Από το ΤΕΙ Δράμας – νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Σε εξέλιξη το έργο της παρακολούθησης
και αξιοποίηση των παρόχθιων
περιοχή του Δήμου Δράμας
► Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη διατήρηση αλλά και ανάπτυξη των παρόχθιων οικοσυστημάτων της πόλης της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το έργο της παρακολούθησης και αξιοποίησης των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, το οποίο εκτελείται από το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Δράμας και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Ζαΐμη, αναπληρωτή διευθυντή της Έδρας UNESCO Com-E-Ect και επίκουρο καθηγητή της παραπάνω Σχολής του ΔΙΠΑΕ.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας με το συνολικό ποσό των 62.000 ευρώ.
Καταγραφή και αξιολόγηση των παρόχθιων περιοχών με την χρήση πρωτόκολλων. (Η φωτογραφία παραχωρήθηκε ευγενώς από τον κ. Ζαΐμη).
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με τον υπεύθυνο του έργου, τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζαΐμη, ο οποίος σημείωσε αρχικά, ότι, «σκοπός είναι η αξιολόγηση της κατάστασης των παρόχθιων περιοχών στον αστικό ιστό της πόλης της Δράμας, καθώς και η ποιότητα του νερού στα συγκεκριμένα ρέματα. Με βάσει αυτά, θα γίνει μια μελέτη για να δούμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερη αξιοποίηση αυτών των περιοχών.
Για παράδειγμα, όπως είναι η Αγία Βαρβάρα και την επισκέπτεται ο κόσμος, έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλες περιοχές για να υπάρξουν κάποιοι χώροι για ανάπαυση, τρέξιμο κτλ. Επίσης η ανάπτυξη αυτών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, αν έχεις μια περιοχή με πράσινο μετριάζονται τα αποτελέσματα από την αύξηση της θερμοκρασία στις πόλεις».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, «με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα, θα συγγραφεί μελέτη, η οποία θα προτείνει λύσεις για την καλύτερη συντήρηση αλλά και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους των κάτοικων της πόλης της Δράμας, ενώ τέλος θα υπάρχουν και δράσεις διάχυσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα των παρόχθιων οικοσυστημάτων».
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί 31 Δεκεμβρίου 2020
Για την εκτίμηση της ποιότητας και ποσότητας των αστικών ρεμάτων, θα συλλεχθούν βάσει επιστημονικών κριτηρίων και θα αναλυθούν στο εργαστήριο του Εργαστηρίου Ενόργανης Ανάλυσης του ΔΙΠΑΕ, υδατικά δείγματα των αστικών ρεμάτων της πόλης, και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής του δήμου Δράμας. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των παρόχθιων περιοχών και τα υδρολογικά δεδομένα θα συγγραφεί μελέτη που θα προτείνει λύσεις για την καλύτερη συντήρηση αλλά και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Τέλος θα υπάρχουν και δραστηριότητες για την ενημέρωση όσο και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα των παρόχθιων οικοσυστημάτων αλλά και πρακτικών για την διατήρηση τους και ενημέρωσης τους για τις λειτουργίες και την σημαντικότητα των παρόχθιων περιοχών, εναρμονισμένες με τον άξονα «Διάχυση – Εκπαίδευση – Κατάρτιση» της έδρας UNESCO.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και η αξιολόγησή τους τεθούν υπ’ όψιν της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ καθώς και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, και θα είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.