Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου
Σε ανοδική τάση ο πληθυσμός
των καρκινοπαθών στο Ν. Δράμας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου – «Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετούς αιματολογικούς καρκίνους»
► Ζητήθηκε από το Υπουργείο άμεση στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Δράμα είναι αρκετά και πάνω απ’ όλα είναι η έλλειψη ιατρών Παθολόγων, στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας. Το πρόβλημα είναι γνωστό, γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες από τους φορείς της Δράμας, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρικό προσωπικό να εργαστεί στη Δράμα.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή αφενός ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και αφετέρου ότι την ερχόμενη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών κόβει την βασιλόπιτά του, ο «Π.Τ.» μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου κα. Άρτεμις Δημητριάδου, η οποία μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Αυτό που επισημαίνει αρχικά η ίδια, είναι ότι «ο Σύλλογος κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες με τις δράσεις του, ώστε να μιλήσει για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση», γιατί όπως λέει, «αυτό μας βοηθάει σημαντικά και μας οδηγεί στη θεραπεία. Έτσι μόνο μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε λιγότερους καρκινοπαθείς και λιγότερα κρούσματα και μπορούμε να βοηθήσουμε το γενικότερο σύστημα της υγείας», λέει χαρακτηριστικά.
Αύξηση καρκινοπαθών
Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα του ποσοστού καρκινοπαθών στο Νομό Δράμας, η κα. Δημητριάδου σημειώνει ότι «δυστυχώς έχουμε ανοδική τάση κρουσμάτων στην περιοχή της Δράμας και καθημερινά έρχονται και γράφονται νέοι άνθρωποι στον Σύλλογο ειδικά γυναίκες από 36 ετών και άνω κυρίως για καρκίνο του μαστού, όπως και αρκετοί για τον καρκίνο των πνευμόνων».
Χαρακτηριστικά μάλιστα δηλώνει ότι, «το τελευταίο διάστημα έχουμε και άνοδο στους αιματολογικούς καρκίνους. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να κατευθύνουμε τους ανθρώπους αυτούς. Προχθές μάλιστα είχαμε ένα περιστατικό, όπου μια γυναίκα ξέσπασε μέσα στο γραφείο και αμέσως την παραπέμψαμε στον ψυχολόγο του Δήμου που έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο τμήμα στην Κοινωνική Υπηρεσία και μας βοηθάνε πάρα πολύ».
Όπως εξηγεί, «εμείς θέλουμε να περνάει όλος ο κόσμος από τον Σύλλογο για να ρωτάει ενημερωτικά για διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν. Τα τελευταία χρόνια και μετά από την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Σύλλογος, ο κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει από το σπίτι, έρχεται στο Σύλλογο και ενημερώνεται καθημερινά».
Όπως λέει, «κάνουμε και αρκετές ενημερωτικές ημερίδες, όπου ο κόσμος δεν έρχεται. Γι’ αυτό το λόγο εμείς πηγαίνουν στα ΚΑΠΗ, σε ομάδες ανθρώπων για να βοηθήσουμε, καλούμε γιατρούς και τους ενημερώνουν».
Σημειώνει μάλιστα, στην εκδήλωση με την κοπή της βασιλόπιτας που θα γίνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο κέντρο ΟΠΕΡΑ, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών θα κάνει και μια σχετική ενημέρωση για την κοινωνική δράση για τα μέλη του.
Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στη Δράμα
Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Δράμα απ’ όπου οι καρκινοπαθείς προμηθεύονται τα φάρμακά τους, η κα. Δημητριάδου τονίζει ότι, «με το Φαρμακείο στη Δράμα έχουμε ορισμένα θέματα. Εμείς ζητάμε το Φαρμακείο μας να γίνει ισοδύναμο όπως αυτό της Καβάλας το οποίο είναι περιφερειακό. Όσα φάρμακα χρειάζονται οι καρκινοπαθείς της Δράμας, το παραγγέλλουν από εδώ και πηγαίνουμε στην Καβάλα για να τα πάρουμε. Στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε ένα σχετικό έγγραφο, με το οποίο θα ζητάμε από την πολιτεία να γίνει κάτι στη Δράμα».
