Από Δευτέρα 8μηνα για καθαρισμό και περιποίηση μέχρι το Πάσχα
Σε άσχημη κατάσταση για άλλη
μια φορά ο δημοτικός κήπος της πόλης
Στ. Ρεμόντης: Ο κήπος επιβαρύνεται από την καθημερινότητα και τις εκδηλώσεις
Οι προβλέψεις της διαχειριστικής μελέτης για τον κήπο
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΑΣΧΗΜΗ κατάσταση βρίσκεται, για άλλη μια χρονιά, ο δημοτικός κήπος της πόλης της Δράμας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους δημοτικούς κήπους των ελληνικών πόλεων και μαζί με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί το στολίδι και τον πνεύμονα της πόλης μας. Παρ’ όλα αυτά όμως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η κατάσταση που παρουσιάζει είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη.
Και όλο αυτό, μετά από το στήσιμο και το ξήλωμα των κατασκευών της Ονειρούπολης. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι, τις μεγαλύτερες ζημιές κάνει η μεγάλη αυτή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με το στήσιμο των οικίσκων και των μεγάλων παιχνιδιών λούνα-παρκ. Έστω και αν από κάτω τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις άμμος, πλακάκια ή ξύλινα δάπεδα, όταν όλα αυτά ξηλώνονται και μάλιστα σε περίοδο χειμώνα, η συνέχεια είναι τραγική. Και κάθε φορά, η εικόνα είναι τραγική.
Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον. Ήδη ξεκινούν φέτος κάποια στιγμή οι δημοπρατήσεις για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα ενώσει το δημοτικό κήπο με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, και σαφώς δεν μπορεί να παρουσιάζει την εικόνα που έχει σήμερα.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και μεγάλο και μέχρι σήμερα, ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά ούτε και η σημερινή, έχουν βάλει θεμέλια για μια μόνιμη κατάσταση… όχι της Ονειρούπολης, αλλά του δημοτικού κήπου.
Ρεμόντης: «Είναι πολύ χαλιά»
Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Σταμάτης Ρεμόντης, παραδέχεται ότι η κατάσταση στον κήπο «είναι πολύ χάλια» και όπως μας είπε χθες σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του για τα θέμα αυτό, «εγώ όταν μπαίνω εκεί μέσα, προσπαθώ να κλείσω τα μάτια να μην βλέπω».
Ξεκάθαρος ο κ. Ρεμόντης, ως συνήθως, δεν μασάει τα λόγια του και μας εξηγεί ότι, «προσλαμβάνονται αυτές τις μέρες τα πρώτα άτομα από τα νέα 8μηνα και από την ερχόμενη Δευτέρα, μπαίνουμε στον κήπο και θα προσπαθήσουμε μόνοι μας να καθαρίσουμε και να διορθώσουμε όσα μπορούμε».
Όπως λέει ο αντιδήμαρχος, «έχουμε μια πίστωση, η οποία είναι σε διαδικασία ανακήρυξης αναδόχου, όμως αυτό θα πάρει περίπου 50 μέρες». Στην ερώτηση για το τι θα αναλάβει να κάνει ο ανάδοχος, μας λέει ότι θα γίνει σπορά και θα μπει έτοιμος χλοοτόπητας, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που έχει γίνει. Το συνολικό έργο μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται στις 19.000 ευρώ. Όπως εξηγεί, «πέρυσι πετύχαμε και το κάναμε με 14.000 ευρώ».
«Να μην καταστρέφουμε»
Επισημάναμε ότι αυτό όμως δεν αποτελεί μία μόνιμη λύση, με αποτέλεσμα κάθε χρονιά να έχουμε την ίδια κατάσταση. Όπως είπε ο κ. Ρεμόντης, «η μόνιμη λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση να μην καταστρέφεται αυτό που φτιάχνουμε».
Στην ερώτηση αν εννοεί την Ονειρούπολη, απαντά: «Όχι, όχι. Αυτό δεν θα μπορούσα να το πω τουλάχιστον εγώ. Αλλά να γίνεται όπως πρέπει να γίνεται. Πέρυσι έκανα το λάθος και έσπειρα ένα κομμάτι εκεί στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Μπήκε μετά η Ανθοκομική έκθεση και το κατέστρεψε. Γιατί δεν πληρώνει… Αν πλήρωνε, αυτό δεν θα γινόταν. Και ξανά μετά, παρακαλέσαμε και το ξανακάναμε! Φέτος, αυτό το κομμάτι θα το κάνουμε με το τέλος του έργου, μετά τη λήξη της Ανθοκομικής».
Ερωτώμενος γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση τουλάχιστον και στην περιποίηση, μεταξύ των δύο μεγάλων πάρκων της πόλης, του δημοτικού κήπου και της Αγίας Βαρβάρας, μας εξηγεί: «Επειδή ο κήπος ταλαιπωρείται σε καθημερινή χρήση πολύ έντονα και έχουμε και μια Ανθοκομική και μια Ονειρούπολη που δημιουργούν φθορές».
Η διαχειριστική μελέτη
Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και δύο διαχειριστικές μελέτες από το Δήμο Δράμας. Η μία είναι για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και η άλλη αφορά το δημοτικό κήπο της πόλης.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, μας είπε ότι η διαχειριστική μελέτη του κήπου ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου και θα έχουμε σχετική ενημέρωση από τον μελετητή στη συνέχεια. Το τελικό πόρισμα της διαχειριστικής μελέτης για τον κήπο, θα βγει τον Ιούνιο.
Τι προβλέπει όμως αυτή η μελέτη; Όπως είπε κ. Καραμπατζάκης, «η μελέτη αναγνωρίζει τον χώρο, βλέπει την κάλυψη του πρασίνου και αν αυτή είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. Στη συνέχεια, με βάση αυτά, βλέπει την γενικότερη αξιοποίηση και προτείνει έργα παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Τα έργα αυτά αφορούν την ποσόστωση του πρασίνου κτλ.»
Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, αυτό απελευθερώνει το Δήμο σε σχέση με το Δασαρχείο, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί σωστά ο συνολικός χώρος. Όσον αφορά το ζήτημα της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπου, η διαχειριστική μελέτη αποδεσμεύει επίσης και την κατασκευή της. Όπως εξήγησε ο κ. Καραμπατζάκης, η παιδική χαρά είναι επί της ουσίας έτοιμη και ο προϋπολογισμός μας αγγίζει τις 300.000 ευρώ. «Πρόκειται για μια μεγάλη παιδική χαρά στο κέντρο της πόλης».