Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση του Δήμου Δράμας
Κατά της εκρίζωσης των πλατάνων
στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου
Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα της εκρίζωσης των πλατάνων από το πεζοδρόμιο των οδών Πατρ. Διονυσίου και Γ. Σεφέρη, γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Ο «Πρωινός Τύπος» είχε γράψει γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα, σε σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλου.
Σε δηλώσεις του σχετικά με το πότε θα αρχίσει η ανάπλαση του χώρου γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και τι σχέδια υπάρχουν γι’ αυτό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι, πρόκειται να εκριζωθούν τα σημερινά πλατάνια, θα γίνει νέο πεζοδρόμιο που θα ευνοεί και την κίνηση των ΑμεΑ, ενώ η φύτευση θα αντικατασταθεί με αστικό πράσινο.
Μετά απ’ αυτό, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως η «Πόλη+Ζωή», το «Project Δράμα 2020» και η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της εκρίζωσης των πλατάνων.
«Πόλη+Ζωή»
Αναλυτικότερα, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», μιλάει για «επιπόλαιη απόφαση» ενώ επισημαίνει ότι «Πέρα της υποχρέωσης να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα, θεωρούμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η εκρίζωση δεκάδων μεγάλων δένδρων στο κέντρο της πόλης, πρέπει η απόφαση να λαμβάνεται μετά από ευρεία διαβούλευση και όχι να ανακοινώνεται ως ήδη ειλημμένη.
Η περιοχή του Δημοτικού Κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί νησίδα πρασίνου που είναι πλέον ‘σήμα κατατεθέν’ της πόλης μας και ένας από τους λόγους που κάνουν τη Δράμα μας αξιοζήλευτη.
Τα εν λόγω δένδρα είναι εντελώς υγιή, ιδιαίτερα όμορφα, πολλαπλά χρήσιμα και είναι απόλυτα ενταγμένα στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εικόνα της περιοχής, την οποία και συνδιαμορφώνουν».
Σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος για διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, καθώς τα οικόπεδα στην περιοχή «είναι είτε δημοτικά, είτε δημόσια και επομένως μπορεί να εξεταστεί. Επίσης, μπορεί να εξετασθεί η δυνατότητα να αφαιρεθούν τα κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί στην άκρη του πεζοδρομίου».
«Τέλος, στην περιοχή σχεδιάζονται παρεμβάσεις (βιοκλιματική ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου και διανοίξεις δρόμων) που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής και πρέπει η όποια σχετική απόφαση να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Επομένως, λύσεις υπάρχουν και το τσεκούρι και το πριόνι δεν αποτελούν μοναδική επιλογή».
«Project Δράμα 2020»
Η παράταξη «Project Δράμα 2020», επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Το πρόβλημα: Τα πλατάνια έξω από το αρχαιολογικό μουσείο και κατά μήκος του πεζοδρομίου επί της πατριάρχου Διονυσίου, έχουν όντως δημιουργήσει δύο βασικά προβλήματα στο σχεδιασμό της πόλη:
Α) πρόβλημα στην αστική κινητικότητα των ανθρώπων με αυξημένες ανάγκες κινητικότητας. Το εν λόγω πεζοδρόμιο, σε αντίθεση με το γυμνό από δέντρα απέναντι του, είναι μη προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, σε μητέρες με καρότσι κτλ.
Β) πρόβλημα στην κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης».
Όπως επισημαίνει η παράταξη, «το βαθύτερο πρόβλημα είναι η ύπαρξη μιας δημοτικής αρχής, που για τα σημαντικά θέματα δεν προγραμματίζει – παρότι από εμάς της ζητήθηκε να το πράξει για το συγκεκριμένο θέμα στις 15/11/2016 – και η αίσθησή της ότι πρέπει να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα το εκλογικό τη ακροατήριο, χωρίζοντας τη Δράμα σε ημέτερους και άλλους. Επίσης ας σημειωθεί ότι η κοπή των πλατάνων (32 τον αριθμό) απαιτεί δαπάνη και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός πλατάνων τόσο μεγαλύτερη η δαπάνη.
Πρόταση: Δημοτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (Σύλλογοι ΑΜΕΑ, Φίλοι του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας, Οικολογική Κίνηση Δράμας) με σκοπό την εξεύρεση λύσης, αφού η δημοτική αρχή παρουσιάσει τη δική της πρόταση, και εισήγηση για κάθε δέντρο ξεχωριστά με κόστος και όφελος στο αν πρέπει να κοπεί ή όχι».
«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»
Η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», αναφέρει:
«Άλλη μία περίπτωση που η δημοτική αρχή προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα με λάθος τρόπο… Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για μία περιοχή που χαρακτηρίζει το κέντρο της Δράμας… Ναι υπάρχει πρόβλημα διέλευσης για Αμεα και για τα καροτσάκια με μικρά παιδιά αλλά υπάρχουν πολλές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την εκρίζωση των δέντρων (απαγόρευση στάθμευσης με ταυτόχρονη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, ρίξιμο του φράχτη από το δημοτικό πάρκινγκ κλπ).. Αλήθεια γιατί δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία η δημοτική αρχή για τα Άτομα με αναπηρία όταν δεν μπορούν να περάσουν ανάμεσα από τα τραπεζοκαθίσματα που παρανόμως έχουν καταληφθεί από τις καφετέριες της πόλης;
Μάλλον γιατί τα πλατάνια δεν ψηφίζουν…»