Αναμένεται τροπολογία για το άνοιγμα των λαϊκών αγορών
Σε αναμονή εξελίξεων για το θέμα
δύο λαϊκών αγορών στη Δράμα ή
την οριστική μεταφορά της στην Χελμού
► Δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Δράμας στον «Π.Τ.»
► Ζητείται η κατάργηση του μέτρου 50%-50% στις λαϊκές αγορές
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΙ ΚΙ ΑΝ άνοιξε το λιανεμπόριο και έχουν καταργηθεί και τα SMS και τα click away και όλα αυτά; Οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα, αλλά φυσικά και στη Δράμα, παραμένουν ακόμα υπό καθεστώς των υγειονομικών μέτρων της πανδημίας, με τις αποστάσεις των πάγκων μεταξύ τους, αλλά και με το μέτρο του 50%-50% ανά ημέρα λαϊκής.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το απόγευμα της Παρασκευής, δεν υπήρχε καμιά σχετική μεταβολή για τα μέτρα κατά της πανδημίας, στα οποία υπόκεινται οι λαϊκές αγορές.
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης, σημειώνει ότι «αυτή την ώρα περιμένουμε ουσιαστικά κάποια τροποποίηση, στη λειτουργία των λαϊκών αλλά και των υπαίθριων αγορών γενικότερα. Αλλά φαίνεται ότι εντάσσεται μέσα στο καινούριο νομοσχέδιο που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, για το υπαίθριο εμπόριο. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει μια κι έξω».
Όπως διευκρινίζει πάντως ο ίδιος, «κάτι διαφορετικό μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει μέχρι τώρα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν θα έχουμε δύο λαϊκές, αν θα κρατήσουμε τα μέτρα κατά της πανδημίας, αν παραμείνουν τα 2,5 ή τα 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων. Μέχρι στιγμής τίποτα. Λογικά περιμένουμε ότι από εβδομάδα τουλάχιστον, θα υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση».
Συνεχίζοντας ο κ. Εφραιμίδης, επισημαίνει ότι, «ακόμα και στις διαμαρτυρίες των μικροπωλητών και παραγωγών που μετέχουν στη λαϊκή αγορά της Δράμας σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, ούτε και εκεί έχουμε κάποια εξέλιξη. Το νομοσχέδιο δεν έχει καταλήξει ακόμα κάπου».
Μεταφορά της λαϊκής αγοράς Δράμας
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της ολικής ή μερικής μεταφοράς της λαϊκής αγοράς Δράμας, από την οδό της 19ης Μαΐου στην οδό Χελμού στην ανάπλαση, ο κ. Εφραιμίδης σημειώνει ότι, «αν μας δώσει την σχετική εντολή το κράτος με μια νομοθετική ρύθμιση να είναι όλοι μαζί σε μια λαϊκή, σαφώς και θα το κάνουμε. Όσο για το πού θα καταλήξει (σ.σ. εννοούμε τον χώρο), θα το συζητήσουμε με την υφιστάμενη δομή και όπως είναι τα πράγματα και με τη λογική ότι έχουν ξεκινήσει και τα έργα στην 19ης Μαΐου, σίγουρα δεν θα μπορέσει να πάει στην παλιά λαϊκή, αλλά στην καινούρια. Τουλάχιστον κατά την γνώμη μου. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί, γιατί πρέπει να δούμε τη λειτουργία της συνολικά. Δεν μπορώ να το αποφασίσω αυτό μόνος μου».
Τονίζει ακόμα ιδιαίτερα ο κ. Εφραιμίδης, «ότι μια φορά πρέπει να αποφασιστεί από το ίδιο το κράτος η κίνηση της διαδικασίας. Να δούμε με τι έχουμε να κάνουμε, ποιο θα είναι το καθεστώς λειτουργίας, ποιοι είναι οι νέοι νόμοι, τα υγειονομικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να καλύψουμε, το πρωτόκολλο και μετά παίρνουμε την ανάλογη απόφαση».
Να υπενθυμίσουμε ότι, το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς συζητούνταν επί χρόνια στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά, άνοιξε από την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020 και τις εντολές της πολιτείας να αυξηθούν τα μέτρα μεταξύ των πάγκων.
Η πρώτη λειτουργία μέρους της λαϊκής αγοράς στη Δράμα που ξεκίνησε στην οδό Χελμού, ήταν τον Μάιο του 2020, όταν άνοιξαν οι αγορές μετά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου και Απριλίου πέρυσι. Από τότε, είχε ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για τη μεταφορά της, και μάλιστα έγιναν και συναντήσεις και διαμαρτυρίες. Παρ’ όλα αυτά, αν και η πανδημία έφερε επί της ουσίας τη μεταφορά της στην οδό Χελμού, εντούτοις η ίδια η πανδημία σταμάτησε και όλες τις συζητήσεις για την τελική μεταφορά της λαϊκής.
Από εδώ και πέρα και αναλόγως των μέτρων που θα ακολουθηθούν από την πολιτεία, θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η όλη διαδικασία. Γεγονός είναι πάντως, ότι, με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, αλλά και με το ζήτημα της εκτέλεσης των έργων του ΒΑΑ στην περιοχή της 19ης Μαΐου, σύντομα η όδευση του θέματος θα δείξει ολοκληρωτικά πλέον την ανάπλαση, εκτός και αν υποστηριχθεί μια πρόταση για δεύτερη λαϊκή με διαφορετική άποψη, όπως είχε προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας.
Να καταργηθεί το 50%-50%
Αυτή την ώρα πάντως, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές από όλη την Ελλάδα, ζητάνε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την άμεση εφαρμογή στην κανονικότητα, δηλαδή, την κατάργηση των μέτρων 50% – 50% για τους πωλητές και την απόσταση των 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο.
Σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαθανάση σημειώνουν ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας στους τρόπους λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: “Καθώς δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές από όλη την Ελλάδα, ζητάνε την άμεση εφαρμογή στην κανονικότητα, δηλαδή, την κατάργηση του μέτρου του 50% – 50% της προσέλευσης για τους πωλητές και την απόσταση των 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο”.
Επίσης επισημαίνεται πως οι επαγγελματίες του χώρου των λαϊκών αγορών περιμένουν άμεση απάντηση προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Ήδη έχει συμφωνηθεί για σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου να υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομοσπονδιών για να συζητηθεί και το θέμα αυτό.