Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας
Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις
εργασίας οι δικαστικοί
υπάλληλοι στη Δράμα
Κινητοποιήσεις του κλάδου ενόψει συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι στη Δράμα, αλλά και σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για δίωρες στάσεις εργασίας από τις 09.00 έως 11.00, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης που κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών-Τροποποιήσεις στον ν. 4871/2021».
Η βασική αντίδραση των δικαστικών υπαλλήλων μέσω της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, αφορά κυρίως στο θέμα της ίδρυσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργίας.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μάλιστα, αναφέρεται ότι, «το προς ψήφιση σχέδιο νόμου δεν απαντά σε κανέναν από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα από τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων».
Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας κα. Παπαδοπούλου, η οποία τονίζει ότι ξεκίνησαν οι δίωρες στάσεις καθημερινά καθώς «επίκειται η δημιουργία μιας Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων».
Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, επισημαίνει ότι, «οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία της Σχολής, ωστόσο τα προβλήματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι, να γίνουν κάποιες προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί, για το τέλος 2022, ούτε ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν κάποιες θέσεις άμεσα και πιο γρήγορα. Και αυτό γιατί, στη Σχολή προβλέπεται να φοιτούν υποψήφιοι δικαστικοί υπάλληλοι για 3 μήνες, η οποία θα ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για 3 μήνες θα εκπαιδεύονται σε μεγάλα Πρωτοδικεία – Εφετεία και τα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών. Πράγμα που σημαίνει ότι και ο χρόνος είναι πολύ μακρύς και πολύ δύσκολο να προσληφθούν άμεσα. Επίσης, δεν είμαστε και σίγουροι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον ανθρώπων να γίνουν δικαστικοί υπάλληλοι».
Όπως επισημαίνει η κα. Παπαδοπούλου, «ο λόγος είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη για έναν άνθρωπο, ο οποίος θα ξέρει μετά ότι θα παίρνει έναν βασικό μισθό 650-700 ευρώ. Εμείς ζητάμε άμεσα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με τη διαδικασία που γινόταν μέχρι τώρα και αυτό σε βάθος να υπάρχει η Σχολή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μας βοηθήσει όλους και στις επιμορφώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με διαλέξεις και σεμινάρια».
Όπως εξηγεί η κα. Παπαδοπούλου «στη φάση που γίνεται αυτό τώρα μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι η στιγμή και ο χρόνος για να γίνει αυτό. Εμείς θέλουμε άμεσα προσλήψεις».
Όπως τονίζει επίσης η ίδια, «αυτό που ζητάμε είναι το επίδομα ειδικών συνθηκών, που σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγματική αντιμετώπιση, λόγω της αποστολής μας ως βοηθητικά όργανα της δικαιοσύνης, όπως θεωρούμαστε οι δικαστικοί υπάλληλοι. Γι’ αυτό θέλουμε αυτές οι ειδικές συνθήκες να αναγνωριστούν έμπρακτα και οικονομικά και ενώ ήδη το παίρνουν οι δικαστές, δεν το παίρνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και επίσης να πληρωθούμε και τις υπερωρίες μας. Δουλεύουμε Σαββατοκύριακα και γενικά πολλές ώρες και δεν αναγνωρίζεται τίποτα. Εμείς ζητάμε 120 ώρες το εξάμηνο».
Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στη Δράμα, η ίδια επισημαίνει ότι «και στη Δράμα έχουμε ελλείψεις προσωπικού, σε σχέση όμως με άλλες περιοχές της χώρας, τολμώ να πω ότι είμαστε σχετικά καλά. Σίγουρα έχουμε κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, όμως υπάρχουν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν ίσως και κανέναν υπάλληλο».