Home > Πρώτο Θέμα > Σε εξέλιξη οι διαχειριστικές μελέτες για δημοτικό κήπο και Αγία Βαρβάρα

Σε εξέλιξη οι διαχειριστικές μελέτες για δημοτικό κήπο και Αγία Βαρβάρα

Καθορισμός του χώρου πρασίνου, χρήσεως γης και ιδιοκτησιών

Σε εξέλιξη οι διαχειριστικές μελέτες

για δημοτικό κήπο και Αγία Βαρβάρα

Μετά τις μελέτες θα γίνει συζήτηση για τη χρήση των δύο πάρκων της πόλης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΙΣ 23 Νοεμβρίου 2017, είχαμε γράψει τότε, ότι είχε γίνει η έγκριση και ανάθεση σε μελετητή, της διαχειριστικής μελέτης του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας. Έπειτα από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, εγκρίθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017, η ανάθεση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Διαχειριστική μελέτη πάρκου Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Δράμας» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Η μελέτη ανατέθηκε σε Δασολόγο μελετητή αντί του ποσού των 16.601,40 ευρώ (με απρόβλεπτα 15% χωρίς το ΦΠΑ), και 20.585,74 ευρώ με το ΦΠΑ. Η δαπάνη που προκαλείται θα βαρύνει πίστωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018 με τα ποσά 7.130 ευρώ και 13.455,74 ευρώ αντίστοιχα ανά έτος. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε 6 μήνες και δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Καραμπατζάκης: Οριοθέτηση χώρων πρασίνου

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος απάντησε σε κάποια ερωτήματα όσον αφορά τις διαχειριστικές μελέτες. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μελέτες: μία για το δημοτικό κήπο και μία για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Όπως εξήγησε, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόκειται επί της ουσίας για το σχέδιο το οποίο πρέπει να εκπονήσουν οι Δήμοι για τα πάρκα και τα άλση που διαθέτουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να οριοθετηθούν οι χώροι πρασίνου και η κάλυψη πρασίνου. Επίσης, μέσω των διαχειριστικών μελετών, ορίζονται και οι αξιολογούνται οι ιδιοκτησίες και οι χρήσεις γης μέσα στους χώρους αυτούς και τρίτο και σημαντικότερο, με βάση αυτόν τον σχεδιασμό και την κάλυψη του πρασίνου, να δρομολογηθούν τα έργα εκείνα, τα οποία θα δώσουν το νέο χαρακτήρα σ’ αυτούς τους δύο χώρους».

Όπως σημειώνει ο κ. Καραμπατζάκης, «ο Δήμος Δράμας έχει να ασχοληθεί με το δημοτικό κήπο και την Αγία Βαρβάρα, σχεδιαστικά, από τα τέλη της δεκαετίας 1980 και τις αρχές του 1990. Εμείς κάνουμε το πρώτο βήμα. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των δύο πάρκων που έχει ήδη εγκριθεί μέσα από το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και την βιοκλιματική πράσινη γέφυρα που θα φτιαχτεί, θα μπορούμε να μιλάμε για έναν ενοποιημένο χώρο, σύγχρονο, μοντέρνο, ο οποίος θα είναι και φιλικός προς τους δημότες, και προς τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες τους ΑμεΑ, αλλά και γενικότερα θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή».

Η μελέτη για το δημοτικό κήπο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος Μαΐου, ενώ για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στο τέλος Ιουνίου του 2018. Το κόστος της κάθε μελέτης αγγίζει περίπου τις 20.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια

Στην ερώτηση για το τι θα ακολουθήσει των μελετών αυτών, ο κ. Καραμπατζάκης επισημαίνει: «Από τη στιγμή που υπάρχει και η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, εκεί υπάρχουν έργα όπως η συνεργασία με το ΤΕΙ Δασοπονίας, όπου  το ένα έργο θα ασχοληθεί με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου, και ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η εμπλοκή της έδρας UNESCO για την αξιοποίηση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης, όσον αφορά το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας, σε επίπεδο πολιτισμού και αξιοποίησης, εκεί έχει γίνει το πρώτο στάδιο μιας μελέτης, η οποία εκπονείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκεί βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, όπου θα αξιοποιηθούν τόσο τα αποτελέσματα της διαχειριστικής του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και θα έχει ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί  και μπορούμε να μιλάμε για έργα συγκεκριμένα, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας».

Ονειρούπολη

Ρωτάμε τον κ. Καραμπατζάκη, για το πώς θα αξιοποιηθεί το ζήτημα των εγκαταστάσεων της Ονειρούπολης, με τους οικίσκους και όλη την αναστάτωση που προκαλείται με το στήσιμο και το ξήλωμα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το διαχειριστικό σχέδιο θα μελετήσει την κάλυψη του πρασίνου. Η κάλυψη του πρασίνου για υφιστάμενα πάρκα είναι στο 80% και για νέα πάρκα στο 90% της έκτασης. Από την στιγμή που θα έχουμε το πρώτο στάδιο, για τη διευθέτηση του νερού μέσα στο πάρκο, για τη διευθέτηση των οικίσκων της Ονειρούπολης, όπως και το μέλλον του θερινού σινεμά «Αλέξανδρος», όλα αυτά θα τεθούν υπό συζήτηση και θα προκύψει ένα σχεδιασμός, σε διαχειριστικό όμως επίπεδο και όχι σε επίπεδο μελετών. Δεν θα υπάρχει δηλαδή αυστηρότητα ότι εκεί πρέπει να τοποθετηθεί κάτι, αλλά θα υπάρχει πλέον άνεση, ότι μέσα σ’ αυτόν τον χώρο πρασίνου, μπορούν να γίνουν οι όποιες κατασκευές, υποδομές να προβλεφθούν και άλλα».

Ο φωτισμός της πόλης με LED

Για το έργο της αλλαγής των λαμπτήρων όλου του Δήμου με λάμπες νέας τεχνολογίας LED, ο Δήμος Δράμας ετοιμάζει ήδη ένα νέο σχεδιασμό. Όπως έχουμε ξαναγράψει και όπως επισημαίνει ο κ. Καραμπατζάκης, «το πρώτο έργο  φωτισμού με LED, είναι αυτό στον περιφερειακό του Κορυλόβου που στέφθηκε με επιτυχία και ο κόσμος απολαμβάνει αυτή την υποδομή. Αυτό το δοκιμαστικό μας έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και πιο μακροπρόθεσμα έργα, και έτσι έχουμε ήδη και την έγκριση για την Βιοκλιματική με φωτισμό LED.  Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να δρομολογηθεί μέσα στο 2018, είναι η μεγάλη αντικατάσταση που θα γίνει στο σύνολο των λαμπτήρων του Δήμου που αριθμούνται γύρω στις 3.000 και αυτό αφορά ένα έργο που θα γίνει με τη σύμπραξη από το Παρακαταθηκών και Δανείων».

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση του δανείου βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο Δήμου.