Home > νέα > Ψήφισμα για απλή και ανόθευτη αναλογική ως εκλογικό σύστημα-Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ψήφισμα για απλή και ανόθευτη αναλογική ως εκλογικό σύστημα-Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ψήφισμα για απλή και ανόθευτη

αναλογική ως εκλογικό σύστημα

 

 

ΣΤΗ ΔΙΑ τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την Τετάρτη 10 Μαρτίου, η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με επικεφαλής τον κ. Ηλιόπουλο, είχε καταθέσει πρόταση για έγκριση ψηφίσματος υπέρ της απλής και ανόθευτης απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα.

Μετά από μια μεγάλη και πολύωρη συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία  και μετά από διαβούλευση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας «Πόλη+Ζωή», «Project ΔΡΑΜΑ 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»  πέρασε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα

[Η απλή και ανόθευτη αναλογική πάγιο εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση , αντικαθίσταται η απλή αναλογική από ένα συγκεντρωτικό σύστημα, που δεν βοηθάει την συμμετοχή και τη δημοκρατία. Γυρίζουμε τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω. Ενισχύεται το δημαρχοκεντρικό πλειοψηφικό σύστημα ακόμα περισσότερο και από αυτό του 2006. Το νέο εκλογικό σύστημα, όπως έχει παρουσιαστεί:

  • Μειώνει το όριο εκλογής του Δημάρχου στο 43% από το 50% και «κλέβει» κυριολεκτικά τη ψήφο των πολιτών.
  • Δίνει στην παράταξη του Δημάρχου το 60% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των θεσμοθετημένων επιτροπών και των νομικών προσώπων του Δήμου, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα πάρει στον πρώτο γύρο η παράταξη αυτή.
  • Γενικεύει αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στις πλειοψηφικά συγκροτούμενες οικονομικές επιτροπές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ελέγχου, την αδιαφάνεια, την κατασπατάληση χρήματος και τις διευκολύνσεις ημετέρων.
  • Για την εκλογή δημοτικού συμβούλου από μια παράταξη, προβλέπει πλαφόν 3% και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια. Στην πράξη το 3% θα είναι για τους περισσότερους Δήμους πολύ μεγαλύτερο (στον Δήμο Δράμας υπολογίζεται στο 6%).
  • Στοχεύει να εγκαθιδρύσει έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης και να επιβάλει το διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση.
  • Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική πολυπλοκότητα, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια με σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις του τόπου τους.
  • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων από τους εν ενεργεία δημάρχους, πολλοί εκ των οποίων είναι ιδεολογικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Οι αντιπολιτεύσεις του Δ. Δράμας καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το πισωγύρισμα που προωθείται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πόλωση, την μειωμένη συμμετοχή αδέσμευτων ενεργών πολιτών και τη διαστρέβλωση του εκλογικού αποτελέσματος, αναιρώντας τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Τασσόμαστε χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής που εξασφαλίζει συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από συμφέροντα και παράγοντες.

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, την επιστροφή των παρακρατηθέντων που ξεπερνάνε τα 25 δισ. την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ενίσχυση των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών.

Ζητάμε επίσης και από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να ζητήσουν με τη σειρά τους την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη θέσπιση της απλής ανόθευτης αναλογικής.]