Δηλώσεις του διευθυντού της ΔΙΑΑΜΘΑ κ. Γ. Βογιατζή
Σε ανάπτυξη νέο δίκτυο γραμμής
για το χαρτί – χαρτόνι σε Δήμους
της Δράμας και της Καβάλας
► Πώς θα αλλάξει η μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ από τη ΔΙΑΑΜΑΘ
► Μια πρόταση από το δήμαρχο Προσοτσάνης
για ΧΥΤΥ για ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης και ΒΙ.ΠΕ. Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη ενός νέου δικτύου του ρεύματος ανακύκλωσης για το χαρτί – χαρτόνι, με την τοποθέτηση μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι. Ήδη προ ημερών είχαμε αναφερθεί σχετικά μ’ αυτό για το Δήμο Δοξάτου.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργο Βογιατζή, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου αυτού, επισημαίνοντας αρχικά ότι, το πρόγραμμα αφορά όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως τόνισε, «έχουν εκπονηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι σχετικές μελέτες, έχουν αποσταλεί στους Δήμους και στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία χορηγεί τους κάδους. Μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι αυτή τη στιγμή, εκτός από τη Δράμα, είναι τοποθετημένοι σε όλους τους Δήμους της Ροδόπης, στην Ορεστιάδα και στο Βόρειο Έβρο».
Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανάπτυξη για τις Περιφερειακές Ενότητας Δράμας και Καβάλας. Η διάθεση των κάδων γίνεται τμηματικά και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί κάδοι στο Δήμο Δοξάτου και στο Δήμο Παρανεστίου και από την Π.Ε. Καβάλας έχουν πάει στο Δήμο Καβάλας και στο Δήμο Νέστου. Εκκρεμεί η διάθεση κάδων στους Δήμους Προσοτσάνης και Νευροκοπίου και στην Καβάλα στη Θάσο και στο Δήμο Παγγαίου.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με την ανάπτυξη του δικτύου στην Π.Ε. Ξάνθης και στον υπόλοιπο Έβρο».
Ο κ. Βογιατζής τονίζει ιδιαίτερα ότι, «το χαρτί – χαρτόνια αποτελεί ένα μεγάλο απορριμματικό ρεύμα, είναι περίπου το 50% των υλικών συσκευασίας και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να μαζέψουμε στην πηγή χαρτί – χαρτόνι πάρα πολύ καλής ποιότητας, με μικρό υπόλειμμα, να γλυτώσουμε ημερομίσθια και να μαζέψουμε τα κοστολόγια. Ο δικός μας ρόλος είναι βοηθητικός. Δηλαδή η αποκομιδή είναι ένα αντικείμενο με το οποίο πρέπει εντατικά να ασχοληθούν οι Δήμοι. Η ΔΙΑΑΜΑΘ συνδράμει τους Δήμους, και η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι οι Δήμοι. Συνδράμουμε με την εμπειρία μας και με την κατάρτισή μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε καλύτερα το κομμάτι της ανακύκλωσης».
Μεταφορά απορριμμάτων
Ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Βογιατζής, για το τι αλλάζει όσον αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων για το 2021. Όπως σημείωσε, «η μεταφορά των απορριμμάτων από τους Δήμους προς τους ΧΥΤΑ, υπάρχει από το 2020 και είναι υποχρέωση της ΔΙΑΑΜΑΘ. Επειδή όμως η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει μόνο επιστημονικό προσωπικό και δεν έχει εργατικό προσωπικό και οδηγούς, με προγραμματικές συμβάσεις οι Δήμοι αναλάμβαναν να κάνουν τις δικές τους μεταφορές και αποζημιώνονταν γι’ αυτό.
Αυτό που προχωράει αυτή τη στιγμή με βάση και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα συλλογικά μας όργανα, είναι να προχωρήσει ο διαχωρισμός για τη μεταφορά και εκεί βέβαια θα δούμε και ποιοι Δήμοι επιθυμούν να προχωρήσουν μόνοι τους με τις μεταφορές και θα δούμε πώς θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός.
Είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις καταστατικές μας υποχρεώσεις, να επιλύσουμε τη δυνατότητα της μεταφοράς για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Διότι όπως ξέρετε, δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τις δυνατότητες να προχωρήσουν στις μεταφορές αυτές. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος Δήμος επιθυμεί να συνεχίσει να μεταφέρει τα απορρίμματα όπως τα μετέφερε μέχρι σήμερα, είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό και θα ενταχθεί στη διαδικασία».
Ερωτώμενος αν θα αλλάξει κάτι στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ, ο κ. Βογιατζής επισημαίνει: «Ο Κανονισμός Τιμολόγησης του 2021, όπως αυτός εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση έχει μια οριακή μείωση, περίπου, 0,3%. Σε γενικές γραμμές το κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων, παραμένει όπως και για το τρέχον έτος. Θα δούμε στην πράξη για το πώς θα μπορέσουμε να το μειώσουμε απολογιστικά. Πώς θα μπορέσουμε με τη διαχείριση που θα κάνουμε και με απολογιστικά στοιχεία που θα έχουμε το 2022 για το 2021, να καταφέρουμε να δείξουμε το πραγματικό κόστος διαχείρισης, γιατί αυτό είναι το εκτιμώμενο κόστος διαχείρισης».
ΧΥΤΥ στη Δράμα;
Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Βογιατζής, για μια πρόταση που είχε γίνει από το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΥ στην περιοχή ανάμεσα στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης και στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, με απορρίμματα από τις δύο μονάδες.
Στην απάντησή του ο κ. Βογιατζής επιβεβαίωσε την πρόταση αυτή, λέγοντας: «Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με μια διαδικασία για ένα χώρο απόθεσης απορριμμάτων για το Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης και τη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει θέσει, ενόψει της τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης και είναι κάτι που οι υπηρεσίες μας εξετάζουν αυτή τη στιγμή. Είναι νομίζω στην σωστή κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν, έγινε ως αίτημα και έγινε αποδεκτό και είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή».
Ερωτώμενος αν αυτό βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, ο κ. Βογιατζής μας είπε, ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας. Συζητάμε για το τι θέματα μπορεί να λύσει και τι θέματα μπορεί να δημιουργήσει. Η Δράμα δεν είχε ποτέ χώρο υγειονομικής ταφής. Αυτή τη στιγμή όμως το συζητάμε και το εξετάζουμε. Θα το δούμε στην πορεία».