Home > νέα > Προβληματισμός για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών στη Δράμα- Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Προβληματισμός για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών στη Δράμα- Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Προβληματισμός για τις μεγάλες

καθυστερήσεις στην έκδοση

οικοδομικών αδειών στη Δράμα

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ έντονος είναι ο προβληματισμός για τις μεγάλες καθυστερήσεις αδειών κατεδάφισης καθώς και οικοδομικών στη Δράμα, που πολλές φορές φτάνουν ακόμα και δέκα με δώδεκα μήνες. Ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε γειτονικούς Δήμους όπως στο Δήμο Καβάλας, στο Δήμο Παγγαίου ακόμα και στη Θάσο, που η έκδοσή τους είναι θέμα λίγων ημερών.

Το θέμα συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, όπου το έθεσε με επερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή» κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η Διεύθυνση Δόμησης, γνωστή μας και ως Πολεοδομία, με τη νέα νομοθεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και μερικά χρόνια έχει περιέλθει στη διοίκηση του Δήμου Δράμας, και έχει στην αρμοδιότητά της όλο το Νομό Δράμας και για τους πέντε Δήμους της Π.Ε.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Καλαϊτζίδης, «η Πολεοδομία παρουσιάζει σημαντική υποστελέχωση στο προσωπικό της. Είναι από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες του Δήμου μας, γιατί αδειοδοτεί πολεοδομικά έργα, είναι υπεύθυνη για να δώσει άδειες σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας και διαχειρίζεται διάφορα θέματα και πράξεις από ιδιωτικά έργα μέχρι μεγάλες επενδύσεις».

Όπως είπε, «πρόσφατα και με ευθύνη του δημάρχου Δράμας, το Τμήμα Έκδοσης Αδειών της Πολεοδομίας, έμεινε χωρίς προϊστάμενο. Εδώ και δύο μήνες έμεινε ακέφαλο χωρίς προϊστάμενο και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι η Πολεοδομία μας είναι επιφορτισμένη να εκδίδει άδειες για όλο το Νομό και για τους τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Δράμας. Οι υπάλληλοι οι οποίοι αναλαμβάνουν να εκδώσουν τις άδειες είναι επιφορτισμένοι με ένα σωρό άλλες υποθέσεις όπως συμβούλια, επιτροπές, παραλαβές έργων και άλλες υποχρεώσεις», τόνισε  και ρώτησε ποιες ενέργειες θα κάνει άμεσα η δημοτική αρχή για να εξυπηρετηθεί η περιοχή μας και με ποιο τρόπο θα στελεχωθεί η υπηρεσία.

Σαλπιγκτίδης: «Υπηρεσία που νοσεί»

Απαντώντας αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία Δόμησης «αποτελεί μια υπηρεσία του νοσεί».

Εξήγησε ότι αποτελείται από τρία τμήματα: το Τμήμα  Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών και το Τμήμα Αυθαιρέτων.

Εξήγησε επίσης, ότι «από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε τη δυσλειτουργία της Δ/νσης Δόμησης και κυρίως το Τμήμα Έκδοσης Αδειών. Γίναμε αποδέκτες παραπόνων καθυστέρησης έκδοσης αδειών συγκριτικά πάντα με άλλους Δήμους εκτός της Π.Ε. Δράμας και πάντα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Η Δ/νση Δόμησης διεκπεραιώνει υποθέσεις από το σύνολο των πέντε Δήμων της Π.Ε. Δράμας. Επιπλέον από 1/1/2024 έως και σήμερα οι λοιποί Δήμοι της Π.Ε. Δράμας προφανώς αδυνατούν να συνδράμουν στην Υπηρεσία Δόμησης μέσω σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας, είτε λόγω υποστελέχωσης είτε λόγω έλλειψης κατάρτισης και τεχνογνωσίας στην έκδοση αδειών. Ενώ είναι υποχρέωσής τους να συνδράμουν στους Δήμους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύθυνσης, είπε ότι «τη θέση του διευθυντή κατείχε υπάλληλος της Δ/νσης Καθαριότητας με παράλληλα καθήκοντα του διευθυντή Δόμησης. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί ειδικά όταν ο υπάλληλος αυτός πέρα από την έλλειψη εμπειρίας της σχετικής διεύθυνσης που ασκούσε τα παράλληλα καθήκοντα ήθελε λίγους μήνες από τη συνταξιοδότησή του. Παρ’ όλες τις προσπάθειες της Δ/νσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, εκείνο το διάστημα για να γίνει η αντικατάστασή του με άλλο υπάλληλο, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε καθώς δεν υπήρξε αντίστοιχη συνεργασία».

