Home > Πρώτο Θέμα > Σε εμβρυικό στάδιο οι μελέτες για την αναβάθμιση του δρόμου Προσοτσάνης – Κ. Νευροκοπίου-Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

Σε εμβρυικό στάδιο οι μελέτες για την αναβάθμιση του δρόμου Προσοτσάνης – Κ. Νευροκοπίου-Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

Σε εμβρυικό στάδιο οι μελέτες

για την αναβάθμιση του δρόμου

Προσοτσάνης – Κ. Νευροκοπίου

► Στόχος το έργο για το Φράγμα του Καρβουνορέματος να δημοπρατηθεί στα επόμενα χρόνια!

► Ένταξη του νέου Γυμναστηρίου Νευροκοπίου και του Πολιτιστικού Κέντρου Βώλακα στην Ο.Χ.Ε. ΑΜΘ το 2025

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγάλα ζητήματα για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, αφορά το έργο της αναβάθμισης του δρόμου από την Προσοτσάνη μέχρι το Νευροκόπι. Όπως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο δρόμο, ο οποίος με τις χιονοπτώσεις του χειμώνα γίνεται ακόμα δυσκολότερος.

Στόχος είναι η πλήρης αναβάθμισή του, να «κοπούν» ορισμένες δύσκολες στροφές από τις πολλές που υπάρχουν με την έννοια να υπάρξει διαπλάτυνση σε ορισμένα σημεία και να γίνει πιο ασφαλής για τους οδηγούς.

Είναι ένα θέμα που χρόνια και χρόνια ταλαιπωρεί τον κόσμο της περιοχής και παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Και ακόμα, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι ένας δρόμος, ο οποίος αποτελεί είσοδο και έξοδο από και προς τη γειτονική μας Βουλγαρία και χρησιμοποιείται και από πολλά φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Ακόμα, ο δρόμος αυτός εντάσσεται και στον ευρύτερο σχεδιασμό των δύο σημαντικών αξόνων: Δράμας – Αμφίπολης και Καβάλας – Δράμας τμήμα του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε61  με κάθετη σύνδεση Καβάλας – Δράμας – Εξοχής.

Με έναν καλύτερο οδικό άξονα, η Δράμα αποκτάει την έξοδό της προς τα Βαλκάνια και σίγουρα αυτός θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους.

Το θέμα αυτό λοιπόν, ήταν ένα από τα πολλά που συζητήθηκαν το πρωί της Μ. Τρίτης στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, με την παρουσία του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη και στελεχών της διοίκησής του αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» για τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, τόνισε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα απολύτως γύρω από την εξέλιξη του έργου.

Όπως μας είπε, «θέσαμε το θέμα της αναβάθμισης του δρόμου Προσοτσάνης – Κ. Νευροκοπίου και όχι της συντήρησής του», διευκρινίζοντας ότι, «θα πρέπει να γίνουν διαπλατύνσεις και λωρίδες αποσυμφόρησης σε ορισμένα σημεία».

Ερωτώμενος αν υπάρχει ή έχει ξεκινήσει κάποια σχετική μελέτη, σημείωσε ότι, «πριν από πολλά χρόνια είχε υπάρξει μια μελέτη από την Προσοτσάνη μέχρι το 25ο χιλιόμετρο, αλλά είναι πολύ παλιά και θα πρέπει να γίνουν αναθεωρήσεις».

Εξήγησε πάντως ότι, ο περιφερειάρχης υποσχέθηκε να δει το θέμα, «και θα πρέπει να γίνει μια νέα μελέτη, ίσως κρατηθούν κάποια στοιχεία από την παλιά και σε κάποια σημεία θα γίνει τριπλή λωρίδα για την αποσυμφόρηση αυτού του δύσκολου οδικού άξονα».

Το Φράγμα στο Καρβουνόρεμα

Το Φράγμα στο Καρβουνόρεμα, αποτελεί επίσης ένα παλιό αίτημα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, το όποιο αφορά τόσο στην άρδευση του κάμπου του λεκανοπεδίου, όσο και σε αντιπλημμυρικά έργα.

Με τα σημαντικά προβλήματα υδροληψίας και ξηρασίας που έχουν προκύψει φέτος στην περιοχή,  καθώς το νερό είναι ιδιαίτερα λιγοστό στην περιοχή λόγω του άνυδρου χειμώνα, το έργο για την κατασκευή του φράγματος στο Καρβουνόρεμα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο το οποίο αιτείται ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, επίσης εδώ και πολλά χρόνια.

Η συζήτηση που έγινε στο Δήμο με την παρουσία το περιφερειάρχη ΑΜΘ, αποκάλυψε ότι υπάρχει μια μελέτη, η οποία όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως τόνισε με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Ταμπουρίδης, «το Φράγμα στο Καρβουνόρεμα θα πρέπει πλέον να ξεκινήσει, γιατί τη φετινή χρονιά βλέπουμε την έντονη λειψυδρία που έχουμε και τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα».

Όπως είπε μάλιστα, «για το έργο υπάρχουν κάποιες μελέτες, από τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα περιβαλλοντολογικά. Θα κοιτάξουμε να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουμε τουλάχιστον μέσα στην πενταετή θητεία μας, να μπορέσουμε να το φτάσουμε να δημοπρατηθεί».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «το έργο αφορά τους αγρότες για το θέμα της άρδευσης, αλλά πρόκειται και για ένα αντιπλημμυρικό έργο ταυτόχρονα».

Έργα στην Ο.Χ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίσης, τέθηκε και το ζήτημα ένταξης ορισμένων έργων στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 για εντάξεις έργων.

Ο Δήμος Νευροκοπίου, ενδιαφέρεται να εντάξει εκεί την χρηματοδότηση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου, καθώς και το νέο Πολιτιστικό Κέντρου του Βώλακα, για τα οποία ετοιμάζονται ήδη μελέτες.

Επίσης, όπως λέει στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, «θέλουμε να εντάξουμε και ορισμένες κοινωνικές δράσεις, οι οποίες θα απαρτίζονται από γιατρούς, νοσηλευτές και φροντιστές που θα επισκέπτονται κατ’ οίκον σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα τους δημότες. Ήδη και αυτό βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα κληθούμε μετά το καλοκαίρι, να υποβάλουμε το Τεχνικό Δελτίο».

Αποχιονιστικό κέντρο και άλλα

Συζήτηση έγινε επίσης για την συντήρηση και αναβάθμισης του οδικού δικτύου του Δήμου, που βρίσκεται στον τομέα ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως οι δρόμοι μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων.

Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία ενός αποχιονιστικού κέντρου στο Νευροκόπι, όπου θα συστεγάζεται η Περιφέρεια με τον τομέα ευθύνης της, αλλά και ο Δήμος, ώστε να μπορούν να διανυκτερεύουν εκεί οι χειριστές και τα μηχανήματα.

Και ενώ τα δύο μεγάλα έργα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης για την Κοινότητα Νευροκοπίου έχουν ξεκινήσει, ο δήμαρχος σημειώνει ότι πρότεινε ένα νέο έργο προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ, ώστε να ενταχθεί στο επόμενο διάστημα και αφορά στον καταθλιπτικό αγωγό που θα συνδέσει το Κατάφυτο, το Βαθύτοπο, το Δασωτό με τις νέες δεξαμενές και θα καταλήξει στο Νευροκόπι. «Το βλέμμα μας είναι να μην αντλούμε άλλο πλέον από Νευροκόπι μόνο, αλλά και από άλλες πηγές», σημείωσε.