Home > Πρώτο Θέμα > Ένας Δραμινός επιστήμονας πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος-«Σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα έχει το δικό της στόλο δορυφόρων»

Ένας Δραμινός επιστήμονας πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος-«Σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα έχει το δικό της στόλο δορυφόρων»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Ιωάννης Δαγκλής

«Σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα

θα έχει το δικό της

στόλο δορυφόρων»

Ένας Δραμινός επιστήμονας πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της περασμένης Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε στο Νικηφόρο Δράμας – μετά από πολλά χρόνια όπως ο ίδιος ομολόγησε – ο Δραμινός επιστήμονας κ. Ιωάννης Δαγκλής.

Ο κ. Δαγκλής, έφτασε στη Δράμα καλεσμένος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «ΠΗΓΑΣΟΣ», προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε σχετικά με την κατανόηση του σύμπαντος.

Ο κ. Δαγκλής, γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στα Κύργια, ενώ τελείωσε το Λύκειο Δοξάτου, είναι καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ακαδημίας , ενώ έχει προσκληθεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της NASA, της European Space Agency, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ακαδημίας της Φινλανδίας.

Από τον Ιανουάριο του 2020, ο κ. Δαγκλής είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Πριν από την ομιλία του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου, ο κ. Δαγκλής περιηγήθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου «ΠΗΓΑΣΟΣ» κ. Δογραμματζίδη στο πάρκο ηλιακών ρολογιών και πειραμάτων στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, για το οποίο δήλωσε αργότερα ότι, είναι το μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, ενώ υπάρχει κάτι παρόμοιο μόνο στις ΗΠΑ.

Ο «Π.Τ.» βρέθηκε στην εκδήλωση, συναντήθηκε με τον κ. Δαγκλή και συνομίλησε μαζί του. Αφού αρχικά ο ίδιος μας μίλησε για την κατανόηση του σύμπαντος και πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, ερωτώμενος σχετικά έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό Διαστημικό Κέντρο, λέγοντας ότι πολύ σύντομα σε δυο – τρία χρόνια, η Ελλάδα θα έχει δικό της δορυφόρο και δεν θα αναγκάζεται να πληρώνει για τη χρήση τους σε άλλες χώρες και εταιρείες.

Η κατανόηση του σύμπαντος

Όπως μας λέει, «η διάλεξη αφορά πώς καταλαβαίνουμε και πώς κατανοούμε το σύμπαν και τι σημασία έχει αυτή η κατανόηση για την ανθρωπότητα. Σημασία όσον αφορά τις νοητικές μας ικανότητες, τις πνευματικές μας ικανότητες και μετά πρακτικά, πάμε πλέον στο πολύ κοντινό σύμπαν. Γιατί, όσον αφορά το μακρινό σύμπαν, όποια πληροφορία μπορούμε να πάρουμε και ό,τι μπορούμε να κατανοήσουμε, αφορά το μακρινό παρελθόν στην πραγματικότητα και ότι είναι πολύ μακριά, είναι πολύ αρχαίο».

Όπως εξηγεί ο κ. Δαγκλής, «πρακτικά μιλώντας, αυτό που μας αφορά ως ανθρωπότητα, είναι η επίδραση του ήλιου στη Γη και η χρήση του διαστήματος κοντά στη Γη».

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Ρωτήσαμε τον κ. Δαγκλή, σε ποιο σημείο βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Όπως λέει στον «Π.Τ.», «ο επιστημονικός κόσμος της Ελλάδας και οι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή δορυφόρων και στην ανάλυση επιστημονικών μετρήσεων. Αυτό που δεν έχει ακόμα η Ελλάδα – εθνικά μιλώντας – είναι εθνικοί δορυφόροι. Και αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «το πρώτο βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση χρήσης δορυφορικής πληροφορίας, είναι το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, να καταστεί κεντρικό σημείο συλλογής δορυφορικών εικόνων για τις ανάγκες της πολιτείας. Αυτό έχει δρομολογηθεί, είναι ένα έργο που τρέχει ήδη, αλλά βέβαια, οι εικόνες αυτές που συλλέγουμε και ωφελούν την πολιτεία και κυρίως το Κτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες, είναι από ξένους δορυφόρους, τις αγοράζουμε δηλαδή».

Το επόμενο βήμα…

Ο κ. Δαγκλής αναφέρεται ακόμα στο επόμενο βήμα τονίζοντας ιδιαίτερα: «Το επόμενο βήμα για εμάς, πολύ σημαντικό, είναι να καταφέρουμε να έχουμε ένα δικό μας μικρό στόλο εθνικών δορυφόρων, κάτι το οποίο θα μας λύσει τα χέρια, γιατί όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν δίνει τα δεδομένα δωρεάν. Όλα, τα αγοράζουμε, όταν θέλουμε πληροφορίες με λεπτομέρεια».

Μας εξηγεί ακόμα ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δορυφόρους των οποίων οι εικόνες διατίθενται δωρεάν, όμως η ανάλυσή τους δεν είναι αρκετά καλή. Είναι μόνο για μια χονδρική χαρτογράφηση. Το Κτηματολόγιο για παράδειγμα χρειάζεται εικόνες με μεγάλη ακρίβεια και αυτές δεν υπάρχουν δωρεάν».

Πότε ο εθνικός δορυφόρος;

Ερωτηθείς για το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έναν μικρό στόλο από εθνικούς δορυφόρους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος κ. Δαγκλής μας λέει: «Αν προχωρήσει η πρότασή μας, θεωρώ ότι σε τρία χρόνια το πολύ θα μπορούμε να έχουμε εθνικό δορυφόρο. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σχετικά γρήγορα».

Στη διαπίστωση ότι πολλές φορές ο κόσμος μπορεί να  μην καταλαβαίνει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου με την έννοια… τι δουλειά έχει η Ελλάδα στο διάστημα, ο κ. Δαγκλής απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε όμως σωστή ενημέρωση και οι στόχοι δεν ήταν ξεκάθαροι όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια».

Βραβεύσεις Φωτιάδη και Γκίκα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και πριν ξεκινήσει η διάλεξη του κ. Δαγκλή, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας βράβευσης, ο Σύλλογος, δια χειρός του κ. Δαγκλή, βράβευσε δύο μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου.

Ο ένας είναι ο Πρόδρομος Φωτιάδης, που απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Πολωνία τον Αύγουστο, και ήταν και το μοναδικό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, καθώς επίσης και το χάλκινο μετάλλιο στην 64η Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Ο Σύλλογος του πρόσφερε μια επιταγή 300 ευρώ για αγορά αστρονομικού εξοπλισμού.

Επίσης, ο Σύλλογος βράβευσε και τον μαθητή Θεόδωρο Γκίκα ο οποίος απέσπασε το 1ο βραβείο, στον 28ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής.