Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή
Επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% και 4%
σε επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας – Θράκης
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ χθες από τη Βουλή, το περίφημο μέτρο της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους, με 12% σε επιχειρήσεις της Θράκης (Έβρος, Ροδόπη και Ξάνθης) και με 4% σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα και Καβάλα).
Η ρύθμιση αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν αποφασίσει να κινηθούν δυναμικά ασκώντας ένδικο βοήθημα ή μέσο προκειμένου να διεκδικήσουν από το ελληνικό κράτος οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούν από το 2010 και σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην αποβιομηχάνιση της περιοχής.
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ανεξόφλητες οικονομικές αξιώσεις των δικαιούχων έως 31.12.15, που δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 2010-2015, θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ).
Για την ψήφιση της τροπολογίας την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τονίζει ότι το θέμα περιλαμβανόταν εδώ και 10 χρόνια στα αιτήματα του ΣΕΒΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της ευαίσθητης παραμεθόριας αυτής περιοχής, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% και 4% αντίστοιχα.
Επιστολή Επιμελητηρίων ΑΜΘ
Στο μεταξύ, τα Επιμελητήρια της Αν. Μακεδονίας Θράκης, απέστειλαν επιστολή προς τον υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, όπου μεταξύ άλλων υπενθυμίζουν και την αναγκαιότητα καταβολής των οφειλόμενων ποσών: «Η κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου σας και η προτεινόμενη διάταξη για τις υφιστάμενες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους μέχρι και την 31-12-2015, τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Περαιτέρω, όμως, τα Επιμελητήρια της Α.Μ.Θ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα της καταβολής των οφειλόμενων ποσών που έχουν προκύψει μετά την 1-1-2016 μέχρι σήμερα και περαιτέρω την αντικατάσταση της καταργούμενης επιδότησης με παρόμοιο ή ισοδύναμο αναπτυξιακό μέτρο, όπως, ήδη, έχουμε προτείνει επανειλημμένα στα αρμόδια υπουργεία».
Στην επιστολή, αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια, η οποία «διακρίνεται ιστορικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και από τον παραδοσιακά έντονο αγροτικό προσανατολισμό της παραγωγικής δομής της, ενώ το επενδεδυμένο κεφάλαιο αφορά κυρίως υποδομές μεταφορών και ενέργειας, και όχι τον επιχειρηματικό τομέα. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια συγκεντρώνει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, βιομηχανικές και όχι μόνο, οι οποίες αποτελούν κόμβους για την απασχόληση και την ανάπτυξη σε αυτές τις μειονεκτούσες περιοχές, χωρίς ωστόσο το μέγεθος και η οργάνωσή τους να ευνοεί οικονομίες κλίμακος που θα επέτρεπαν σε αυτές τις επιχειρήσεις μεμονωμένες αντοχές στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».