Όπως είπε, μετά από μια σχετική διαδικασία ανέλαβε τη διεύθυνση η τρίτη κατά σειρά αρχαιότητας υπάλληλος που σήμερα εκτελεί χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας, ενώ το Τμήμα Έκδοσης Αδειών έχει ενισχυθεί με δύο υπαλλήλους.

«Τους επόμενους μήνες αναμένουμε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη η ενίσχυση του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών με δυο μηχανικούς μέσω σύμβασης με τον αναπτυξιακό μηχανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νέστος ΑΕ Για το σκοπό αυτό, συνέταξε η αναπληρώτρια διευθύντρια έκθεση. Παράλληλα αναμένεται να έρθουν άλλα δύο άτομα μόνιμοι μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ να τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Δόμησης», συμπλήρωσε ο κ. Σαλπιγκτίδης.

Στο σημείο αυτό είπε ότι «ενώ οι όροι δόμησης σε γειτονικές Πολεοδομίες, στην Καβάλα, Ελευθερούπολη, Θάσο βγαίνουν σε 24 ώρες και σ’ εμάς κάνουν 16 μήνες. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μηχανικός να βγάλει την άδεια. Όταν ελέγχουμε μια άδεια κατεδάφισης σε ένα κτίριο το οποίο την άλλη μέρα θα έχει πέσει, πόσο καιρό μπορείς να κάνεις; Αυτή η άδεια δεν θέλει εμπεριστατωμένο έλεγχο».

Δήμαρχος: Προβληματισμός

Απαντήσεις σχετικά με το θέμα, έδωσε και ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας στην αρχή ότι και ο ίδιος προβληματίστηκε για τα πολλά προβλήματα με την έκδοση αδειών γύρω από τη λειτουργία της Δόμησης.

Όπως είπε, «στην υποβολή ενός φακέλου αδείας, το 90% της ευθύνης την έχει ο μηχανικός που υποβάλλει το αίτημα. Το 10% το έχει η υπηρεσία. Μ’ αυτή τη λογική ο Δήμος Παγγαίου έχει βγει πρώτος στην Ελλάδα».

Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί ξαφνικά μόνο το δικό μας τμήμα να πρεσβεύει τη νομιμότητα και να καθυστερεί σε κάθε έναν από 8 έως 10 μήνες. Η υπόθεση που πήγε στα δικαστήρια  (σ.σ. δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία), είχε 12 μήνες και δεν απαντήθηκε, όταν ο προβλεπόμενος νόμος για τους όρους δόμησης είναι 10 ημέρες. Και προσπάθησε ο εν λόγω υπάλληλος, να πείσει εμένα εγγράφως, όταν οι νομολογίες όλες είναι κατά του. Και είναι και άλλα».

Φέρνοντας ένα παράδειγμα, ο δήμαρχος εξηγεί: «Ζητάει επιχειρηματίας άδεια κατεδάφισης σε δικό του κτίριο και τον καθυστερούμε μήνες. Για να μπορέσει να αναπτύξει μεγαλύτερο κτιριακό όγκο. Όλα αυτά είναι εις βάρος της κοινωνίας με πολλαπλές εφαρμογές. Στέρηση οικονομικών πόρων γύρω από τα κτίρια. Ανάπτυξη, εργασία. Και όταν ρωτώ τους δημάρχους των γειτονικών Δήμων, στο Δήμο Θάσου έχουν μηχανικούς, οικονομολόγους μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Νέστου, η Καβάλα το ίδιο, το Παγγαίο το ίδιο. Την παρθενογένεση δεν την επικαλούμαι. Αλλά την ωραία αντιγραφή τη δέχομαι και φυσικά χωρίς να παραβιάζουμε νόμους, νομοθεσίες. Δεν μιλάμε για παρανομία, δεν πιέζουμε να εκδώσουμε κάτι παράνομα. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ στη Δράμα είμαστε των μηνών με διαδικασίες που είναι ημερών».