Home > Πρώτο Θέμα > Ρεκόρ συμμετοχών στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με 3.462 ταινίες ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Σακαρίδης

Ρεκόρ συμμετοχών στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με 3.462 ταινίες ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Σακαρίδης

Εκατό μέρες για το 47ο DISFF Δράμας

Ρεκόρ συμμετοχών

στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού

Μήκους Δράμας με 3.462 ταινίες

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Σακαρίδης

► Μαγνήτης για τη συμμετοχή, η ένταξη των δύο βραβευμένων ταινιών στη λίστα των Όσκαρ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΛΗΞΕ ΤΙΣ προηγούμενες ημέρες, η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής σε όλα τα Τμήματα Ταινιών για τη φετινή διοργάνωση του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (DISFF) της Δράμας, είναι από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της κατηγορίας του στην Ελλάδα, ενώ τυγχάνει ιδιαίτερα μεγάλης διεθνούς και παγκόσμιας αναγνώρισης. Πλέον το DISFF της Δράμας, συνεργάζεται με το αντίστοιχο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το αντίστοιχο Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ από την περσινή διοργάνωση, οι δύο πρώτες ταινίες από το Ελληνικό και από το Διεθνές Τμήμα, συμμετέχουν πλέον στον μεγάλο κινηματογραφικό θεσμό της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ.

Μεγάλη είναι επίσης η επιτυχία της βραβευμένης ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κολιούκου, η οποία συμμετέχει φέτος στο αντίστοιχο Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, που σημαίνει ότι η ποιότητα των ταινιών που υποβάλλονται και βραβεύονται στο Φεστιβάλ της Δράμας, έχει μεγάλες αξιώσεις και αυτό επιβεβαιώνεται διεθνώς.

Ρεκόρ συμμετοχών και συνεργασία με Κάννες

Πλέον, η  προθεσμία της κατάθεσης ταινιών για όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα Τμήματα έληξε μέσα στην εβδομάδα και η συμμετοχή έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής DISFF, κ. Γιάννης Σακαρίδης εμφανίζεται ενθουσιασμένος και τονίζει ότι, από το επόμενο Σάββατο 25 Μαΐου, απομένουν ακριβώς 100 μέρες για την ημέρα έναρξης της φετινής διοργάνωσης του 2024.

Όπως σημειώνει, συνολικά έχουν κατατεθεί 3.462 ταινίες μικρού μήκους σε όλα τα Τμήματα, με τις περισσότερες από ποτέ να έχουν κατατεθεί – πάνω από 2.000 – στο Διεθνές Τμήμα, «όπου γνώριζαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν στα Όσκαρ εφόσον βραβευτούν».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης ο ίδιος, και στο ζήτημα της συνεργασίας του DISFF Δράμας, με τον υπεύθυνο αγοράς ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών, Φλόριαν Φερνάντες, ο οποίος πλέον θα δουλεύει και στην αγορά της μικρού μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ της Δράμας.

Στο φουλ οι μηχανές…

Όπως σημειώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Σακαρίδης, «αυτή την ώρα είμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία όλες οι ομάδες βλέπουμε τις ταινίες και έχουμε ξεκινήσει τις προσκλήσεις για τις Κριτικές Επιτροπές και γενικά είμαστε σε φουλ κατάσταση».

Όπως εξηγεί, έχουμε κλείσει με ρεκόρ 334 ταινίες μικρού μήκους στο Ελληνικό Τμήμα, και με 188 ταινίες στο Ελληνικό Σπουδαστικό.

