Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025
της δημοτικής αρχής Δράμας
Έντονη κριτική και κατηγορίες ότι το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι χωρίς όραμα και απόλυτα συντηρητικό
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Δράμας, δέχτηκε η δημοτική αρχή του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα που διαμορφώνει η νέα δημοτική αρχή, 11 μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Και αν στις αρχές της ανάληψής της, οι αντιπολιτεύσεις είχαν δώσει «περίοδο χάριτος», στη συνεδρίαση της Τετάρτης ξιφούλκησαν εναντίον της και μάλιστα αρκετά έντονα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμά της δεν έχει όραμα, είναι αρκετά συντηρητικό, δεν έχει τίποτα να εμπνέει, ενώ δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα μεγάλα έργα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος. Και ένα από αυτά είναι η ανάπλαση του βόρειου τμήματος της οδού 19ης Μαΐου, προκειμένου να επανέλθει η λαϊκή αγορά στην παλιά της θέση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση μίλησαν σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για διάφορα έργα, τα οποία και δόθηκαν από τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κιοσσέ, ο οποίος και εισηγήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 για το Δήμο Δράμας, σε μια συζήτηση που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες.
Από την αρχή της συζήτησης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έδειξαν την πρόθεσή τους να μην το ψηφίσουν, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το νέο Καταφύγιο αδέσποτων που ετοιμάζει ο Δήμος στην περιοχή των Κουδουνίων, τις παιδικές χαρές και κυρίως όσα είναι εντός Νηπιαγωγείων, τα πάρκα τσέπης, η ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και η δημιουργία κυκλικών κόμβων.
Αναφορικά με το ζήτημα του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ο κ. Μλεκάνης (Πόλη και Ζωή) αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έχει χρεωθεί η Κοινότητα Δράμας με ένα ποσό 160.000 ευρώ, ενώ δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της, λέγοντας ότι πρόκειται για κατευθυνόμενη κίνηση από τη δημοτική αρχή προς την Κοινότητα Δράμας, και ότι αυτό γίνεται σε μια άλλη Κοινότητα.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χαραλαμπίδης (Ενώνουμε τη Δράμα), είπε ότι ο χώρος στον οποίο γίνεται στα Κουδούνια, είναι ένα σημείο με γόνιμα χωράφια και υψηλής οικονομικής αξίας και ότι εφόσον δημιουργηθεί εκεί το Καταφύγιο, η αξία τους στη συνέχεια θα πέσει με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των κατοίκων των Κουδουνίων. Εξέφρασε επίσης την άποψή του, ότι, το συγκεκριμένο κτήμα αποτελεί σχολικό κλήρο και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν λόγο.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η κα. Κιόρτεβε (Πρότζεκτ για τη Δράμα), η οποία μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Παπαδόπουλου για τη λαϊκή αγορά και ότι μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν διαφαίνεται κανένα έργο για την ανάπλασης της 19ης Μαΐου, ενώ αναφέρθηκε και στα πάρκα τσέπης, για τα οποία στην Κοινότητα Δράμας υπάρχουν μόνο 50.000 ευρώ μαζί με την κατασκευή και συντήρηση πρασίνου! Τόνισε μάλιστα η ίδια χαρακτηριστικά: «Είναι ευκαιρία να παραδεχτείτε ότι εξαπατήσατε τους Δραμινούς για την ψήφο τους».
Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κος. Κιοσσές καθώς εισηγείται το Τεχνικό πρόγραμμα 2025.
Στη Δημοτική Επιτροπή
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε περάσει κατά πλειοψηφία επίσης από τη Δημοτική Επιτροπή, όπου η παράταξη «Πόλη και Ζωή» είχε πει ότι δεν το ψηφίζει, καθώς για το Καταφύγιο ζώων δίνονται 160.000 ευρώ από την Κοινότητα Δράμας και ότι δεν αναφέρονται αναλυτικά τα συνεχιζόμενα έργα και στις Κοινότητές τους.