Εργαστηριακές εξετάσεις
Αναφορικά με το ζήτημα των εργαστηριακών εξετάσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς, η κα. Δημητριάδου μας κάνει γνωστό ότι πρόσφατα ο Σύλλογος απέστειλε ένα έγγραφο στον υπ. Υγείας, ότι «λόγω της υποστελέχωσης στον αξονικό και στους υπερήχους, οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια όπου και εκεί δεν εξυπηρετούνται λόγω CLAW BACK και REBATE. Αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε τα εργαστήρια, ούτε τους ασθενείς. Κατά συνέπεια έρχονται σε αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η πρόσβαση των ασθενών σε βασικές υπηρεσίες υγείας για την άμεση εξυπηρέτηση στις εξετάσεις τους αλλά και στην προβλεπόμενη δαπάνη των εξετάσεών τους».
Από τη δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας τον περασμένο Οκτώβριο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Στελέχωση της Παθολογικής
Αναφορικά με ζήτημα της Ογκολογικής Μονάδας στη Δράμα, η ίδια σημειώνει ότι, «δεν γίνεται Νομός χωρίς Νομαρχιακό Νοσοκομείο και Νοσοκομείο χωρίς Παθολογική Κλινική» ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «ειλικρινά, αφήνουμε το δικό μας κομμάτι για την Ογκολογική Μονάδα, κάνοντας παράκληση μεγάλη προς το Υπουργείο Υγείας, να γίνει πρώτα η στελέχωση της Παθολογίας και να μπορούμε να πούμε, να βάλουν και δυο κρεβάτια στη βραχεία νοσηλεία να κάνουμε και δύο απλές χημειοθεραπείες».
Αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που έχει ζητήσει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών για την στελέχωση της συγκεκριμένης Κλινικής, ενώ πρόσφατα σε δηλώσεις του Υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη για τον Ογκολογικό είχε επαναλάβει ότι με τις προκηρύξεις που έχουν γίνει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Ογκολόγους ιατρούς.
Συνάντηση με διοικητή 4ης ΥΠΕ
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η κα. Δημητριάδου μας ενημερώνει ότι πρόσφατα ο Σύλλογος έχει καταθέσει αίτημα συνάντησης με το νέο διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Μπογιατζίδη από τον οποίο περιμένει απάντηση για την ημερομηνία.
Στο έγγραφο αυτό αναφέρουν: «Ως άτομα με αναπηρία, ανήκουμε στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, πρωτίστως σε θέματα υγείας. Για εμάς οι παροχές φροντίδας και υγείας είναι απαραίτητες και ανήκουν στην καθημερινότητά μας. Αυτό για να γίνει σε πρώτο χρόνο χρειάζεται ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, η δε Παθολογία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες, της υγείας του Νοσοκομείου».
Στη συνέχεια κάνουν λόγο για την Παθολογική Κλινική και αναφέρονται στις προκλήσεις και ελλείψεις:
[1. Την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία επιβαρύνει την αποτελεσματικότητα στην λειτουργία της κλινικής και την ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς.
- Τις συνθήκες εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, που δυσχεραίνουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.
- Την ανάγκη προγραμματισμού και εξεύρεσης στρατηγικών λύσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας της κλινικής.
- Η Παθολογική Κλινική αποτελεί ζωτικό μέρος της παροχής υγειονομικής φροντίδας στο Νομό μας, για όλους τους συμπολίτες μας και η επίλυση των παραπάνω ζητημάτων είναι εξαιρετικά επείγουσα.
Η υποστήριξή σας και η συμβολή της 4ης ΥΠΕ είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της.]
Προς το παρόν, η Δράμα περιμένει νεότερες εξελίξεις σχετικά με την Παθολογική, υπό την έννοια τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ενώ βέβαια για τη λειτουργία της Ογκολογικής, πρόκειται για μια υπόθεση μάλλον αρκετά μακρινή.