Σε διοργάνωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας
Μια βραδιά αφιερωμένη στην Performance Art
υπό τον γενικό τίτλο: «Artists Improvise»
Σήμερα στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 εγκαινιάσθηκε με τη μουσικοποιητική βραδιά «Τα φωνήεντα και η μουσική εξωστρέφειά τους», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, στη -κατάμεστη- μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και εντασσόταν στα πλαίσια των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στις οποίες ο Σύλλογος συμμετέχει, ανελλιπώς, εδώ και χρόνια, δηλώνοντας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, εμπράκτως, τη στήριξή του στον τόσο σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εν λόγω τρέχοντος προγράμματος του Συλλόγου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αριθμεί πάνω από δέκα (10) συνολικά διαφορετικές εκδηλώσεις, η αμέσως επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση είναι μία έξω από τα καθιερωμένα βραδιά, η οποία θα λάβει χώρα αυτή την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00, στο υπαίθριο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και η οποία είναι αφιερωμένη στην Performance Art. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις (3) συνολικά performances με κοινή βάση τον αυτοσχεδιασμό και υπό το γενικό τίτλο «Artists Improvise» («Οι Καλλιτέχνες Αυτοσχεδιάζουν»), οι οποίες διασταυρώνουν και συνδυάζουν, με πρωτοποριακό τρόπο, τις τέχνες της μουσικής, του χορού και της ζωγραφικής, με τη συμμετοχή οκτώ (8) συνολικά καλλιτεχνών, ελλήνων και ξένων.
Περισσότερα για τη συγκεκριμένη βραδιά αναφέρει, σε σχετικό ενημερωτικό κείμενό του, ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης, πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και ένας εκ των βασικών συντελεστών της βραδιάς, ο οποίος, μάλιστα, έχει τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό για την εκδήλωση, το οποίο έχει ως εξής:
«Το Artists Improvise αποτελεί τη συνάντηση τριών performance: Σύγχρονος Χορός και Performance Art σε κοινή παρουσίαση και διάλογο. Σύνολο οκτώ (8) καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παραθέτουν τις προτάσεις τους, ερμηνεύοντας, με μία σύγχρονη οπτική, τις τέχνες τους.
Κοινό πρίσμα μεταξύ των τριών δράσεων αποτελεί η απόδοση αυτών μέσω της διαδικασίας του αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός, ως καλλιτεχνική πρακτική, αναζητά την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών οι οποίοι θα δώσουν στον ερμηνευτή τη δυνατότητα να δημιουργεί εκ νέου το έργο, σε παρόντα χρόνο.
1η PERFORMANCE: Improvisers’ Playground
Το Improvisers’ Playground είναι μία multidisciplinary δράση του Αλέξανδρου Λουλούδη, κατά την οποία συνυπάρχουν δυο ή παραπάνω τέχνες, την ίδια στιγμή.
Στον χώρο της δράσης προστίθενται διάφορα αντικείμενα, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, ούτως ώστε να παράγουν τη δική τους καλλιτεχνική δράση, ζωντανά και σε συνάρτηση με τους υπόλοιπους δημιουργούς.
Έχει δημιουργηθεί για φοιτητές του College of Performing Arts του New School University of New York και παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017, στη Νέα Υόρκη.
Ο Αλέξανδρος Λουλούδης είναι drummer αυτοσχεδιαστικής μουσικής και free jazz, συνθέτης σύγχρονης και πειραματικής μουσικής και κρουστός αφρο-κουβανέζικης μουσικής, απόφοιτος του The New School for Jazz and Contemporary Music της Νέας Υόρκης. Έχει δημοσιεύσει δύο προσωπικούς δίσκους και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, το Bern Jazz Festival της Ελβετίας, το DeRuimte του Άμστερνταμ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συντονιστής: Αλέξανδρος Λουλούδης
Performers: Αλέξανδρος Λουλούδης, Βίκυ Αγγελίδου, Κυριάκος Αποστολίδης, Φανή Αράπη, Francesca Caselli, Sarah Chien, Susanna Grob
2η PERFORMANCE: Less Is More
Μία μουσικο-χορευτική παράσταση, όπου χορευτές του εξωτερικού εμπνέονται από την ελληνική μουσική παράδοση. Τέσσερις χορεύτριες συγκεντρώθηκαν στη χώρα μας από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να πραγματοποιήσουν μία έρευνα και να παρουσιάσουν μία παράσταση. Το Less Is More θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το μουσικό Γιώργο Καλαμάκη, και εμπνεόμενη από την Ελληνική μουσική παράδοση και ρυθμούς. Ολόκληρη η ζωντανή σύνθεση ξεκινά από το περπάτημα, το τρέξιμο και τη χορευτική συνάντηση επί σκηνής.
Η ?therside collective είναι μια ελεύθερη συλλογικότητα χορευτών από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι μοιράστηκαν ένα μήνα εντατικής εμβάθυνσης στην τεχνική του Passing Through με τον David Zambrano. Εμπνευσμένοι από τη συγκεκριμένη τεχνική και τη δυνατότητα που προσφέρει για συμμετοχή και διασύνδεση με το χώρο και τους άλλους, ένας αριθμός χορευτών βρέθηκαν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, το καλοκαίρι του 2018 για να διερευνήσουν και να παρουσιάσουν μαζί μία παράσταση. Ανέπτυξαν έτσι τον δικό τους προσωπικό τρόπο να εκφράσουν τις δυνατότητες της ομάδας και τη σύνδεση του κάθε ατόμου με το σύνολο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορεύτριες: Βίκυ Αγγελίδου (Ελλάδα), Francesca Caselli (Ιταλία), Sarah Chien (ΗΠΑ), Susanna Grob (Ελβετία)
Μουσικός: Γιώργος Καλαμάκης (Ούτι, Φωνή)
3η PERFORMANCE: X, Vol2
Η εργασία της ομάδας 2.0 αφορά στην έρευνα μεταφοράς του ακαδημαϊκού σχεδίου με νέους όρους στις παραστατικές τέχνες. Εξερευνώντας τις αντιστοιχίες και αναλογίες μετάφρασης των πλαστικών στοιχείων σε μία ζωντανή σωματική τέχνη. Το μέσο του σχεδίου γίνεται το πεδίο δόμησης μίας νέας καλλιτεχνικής γλώσσας, η οποία αποσκοπεί να αναπτύξει προεκτάσεις της εικαστικής αντίληψης και πρακτικής.
Η ομάδα 2.0 δημιουργήθηκε από τους εικαστικούς Κυριάκο Αποστολίδη και Φανή Αράπη. Συνδέθηκαν μέσω των κοινών τους σπουδών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Οι αναζητήσεις τους στο πεδίο της Performance Art τους οδήγησαν το 2017 στη δημιουργία καλλιτεχνικής ομάδας. Η έρευνά τους εστιάζει στο πεδίο του Draw Performance, στο οποίο κάνουν θεωρητική και πρακτική μελέτη. Από το 2018 είναι ενεργοί, παρουσιάζοντας την δουλειά τους αυτόνομα και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Εικαστικοί: Κυριάκος Αποστολίδης, Φανή Αράπη
Μουσικός: Αλέξανδρος Λουλούδης»