Ρώμη 2024: Τρέμουν τα ρεκόρ
του Μονάχου από την ελληνική ομάδα
Κυνηγάει το όνειρο ο Κώστας Δουβαλίδης
Το Μόναχο έχει φιλοξενήσει δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στο παρελθόν, το 2002 και το 2022. Εκεί, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, έχουν γραφτεί οι πιο ιστορικές στιγμές του ελληνικού στίβου. Το 2002 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τη μεγαλύτερη σε αριθμό ομάδα της ιστορίας της, 53 άτομα, που έφεραν πίσω 6 μετάλλια (4 χρυσά και 2 χάλκινα), ενώ το 2022 η χώρα μας κατατάχθηκε 4η, ψηλότερα από κάθε άλλη διοργάνωση, με 4 χρυσά μετάλλια και 1 αργυρό. Επί γερμανικού εδάφους φαίνεται ότι οι Έλληνες διαπρέπουν αφού και το 2018 στο Βερολίνο το κοντέρ έγραψε ξανά 6 μετάλλια, αλλά λιγότερα χρυσά (3-2-1), που την έφεραν στην 5η θέση, όπως και το 2002.
Στη Ρώμη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά με την πρώτη να καταγράφεται μισό αιώνα νωρίτερα, το 1974. Τότε συμμετείχαν 12 άνδρες και 1 γυναίκα και καλύτερη κατάταξη είχε πάρει ο Σταύρος Τζιωρτζής που ήταν 4ος στα 400 μ. με εμπόδια.
Το 2024, όμως, η ελληνική… απόβαση στη Ρώμη θα έχει σίγουρα πολύ περισσότερα μέλη, τα οποία θα αγωνιστούν με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Μια ματιά στο Δρόμο προς τη Ρώμη, την κατάταξη δηλαδή της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που μας δείχνει ποιοι και ποιες βρίσκονται εντός πρόκρισης και όσους/ες ελπίζουν τα καταφέρουν, μας πείθει για του λόγου του αληθές.
Τα δεδομένα, όπως παρουσιάζονται μετά και την ολοκλήρωση ενός κύκλου αγώνων (κλειστός στίβος και χειμερινές ρίψεις) φέρουν την ελληνική ομάδα να αριθμεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 40 μέλη με προοπτικές να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, σε τέτοιο σημείο ώστε να απειλούνται τα ρεκόρ του Μονάχου.
Με δεδομένο ότι όλοι και όλες θα είναι υγιείς, οι σίγουροι/ες, που έχουν πετύχει δηλαδή τα όρια αυτή τη στιγμή είναι 9. Πρόκειται την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ, Εμμανουήλ Καραλή, Μίλτο Τεντόγλου, Ανδρέα Πανταζή, Χρήστο Φραντζεσκάκη και Ελίνα Τζένγκο.
Εντός πρόκρισης βάσει ranking βρίσκονται άλλοι/ες 23 και 3 σκυταλοδρομίες (δύο στα 4Χ100 μ. και η 4Χ400 μ. γυναικών), που η κάθε μία αποτελείται από 6 άτομα. Αφαιρώντας από τις σκυτάλες όσους/όσες έχουν προκριθεί στα ατομικά αγωνίσματα προστίθενται άλλα 11-12 άτομα. Σύνολο, δηλαδή, 40 αθλητές και αθλήτριες.
Άλλοι/ες περίπου 15 είναι πολύ κοντά στις θέσεις που δίνουν πρόκριση ή λόγω υψηλής κατάταξης πιθανόν να ευνοηθούν από τυχόν ακυρώσεις συμμετοχής αθλητών και αθλητών άλλων χωρών για διάφορους λόγους.
Διόλου απίθανο, λοιπόν, να πέσει το ρεκόρ του Μονάχου όσον αφορά το μέγεθος της ομάδας. Σε περίπου δύο μήνες θα γνωρίζουμε με σιγουριά. Από εκεί και έπειτα, το ρεκόρ μεταλλίων είναι στο χέρι και στα… πόδια των πρωταθλητών/τριών μας.
Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο Δραμινός αθλητής Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος θέλει να συνδυάσει το φινάλε της αθλητικής του καριέρας με συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. “Θέλω τελειώσω την αθλητική μου καριέρα με συμμετοχή τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δε θεωρώ πως θα πάψω να λαμβάνω μέρος σε αγώνες, ωστόσο δε θα συνεχίσω να το κάνω σε υψηλό επίπεδο“.
Ο Κώστας Δουβαλίδης, αγωνίζεται στα 110 μ. εμπόδια και είναι (με ranking)* και προσωρινά εντός πρόκρισης. H διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Υπολογίζονται οι επιδόσεις μέχρι και τις 26 Μαΐου 2024.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Κώστας Δουβαλίδης έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες – κάτι που έχουν καταφέρει ακόμη οι Περικλής Ιακωβάκης και Βούλα Πατουλίδου – κι αν λάβει μέρος στο Παρίσι θα γίνει μόλις ο δεύτερος Έλληνας αθλητής του στίβου με πέντε συμμετοχές, αφού μέχρι σήμερα ο μόνος που το κατάφερε είναι ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.