Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα «Ελευθέρια 2021»
Ψηφίστηκαν μόνο οι εκδηλώσεις
των «Ελευθερίων» και όχι
οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού
► Πέρασε πρόταση της αντιπολίτευσης και όχι της δημοτικής αρχής
► Καταψήφισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης
► Στη Δράμα την 1η Ιουλίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΗ διαδικασία του κατεπείγοντος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιουνίου, Δημοτικό Συμβούλιο με ένα και μοναδικό θέμα: Την έγκριση πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων – δράσεων Δήμου Δράμας. Το θέμα αφορούσε την ψήφιση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2021», καθώς και τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την υλοποίησή τους.
Η κα. Σακελλαροπούλου στη Δράμα
Κατά το ξεκίνημα της συζήτησης, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι την 1η Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί να τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου. Όπως είπε, μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, θα ενημερωθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων με την παράκληση να τιμήσουν με την παρουσία τους την επίσκεψη.
Οι εκδηλώσεις
Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, ενημερώνοντας ότι οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια 2021» θα διαρκέσουν από 15 Ιουνίου έως και 16 Ιουλίου, και θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στα γρασίδια και το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων 2021», προβλέπονται δράσεις τελετής έναρξης και λήξης, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ζωγραφική, φωτογραφία, ομιλίες θεματικές και προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και οργάνωση της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων Επισήμων κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.
Ορισμένοι από τους Συλλόγους που θα συμμετέχουν, είναι η Ένωση Κυριών Δράμας, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και Θεσσαλονίκης, η Περιηγητική Λέσχη Δράμας, η Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας, η Θρακική Εστία, ο Ποντιακός Σύλλογος ΑΚΡΙΤΕΣ Νέας Κρώμνης, ομάδα Ποντιακών Συλλόγων, Λόγος Πολιτισμού, Φιλαρμονική Καλού Αγρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακίων, ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, Σύλλογος ΑΜΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, Σύλλογος Μοναστηρακίου, Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης», Φιλόπτωχος Σύλλογος Χωριστής, ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Δράμας, Κοινότητες Νικοτσάρα, Χωριστής, Μοναστηρακίου, Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Περεστερεώτα» Θεσσαλονίκης, Θρακική Εστία Δράμας, Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας είναι φορείς που δήλωσαν συμμετοχή στα φετινά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, καθώς και ομάδες καλλιτεχνών.
Το συνολικό χρηματικό κόστος, σύμφωνα με την εισήγηση ήταν οι 42.900 ευρώ.
Επίσης, υπήρξε και πρόταση για άλλες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ βιβλίου (3.750 ευρώ), το Dramaica (12.700 ευρώ), Drive in Cinema (650 ευρώ), ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας (1.400 ευρώ), Ψηφιοποίηση αρχείου τοπικής Μουσικής (13.800 ευρώ) και το 2ο Πολυμορφικό Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης (28.800 ευρώ).
Η συνολική δαπάνη για τις παραπάνω εκδηλώσεις ανέρχεται στο ποσό των 104.000 ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης. Ζήτησε επίσης να γίνουν αναθέσεις με δημόσιες συμβάσεις για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκδηλώσεων, καθώς όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Με την έννοια ότι, θα γίνουν αναθέσεις σε κάποια ή κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν τα πρακτικά ζητήματα των εκδηλώσεων, όπως την τήρηση του πρωτοκόλλου υγειονομικών μέτρων, τις καρέκλες και άλλα.
Η πρόταση της αντιπολίτευσης
Κατά τη διάρκεια της συζήτηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χαρακίδης κατέθεσε αντιπρόταση, επισημαίνοντας αφενός ότι δεν αναφέρεται κωδικός από τον οποίο θα προέρχονται τα παραπάνω ποσά. Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει συνοπτικός πίνακας δαπανών ανά κατηγορία δαπανών και εκδήλωση», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στην εισήγηση βεβαίωση των υπηρεσιών του Δήμου ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες και υπηρεσίες που προτείνεται να ανατεθούν σε ιδιώτες».
