Home > Πρώτο Θέμα > Προβληματισμός για την χρήση φωτισμού κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μ. Τάσσου

Προβληματισμός για την χρήση φωτισμού κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μ. Τάσσου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μ. Τάσσου

 Προβληματισμός για την χρήση φωτισμού

κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης

στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης

 Τάσσου: «Η όλη κατάσταση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, μας εξαναγκάζει να κάνουμε συμβιβασμούς, όπως γίνεται και στο κάθε νοικοκυριό»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΦΤΑΣΑΜΕ ήδη στα μέσα Οκτωβρίου και οι προετοιμασίες για τη φετινή Ονειρούπολη, βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Ο καιρός πλησιάζει και σε ενάμιση μήνα η Δράμα θα κληθεί να παρουσιάσει μια ακόμα χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, η οποία θα πρέπει να δικαιώσει το ίδιο της το παρελθόν.

Ένα από τα φετινά σοβαρά ζητήματα, είναι αυτό που αφορά στον φωτισμό και την οικονομία που πρέπει να γίνεται, να λειτουργεί με ιδιαίτερη φειδώ η χρήση του φωτισμού τόσο σε όλη την πόλη, αλλά και στο θεματικό πάρκο της Ονειρούπολης.

Όπως είναι γνωστό, ήδη ο Δήμος Δράμας στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσει τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος σβήνει μια ποσότητα φώτων σε πάρκα και πλατείες, προκειμένου να επιτύχει το ποσοστό με το οποίο θα μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος τίθεται επίσης και το ζήτημα της θέρμανσης, η οποία επίσης θα πρέπει να λειτουργεί με όσο το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο, με φειδώ και χωρίς σπατάλες.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία να υπαγορεύει πόσες ώρες θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός σε δημόσιους χώρους, ή πόσες ώρες θα πρέπει να είναι ανοιχτή η θέρμανση σε ένα δημόσιο χώρο ή κτίριο κτλ. Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε ισχυρές συστάσεις, ζητώντας τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τους πολίτες, να χρησιμοποιούν την οποιαδήποτε ενέργεια – ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση – με φειδώ, με προσοχή, ώστε να υπάρχει μια σχετική οικονομία σε όλα αυτά.

Τάσσου: Συζήτηση στη διαπαραταξιακή επιτροπή

Απαντήσεις στα ζητήματα αυτά που αφορούν και τη λειτουργία της Ονειρούπολης, αναζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, τον οποίο ρωτήσαμε αν κατ’ αρχάς έχει συζητηθεί το ζήτημα αυτό.

Όπως μας είπε, «τη διοργάνωση την απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα του κόστους της ενέργειας, και στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και όσον αφορά το θέμα του υγραερίου το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο θέρμανσης των οικίσκων και των δράσεων  εσωτερικά».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τάσσου, «στο άμεσο διάστημα θα τεθεί θέμα και στη διαπαραταξιακή επιτροπή ένα ωράριο λειτουργίας, κατά το οποίο θα προτείνουμε να λειτουργεί και ο φωτεινός διάκοσμος, με εξαίρεση φυσικά κάποιες εμβληματικές ημέρες. Για παράδειγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν θα βυθίσουμε την πόλη στο σκοτάδι…».

Για πρώτη φορά μετρητές ρεύματος

Σημείωσε πάντως ιδιαίτερα εδώ, ότι, «αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα πάρουν τα σπιτάκια και θα πρέπει να έχουν κατανάλωση περιορισμένη, δηλαδή την απολύτως αναγκαία. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος θα εγκατασταθούν μετρητές για να φανεί η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο καθένας».

Όπως λέει, «δυστυχώς, η όλη κατάσταση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, μας εξαναγκάζει να κάνουμε συμβιβασμούς, όπως γίνεται και στο κάθε νοικοκυριό. Δεν διαφέρει σε κάτι ένας Δήμος από ένα νοικοκυριό».

Τόνισε όμως ότι, «προς το παρόν δεν υπάρχει μια κυβερνητική οδηγία. Για παράδειγμα, μπορεί να βγει μια ντιρεκτίβα, που να λέει ότι θα φώτα θα πρέπει να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα. Σήμερα, οι Δήμοι έχουν προβεί σε μεμονωμένες ενέργειες όπως και ο Δήμος μας, προκειμένου να επιτύχει την απαραίτητη μείωση που δεν θα τον αποκλείσει από την επιχορήγηση για την αύξηση του κόστους. Αυτό όμως γίνεται μεμονωμένα από τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες του».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, «όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών, όλοι οι Δήμοι θα δεχθούμε πιέσεις, ώστε αυτό να αλλάξει. Εγώ θεωρώ απαραίτητη μια κεντρική ντιρεκτίβα από το κράτος».

Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Τάσσου, σχετικά με ένα διαγωνισμό που βγήκε τις προηγούμενες ημέρες, για την ενίσχυση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης. Όπως είπε, «το μόνιμο παράπονο του Εμπορικού Συλλόγου, είναι ότι δεν στολίζεται επαρκώς η υπόλοιπη πόλη εκτός από την περιοχή της Ονειρούπολης. Αυτό συζητήθηκε ως αίτημα στην Οργανωτική Επιτροπή από τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου, αν και η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει ένα τέτοιο  θέμα. Κι αυτό γιατί η πίστωση ήταν ήδη γραμμένη στον προϋπολογισμό του 2022 από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται βέβαια για έναν διάκοσμο αρκετά οικονομικό από την άποψη της κατανάλωσης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να εξισορροπήσουμε μεταξύ της απαραίτητης δημιουργίας ενός γιορτινού κλίματος για την πόλη και για την Ονειρούπολη και της αναγκαίας οικονομίας που πρέπει να κάνουμε, εξαιτίας της νέας κατάστασης στην οποία βρίσκεται όλη η Ευρώπη και η Δράμα. Γι’ αυτό χρειάζεται και η κατανόηση του κόσμου, αλλά και σύμπραξη. Και πέρα απ’ όλα αυτά, είναι και θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός και ακόμα ευθύνης κάθε υπαλλήλου σε μια δημόσια υπηρεσία ή και στο ατομικό γραφείο του καθενός, που φεύγει από το γραφείο και αφήνει ανοικτό τον κλιματισμό».