Στην ίδια συνεδρίαση, το «Πρότζεκτ για τη Δράμα» είχε ψηφίσει «παρών» επιφυλασσόμενο για το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω ενδοιασμών για το 20% της ΣΑΤΑ, ενώ η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» συμφωνώντας με πολλές από τις παρατηρήσεις των άλλων δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ψήφισε επίσης «παρών», με πιο αναλυτική παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά το καταψήφισαν και πέρασε κατά πλειοψηφία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν στη συνεδρίαση, καθώς μαζί με τον κ. Μαμσάκο, έπρεπε να βρεθούν σε έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης χθες στην Ένωση των ΔΕΥΑ στην Αθήνα, για την επικείμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα.
Στο 1,2 εκατ. ευρώ στις Κοινότητες
Να σημειωθεί ότι, το σύνολο των έργων που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025 μέσω των Κοινοτήτων, αγγίζει το 1.271.864,49 ευρώ.
Επίσης, για πρώτη φορά, τα συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενες χρονιές, μπήκαν σε μία ξεχωριστή λίστα, ενώ μέχρι και πέρυσι αναφέρονταν μέσα στα έργα των Κοινοτήτων. Όπως και να έχει, το σύνολο των συνεχιζόμενων παλαιότερων έργων αγγίζει το ποσό των 4.369.563,59 ευρώ και είναι ένα πραγματικά μεγάλο ποσό.
Ακόμα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μελέτες από ΕΣΠΑ, Φιλόδημος ΙΙ, Αντ. Τρίτση, ΠΑΑ 2014-2020 και Πράσινο Ταμείο, αγγίζουν τα 9.206.834,49 ευρώ.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα έργα του 20% από τη ΣΑΤΑ αγγίζουν τις 317.966,12 ευρώ.
Σαλπιγκτίδης: «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης…»
«Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης» είπε στο τέλος της συζήτησης απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και αναπληρωτής δημάρχου κ. Σαλπιγκτίδης.
Ξεκίνησε μάλιστα την απάντησή του για το Φουσκωτό λέγοντας ότι «νοικυρέψαμε το Φουσκωτό που κατασκευάσατε που ξόδευε πολλή ενέργεια, που ήταν ένα ενεργοβόρο γυμναστήριο και ανθυγιεινό γιατί δεν ανέπνεε».
Αναφερόμενος για το Καταφύγιο αδέσποτων είπε ότι αυτό θα γίνει στα Κουδούνια σε 10 στρέμματα, λέγοντας «θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα στοιχίσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ και θα είναι πρότυπο και θα έρχονται σχολεία, θα το επισκέπτονται. Σήμερα από εκεί δεν περνάει ψυχή. Οι γεωργοί που χρησιμοποιούν τα χωράφια τους μιλάνε για μπατάκι όταν βρέχει, που πλημμυρίζουν τα χωράφια τους και δεν ξέρουν από πού να φύγουν».
Όπως είπε, «επιλέχτηκε εκείνο το κομμάτι από πολλά άλλα, και δεν έχω δει κανένα σπίτι εκεί γύρω. Αν ήταν καλή περιοχή θα είχε σπίτια εκεί γύρω», ενώ αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που θα έχει.
Για τους κυκλικούς κόμβους είπε ότι αυτοί θα γίνουν με κριτήριο όπου χρειάζονται και όχι το αντίθετο, ενώ θα γίνουν με βάσει το ΣΒΑΚ. Αναφορικά με τις παιδικές χαρές, μίλησε για παραπάνω φωτισμό που χρειάζεται να μπει σε ορισμένες από αυτές και που είναι απαραίτητος.
Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες και έργα που είχαν μπλοκάρει από την προηγούμενη διοίκηση τα οποία ξεμπλόκαραν, όπως τη παιδική χαρά του δημοτικού κήπου, μελέτη για ενεργειακές αναβαθμίσεις παιδικών σταθμών και άλλα.
Ο κ. Σαλπιγκτίδης μίλησε επίσης για «προβλήματα και βαρίδια» σε διάφορα προηγούμενα έργα, για τα οποία «αν δεν υπήρχαν, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», λέγοντας ότι «ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα που έχει», εννοώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα με μπλοκαρισμένα έργα προηγούμενων ετών.