Ο κ. Χαρακίδης, σημείωσε επίσης ότι κατά το άθροισμα των ποσών σε κάποιες εκδηλώσεις αναφέρονται λανθασμένα νούμερα, όπως 28.800 ευρώ αντί για 28.650 ευρώ στο 2ο Πολυμορφικό Φεστιβάλ, 3.750 ευρώ αντί για 3.950 ευρώ στο Φεστιβάλ Βιβλίου και 13.800 αντί 13.500 στην Ψηφιοποίηση του αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας.
Ο κ. Χαρακίδης κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, όπου ζητείται «λόγω ανάγκης» να ψηφιστούν μόνο οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια 2021» με το τελικό ποσό των 37.000 ευρώ , και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις να οριστεί νέο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτησή τους.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, επεσήμανε ότι «όπως παρατηρεί στην εισήγηση που έλαβε, από τη δημοτική αρχή, αναγράφεται δαπάνη για «Οργάνωση εκδηλώσεων» σε κάθε εκδήλωση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται που θα δοθεί και σε ποιους, θεωρώντας ότι το ποσό δαπάνης αγγίζει τα όρια κατασπατάλησης χρημάτων των Δραμινών. Διαφωνεί με τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Πολυμορφικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης» γιατί θα είναι ανταγωνιστική με παρόμοια περσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από ιδιώτες, και ο προϋπολογισμός της είναι μεγαλύτερος από τη διοργάνωση «Dramaica».
Τέλος, συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση του κ. Χαρακίδη και προτείνει να συμπεριληφθεί σε αυτήν η εκδήλωση «Ψηφιοποίηση Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας» που περιλαμβάνεται στην πρόταση της δημοτικής αρχής με το ποσό των 13.800 ευρώ.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου συμφώνησε με τη διαμόρφωση της πρότασης από τις αντιπολιτεύσεις και σημείωσε ότι, «η συζήτηση που έγινε αποκάλυψε και έθεσε την ουσία ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια υπηρεσία που μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτεί αυτές τις εκδηλώσεις, να σχεδιάζει, να εξοικονομεί χρήματα για τους δημότες, να δημιουργεί υποδομές με το αντίστοιχο προσωπικό ώστε να μπορεί αυτό το περιεχόμενο να προάγει πραγματικά τον πολιτισμό τις περιοχής και του Δήμου».
Τέλος ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» καταψήφισε, θεωρώντας υπερβολικά τα ποσά, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δράμα.
Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση Χαρακίδη και την προσθήκη του κ.Τσιαμπούση για την ψηφιοποίηση της μουσικής της Δράμας, τονίζοντας πως «μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο προκύπτουν καλύτερα αποτελέσματα» και πρότεινε, με γνώμονα την κοινή λογική, και επειδή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη, τόσο για τους θεσμούς όσο και τους πολίτες της Δράμας, να πραγματοποιηθούν οι δράσεις που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στο Δήμο Δράμας με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων.
Υπέρ της συνδιαμορφούμενης πρότασης ψήφισαν τελικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και των αντιπολιτεύσεων εκτός από τον Καλαϊδόπουλο. Όσον αφορά τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καλλινικίδη, καταψήφισε την συνδιαμορφούμενη πρόταση από τις αντιπολιτεύσεις, με την παρατήρηση ότι ψηφίζει την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων – δράσεων μόνο ως προς το σκέλος των ημερομηνιών και των δράσεων χωρίς την εξειδίκευση των δαπανών.
Να σημειωθεί ότι, τη διαμαρτυρία της εξέφρασε η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η οποία δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, καθώς όπως ενημέρωσε με επιστολή της, η δημοτική αρχή διάλεξε να συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίαση, την ημέρα της «μεγάλης πανελλαδική πανεργατικής απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο».