Μεγάλο πρόβλημα η σωληνωτή γέφυρα
Σε διαδικασία καθαρισμού
ο ξεροχείμαρρος Καλλιφύτου
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ της κοίτης των ξεροχειμάρρων της περιοχής, θα πρέπει να είναι συνεχής. Με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έχουμε δει πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα. Αν και η Δράμα δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά μεγάλες πλημμύρες εντός της πόλης, εντούτοις πολλές φορές, ο ξεροχείμαρρος Καλλιφύτου κατεβάζει αρκετό νερό, και δημιουργεί διάφορα προβλήματα.
Ένα από αυτά τα σημεία, είναι και το σημείο της φωτογραφίας, στην σωληνωτή γέφυρα πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ. Είναι συχνό το φαινόμενο, κυρίως κατά την εποχή του φθινοπώρου με τις έντονες βροχοπτώσεις, να έχουμε την συγκέντρωση αρκετών υδάτων στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα τα νερά να καλύπτουν τη γέφυρα και να κλείνει η διάβασή της.
Η εικόνα που αντικρίσαμε χθες, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς λοφίσκοι από φερτά υλικά έχουν συγκεντρωθεί στα σημεία και από τις δύο πλευρές της γέφυρας, αν και φαίνονται ίχνη από χωματουργικά μηχανήματα.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, καθώς ο καθαρισμός των ξεροχειμάρρων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας και άρα της Π.Ε. Δράμας. Όπως μας εξήγησε, «περιοδικά συγκεντρώνουμε το υλικό αυτό και το μαζεύουμε και στη συνέχεια καθαρίζουμε την κοίτη» και σημείωσε ότι, «το υλικό συγκεντρώνεται εκεί και στη συνέχεια μεταφέρετε σε κάποιο άλλο σημείο και αποθηκεύεται, ώστε να μην ενοχλεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχουν γράψει και παλαιότερα στις 7 Φεβρουαρίου 2021, στον προγραμματισμό της Π.Ε. Δράμας είναι η απάλειψη της συγκεκριμένης σωληνωτής γέφυρας – όπως και της άλλης στον Αρκαδικό – ώστε να διαμορφωθούν δύο νέες γέφυρες, κανονικές, που δεν θα εμποδίζουν τη ροή των υδάτων και δεν θα πλημμυρίζουν με το παραμικρό. Όπως είχε πει μάλιστα τότε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, «θα κοιτάξουμε ώστε αυτά τα δύο συγκεκριμένα σημεία, να τα εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2021 – 2027».
Να σημειωθεί ότι, μέχρι το 2008, ο καθαρισμός της κοίτης των ξεροχειμάρρων ανήκε στους Δήμους, ενώ στη συνέχεια πέρασε στις Περιφέρειες. Όπως και να έχει, οι δύο σωληνωτές γέφυρες θα πρέπει κάποια στιγμή να καθαιρεθούν και να δημιουργηθούν δύο νέες, ώστε να μην έχουν το συχνό κλείσιμο των δύο οδών από τα νερά.