Επίσης, σημαντική είναι η συμμετοχή των αιτήσεων που ανοίξει για πρώτη φορά (για αιτήσεις συμμετοχής) το τμήμα KIDDO με υπεύθυνη τη Δραμινή ηθοποιό Έλενα Μαυρίδου. Το KIDD δέχεται ταινίες από νέους κινηματογραφιστές, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Αναφορικά με τους Δραμινούς ερασιτέχνες, που για δεύτερη χρονιά φέτος συμμετέχουν σε αντίστοιχο σεμινάριο για σκηνοθεσία, ήδη η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 είχαν δημιουργηθεί και παρουσιάστηκαν συνολικά έξι ταινίες, ενώ φέτος όπως μας λέει ο κ. Σακαρίδης, οι ταινίες αναμένεται να είναι πάνω από 10 «και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Όλοι έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και επίσης και με τους περσινούς και τους φετινούς θα έχουμε πάρα πολύ καλές ταινίες».

To Cinematherapy

Το Cinematherapy είναι μια δράση του Φεστιβάλ, στα σχολεία της Δράμας. Ο κ. Σακαρίδης δηλώνει ενθουσιασμένος, λέγοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα που διεξάγεται εδώ και μερικούς μήνες με την ευγενική υποστήριξη της Raycap.

Όπως σημειώνει, «πρόκειται για συζητήσεις που γίνονται με τα παιδιά και έχει περισσότερο ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα παρά κάτι άλλο. Αυτό που βλέπουμε είναι τα εξαιρετικά σχόλια από  δασκάλους και καθηγητές των παιδιών και από τα ίδια τα παιδιά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό».

Όπως εξηγεί, «τα σχολεία που ενδιαφέρονται δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και αυτή την ώρα έχουμε πάνω από 120 τμήματα. Κάθε πρωί έχουμε δύο διδακτικές ώρες για ένα Τμήμα και άλλες δύο για ένα άλλο Τμήμα. Αυτό γίνεται μέσω Zoom. Επιλέγεται η θεματική, η οποία μπορεί να αφορά την συμπερίληψη, το μπούλινγκ, τη βία ή οτιδήποτε άλλο από το σχολείο, ανάλογα με το σχολείο και την ηλικία. Βλέπουν τα παιδιά την ταινία και μετά συζητάνε γι’ αυτό. Αυτό πηγαίνει πάρα πολύ καλά».

Ήδη αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα σχολεία της Δράμας και θα ξεκινήσει πάλι από τη νέα σχολική χρονιά.

Η Σχολή Κινηματογράφου

Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται επίσης και η πορεία της Σχολής Κινηματογράφου, η οποία λειτουργεί μέσω του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Ήδη οι φοιτητές ολοένα και αυξάνονται.

Όπως είναι γνωστό, όλα τα θεωρητικά μαθήματα γίνεται διαδικτυακά και με τη μέθοδο του ΕΑΠ, οι σπουδαστές είναι όμως υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και εργαστηριακά μαθήματα στη Δράμα.

Ήδη κάθε Σαββατοκύριακο αρκετοί απ’ αυτούς βρίσκονται στη Δράμα για να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα. «Αυτή την ώρα είναι 270 άτομα και όσο τα Τμήματα αναπτύσσονται θα αγγίζουν συνολικά τα 600 – 700 άτομα», τονίζει ο κ. Σακαρίδης και συμπληρώνει: «Συνολικά είναι 8 εξάμηνα και φανταστείτε ότι κάθε εξάμηνο, ο κάθε φοιτητής περνάει πέντε βράδια στη Δράμα. Μέσα στο χρόνο είναι 10 διανυκτερεύσεις, που αν το πολλαπλασιάσεις με τα 400 άτομα, μπορούμε να καταλάβουμε πόσος κόσμος έρχεται στη Δράμα».

Στο πλαίσιο αυτό «και προκειμένου να ενισχύσουμε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αποφασίσαμε να παίξουμε φέτος για πρώτη φορά, ταινίες των φοιτητών», λέει ίδιος.

Τέλος, στη φετινή διοργάνωση του DISFF, θα γίνει και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Σχολή Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που φέτος κλείνει 20 χρόνια και θα έρθει σχεδόν όλο το τμήμα στη Δράμα με λεωφορεία για να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ. «Φέτος θα έχουμε πολύ νέο κόσμο στη Δράμα» καταλήγει ο κ. Σακαρίδης.