Ευρισκόμενος στο Νεπάλ και σε ύψος 4.500 μέτρων μιλάει στον «Π.Τ.|
Σε διαδικασία εγκλιματισμού
στο Έβερεστ ο Δραμινός αθλητής
υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου
► Ο μόνος Έλληνας στη Διεθνή Αποστολή για το Έβερεστ «Eco Everest Expedition 2023»
► Στο τέλος Μαΐου αναμένεται να πατήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα 8.848μ.
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΔΡΑΜΙΝΟΣ αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, βρίσκεται ήδη στο Νεπάλ από τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ανεβεί στην κορυφή του Έβερεστ, στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη Γη.
Ο Γιαννάκου, είναι ο μοναδικός Έλληνας μιας διεθνούς αποστολής με την ονομασία «Eco Everest Expedition 2023», με στόχο να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα στα τέλη Μαΐου.
Σε μια πολύ σύντομη συνομιλία που είχε το πρωί της Μ. Τρίτης ο «Π.Τ.» με τον Μάριο Γιαννάκου – καθώς η επικοινωνία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη σε μια πολύ δύσκολη αποστολή – μας εξήγησε ότι η ανάβαση έχει ήδη ξεκινήσει από την θέση Λούκλα στα 2.800 μέτρα.
Όπως επισημαίνει επίσης στον «Π.Τ.», τη Μ. Τρίτη «η ομάδα βρισκόταν στη θέση Ντίνγκ Μποτσέ στα 4.500 μέτρα και σε δύο μέρες (σ.σ. αύριο Μ. Πέμπτη), θα φτάσουμε στο Everest Base Camp (σ.σ. Κατασκήνωση βάσης) του Έβερεστ με σκοπό τέλος Μαΐου μέσα από τη διαδικασία του εγκλιματισμού να φτάσουμε στην κορυφή του Έβερεστ».
Σχετικά με την πορεία τους χθες Μ. Τρίτη, μας είπε ότι έκαναν μια προπόνηση εγκλιματισμού στα 5.000 μέτρα, «και στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Μοναστήρι Ντιγκ Μποτσέ. Αύριο (σήμερα), θα κάνουμε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων, όπου θα μείνουμε σε κάποιο μοναστήρι εκεί και μεθαύριο (αύριο), θα κατευθυνθούμε μετά από 10 χιλιόμετρα, στην κατασκήνωση βάσης στο Everest Base Camp».
Όπως μάλιστα μας εξηγεί ο ίδιος, «η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ πέφτει δραματικά. Μάλιστα, το βράδυ της Μ. Δευτέρας, η θερμοκρασία είχε πέσει στους -12 βαθμούς Κελσίου. Και βέβαια, όσο ανεβαίνουμε στο υψόμετρο, τόσο περισσότερο η θερμοκρασία πέφτει».
Η ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή
Είναι γνωστό σε όλους, ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Μάλιστα, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Μάριος Γιαννάκου, είχε συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος του δώρισε τα λάβαρα του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ, τα οποία θα καρφώσει μαζί με την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Ο Μάριος Γιαννάκου, υπηρέτησε ως καταδρομέας στον Ελληνικό Στρατό και κάποια στιγμή μετά τη θητεία του, ξεκίνησε δρόμους αντοχής και υπεραποστάσεων.
Στο ενεργητικό του, έχει να δείξει μεγάλα κατορθώματα, όπως το ότι έχει διασχίσει 500 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Κύκλο, μια διαδρομή με απίστευτο ψύχος, ενώ επίσης έχει διασχίσει και την έρημο Αλ Μαρμούρ στο Ντουμπάι, όπου έγινε και κάτοχος ηλικιακού ρεκόρ, όπως και στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα και αλλού.
Μην ξεχνάμε, ότι ο Μάριος Γιαννάκου είναι ο άνθρωπος που κουβάλησε στην πλάτη του τη Δραμινή Ελευθερία, άτομο με ειδικές ανάγκες, καταφέρνοντας να ανέβει μαζί της στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.918 μέτρων. Για την προσπάθειά του αυτή μάλιστα, συναντήθηκε αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους συνεχάρη για την απίστευτη προσπάθειά τους.
Η αποστολή «Eco Everest Expedition 2023»
Η αποστολή «Eco Everest Expedition 2023», έχει χαρακτηριστεί ότι έχει «πράσινο χαρακτήρα» και αποτελείται από 13 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που καταθέτουν οι ίδιοι στη συγκεκριμένη εταιρεία, πηγαίνει με σκοπό να γίνει διαχείριση σκουπιδιών σε δεύτερη φάση στην περιοχή του Έβερεστ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μαζευτεί περίπου 10 τόνοι σκουπιδιών.
Επίσης, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι, ο κάθε ορειβάτης θα πάρει πίσω τα δικά του σκουπίδια και υπόλοιπων ορειβατικών ομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι αγγίζουν τα 15 κιλά. Όπως έχει τονίσει μάλιστα ο ίδιος, «σαν ομάδα θέλουμε να αφήσουμε το μηδενικό περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».