Σε εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού Δράμας
Ποια είναι η αρχή της μέσης
γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας
και οι ενέργειες της Ελλάδας
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο συγγραφέας κ. Αδαμίδης και ο Δραμινός αντιστράτηγος ε.α. κ. Τσιπίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την οποία παρακολουθήσαν και δύο κυβερνητικοί βουλευτές, η κα. Αντωνίου από την Καστοριά και ο κ. Χατζηβασιλείου από τις Σέρρες, παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Πολύκαρπου Αδαμίδη: «Η αρχή της μέσης γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ στο πάνελ παραβρέθηκε και προλόγισε το βιβλίο ο Δραμινός αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Τσιπίδης.
Για το βιβλίο του μίλησε στον «Π.Τ.» ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης, ο οποίος είναι συγγραφέα – αναπληρωτής καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Ευελπίδων.
Όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, «ουσιαστικά μιλάμε για τη διαδικασία των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα θέμα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, έχοντας πάντα υπόψη ότι επί σειρά ετών και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναδείξει ως μοναδικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε με την Τουρκία, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο».
Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, «η διαδικασία αυτή, δεν είναι μια διαδικασία η οποία εναπόκειται στην καλή θέληση ή βούληση των μερών, αλλά είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας. Μ’ άλλα λόγια, εμείς ως χώρα, έχουμε επιλέξει – και πολύ καλά κάνουμε – να επιζητήσουμε και να επιδιώξουμε την εφαρμογή των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας για να καθοριστούν αυτά τα θαλάσσια όρια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα».
Αναφερόμενος στη διαδικασία καθορισμού αυτών, «…αυτή έχει τα τελευταία χρόνια αναδειχθεί, κυρίως μέσα από την εφαρμογή της λεγόμενης μέσης γραμμής. Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, γιατί εναπόκειται και συνίσταται στο αντικειμενικό κριτήριο της απόστασης, που χωρίζει τις αντίθετες ακτές των ενδιαφερομένων κρατών. Αυτό που εμείς ζητούμε να καθοριστεί με σαφείς κανόνες, είναι η οριογραμμή μας στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, και βέβαια αυτό να γίνει με σαφείς διαδικασίες, με κανόνες οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους και ισχύουν, όπως ο κανόνας της μέσης γραμμής».
Όπως εξήγησε ο κ. Αδαμίδης, «η Τουρκία δεν δέχεται τον κανόνα της μέσης γραμμής, όπως δεν δέχεται και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό γιατί υποστηρίζει και ισχυρίζεται ότι θα πρέπει τα μέρη, η Ελλάδα και η Τουρκία, να προχωρήσουν σε μια επίλυση του θέματος με τη λεγόμενη αρχή της ευθυδικίας, που σημαίνει με πολιτικά και μόνο κριτήρια και μέσα από διαπραγματεύσεις που όταν γίνονται υπό την πίεση αυτού που είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τη βία, δεν έχουν καλό αποτέλεσμα».
Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο Δραμινός αντιστράτηγος ε.α. κ. Τσιπίδης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικό βιβλίο και πολύ επίκαιρο στις μέρες μας. Βλέπουμε τις προκλήσεις που έχουμε απ’ όλους και όχι μόνο από τη γείτονα χώρα. Όμως, υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας, είναι ότι η πατρίδα μας έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αυτό είναι καλό χαρτί για το διαπραγματευτικό και τη μετέπειτα συνέχεια. Όσοι πήγαν στα δικαστήρια για το θέμα αυτό, έχουν βρει μια λύση. Για το αν για εμάς είναι καλό, αυτό θα φανεί από την πολιτική που θα χαράξουν τα δύο κράτη. Σε πρώτη φάση όμως νομίζω ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσιπίδης, «το σημαντικότερο απ’ όλα, ότι η θάλασσά μας η οποία έχει μια στρατηγική σημασία στην περιοχή, ακόμα είναι δικιά μας θάλασσα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και την κρατάμε με τον καλύτερο τρόπο. Να έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτό που έχουμε και να γνωρίζετε ότι επ’ ουδενί δεν πρόκειται να χαθεί σπιθαμή, είτε θαλάσσιου είτε χερσαίου χώρου από οποιονδήποτε».