Ημερίδα για τη «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελεύθερων Επαγγελματιών»
Ρύθμιση για οφειλές επιχειρηματιών
έως και 50.000 ευρώ στην Εφορία
και 50.000 σε ασφαλιστικά ταμεία
Ελάχιστο το ενδιαφέρον από Δραμινούς που βρέθηκαν στο Επιμελητήριο
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες το μεσημέρι, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Δράμας, με θέμα τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Η εκδήλωση έγινε στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας και ίσως αυτό να υπήρξε εμπόδιο στην προσέλευση ενδιαφερομένων στην ημερίδα.
Ο κ. Κουρμούσης, έκανε παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών (τόσο για «κόκκινα δάνεια» όσο και για οφειλές προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ). Παράλληλα, σκοπός της ημερίδας ήταν επίσης να τεθούν από τους συμμετέχοντες ειδικά θέματα που χρήζουν επίλυσης, ώστε να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.
Χαμηλό το ενδιαφέρον του κοινού!
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κουρμούσης, αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, «στον οποίο έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχείρηση, μπορεί να να κάνει μια ηλεκτρονική αίτηση. Εκεί θα βρει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφει ο ίδιος τυχόν στοιχεία που λείπουν, υποβάλει μια μελέτη βιωσιμότητας, ένα μπίζνες πλαν τριετίας για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να αναπτυχθεί η εταιρεία του και στη συνέχεια αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος πηγαίνει στους πιστωτές του. Κατόπιν, κάθονται σε ένα τραπέζι να συζητήσουν για το πώς μπορεί αυτή η εταιρεία να παραμείνει όρθια, ή να της γίνει μία ρύθμιση για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Το 60% των παρευρισκόμενων πιστωτών ψηφίζει και εφόσον συμφωνούν σε μια λύση, η διαδικασία ολοκληρώνεται και από την άλλη μέρα η εταιρεία παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα, με την οποία μπορεί, όπως λέει ο νόμος, να λάβει ακόμα και νέο δάνειο με ευνοϊκούς όρους».
Στην ερώτηση για το πόσοι επιχειρηματίες μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει, ο κ. Κουρμούσης έδωσε τα παρακάτω στοιχεία: «Έχουν ξεκινήσει πάνω από 25.000 επιχειρήσεις σ’ αυτή τη διαδικασία και πάνω από 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους. Πάνω από 2.500 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησής τους και περίπου 700 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, καθώς και περίπου 250 ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι μια διαδικασία που κάθε μέρα, νέοι επαγγελματίες προσέρχονται στην πλατφόρμα και χτίζουν σιγά-σιγά την αίτησή τους και προχωρούν στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης».
Αναφερόμενος δε, σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση, τόνισε: «Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ προς το δημόσιο ή τα 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πολύ μεγάλη περιουσία, καθώς δεν μπορεί η αξία της περιουσίας ενός ελεύθερου επαγγελματία να είναι 25 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό χρέος».
Επιπλέον, όπως τονίζει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «πρέπει να υπάρχει μία φορά έστω και ένα ευρώ κέρδος, τα έσοδα δηλαδή να ήταν παραπάνω από τα έξοδα έστω μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία», ακόμα και το φορολογικό έτος 2017. Όπως είπε, «η ρύθμιση αφορά επαγγελματίες με ύψος χρέους έως 50.000 ευρώ προς την εφορία και 50.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή περίπου 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές».