιτιστικών δράσεων».
Αναρωτήθηκε επίσης, «αν είναι σωστό, να αλληλογραφεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, εν αγνοία της υπηρεσίας και παρ’ ότι αντιδήμαρχος Πολιτισμού και με στοιχεία επικοινωνίας της ήδη καταργηθείσας ΔΕΚΠΟΤΑ;»
Όπως είπε μάλιστα, «ο αντιδήμαρχος είναι της αντίληψης ότι στη Δράμα πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με την έγκρισή του και πρόκειται για μια αντιδημοκρατική και αυταρχική αντίληψη, που περιορίζει και καταπιέζει τους δημιουργούς του πολιτισμού».
Τέλος, ο κ. Μλεκάνης είπε ότι, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, «θα είμαστε αντίθετοι στην ψήφιση κάθε αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που θα έρχεται και θα αφορά δράσεις που εντάσσονται στο πνεύμα και την αντίληψη που εκφράζει ο σημερινός αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκαν και οι προτάσεις επί του θέματος τόσο από τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούση, τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλο και τον κ. Καλαηδόπουλο της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα».
Ο κ. Τσιαμπούσης χαρακτήρισε μάλιστα «αυθαίρετη απόφαση και πρωτοβουλία» αυτήν του κ. Καλλινικίδη, «η οποία γίνεται εκ του πονηρού, προκειμένου να ελέγχει ο ίδιος κάθε πολιτιστική δράση ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού».
Αναφέρθηκε επίσης ότι πέρυσι ο ίδιος σύλλογος, είχε πραγματοποιήσει το Undercurrent φεστιβάλ και μάλιστα με τη συνδρομή της ΔΕΚΠΟΤΑ και ήταν έμπνευσης της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.
Απάντηση Καλλινικίδη – Μαμσάκου
Στα παραπάνω απάντησε αργότερα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι «ακούστηκαν αρκετές ανακρίβειες», λέγοντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν παραπληροφορηθεί.
Σημείωσε ότι η διεύθυνση Πολιτισμού έχει τον συντονισμό των πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα απ’ όλη την Ελλάδα και ότι προηγούνται κατά κάποιο λόγο και όσοι πληρώνουν για τον χώρο που θα πραγματοποιηθούν αυτές οι δράσεις.
Όπως είπε, «ιδιώτης είναι ο φορέας αυτός, είναι ένας κερδοσκοπικός φορέας και όχι σύλλογος, όπως πιθανόν ενημέρωσαν του συναδέλφους λανθασμένα». Όπως είπε ο κ. Καλλινικίδης, «τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ συνδέθηκαν κατά κάποιον τρόπο με εκδηλώσεις για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η σκέψη μας πέρυσι στο πολυμορφικό φεστιβάλ, ήταν ότι είχαμε ένα μεγάλο κενό στην πόλη μας, όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό. Και από πέρυσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, αυτό το πολυμορφικό φεστιβάλ να το συνδέσουμε με τον σύγχρονο πολιτισμό». Όπως είπε, η ιδέα του πολυμορφικού φεστιβάλ, ήταν ομάδας εργασίας της ΔΕΚΠΟΤΑ και όχι του εν λόγω πολιτιστικού φορέα, και από τις 18 συνολικές δράσεις, οι 4 μόνο ήταν δικές τους λέγοντας ότι υπάρχει μια οικειοποίηση της δράσης και μάλιστα του ονόματος Undercurrent.
Αργότερα, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, είπε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν φορέα που θέλει να δημιουργήσει πολιτιστικές δράσεις» ενώ σημείωσε ότι «θα βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτά». Σημείωσε επίσης, ότι δέχθηκε στο γραφείο του και συνομίλησε με εκπρόσωπο του πολιτιστικού φορέα και ότι έμεινε ικανοποιημένος από την παρουσίαση του προγράμματος της δράσης του. Όπως είπε επίσης, υπάρχει και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικού περιεχομένου από το Δήμο Δράμας «και θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ως Δήμος Δράμας με τέτοιες γόνιμες ιδέες για να προάγουμε τον πολιτισμό. Σε ορισμένα σημεία έχουμε βρει και κοινή συνισταμένη για να γίνουν κάποιες δράσεις, σε συγκεκριμένες περιόδους οι οποίες καλύπτουν τον φορέα».