Home > Πρώτο Θέμα > Σε εξέλιξη το έργο της γεώτρησης στον Κορύλοβο και της τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών Δηλώσεις δημάρχου Δράμας: Με το έργο γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας για τη μεταφορά του νερού

Σε εξέλιξη το έργο της γεώτρησης στον Κορύλοβο και της τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών Δηλώσεις δημάρχου Δράμας: Με το έργο γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας για τη μεταφορά του νερού

Στην περιοχή της δεξαμενής του Κορυλόβου

Σε εξέλιξη το έργο της γεώτρησης

στον Κορύλοβο και της τοποθέτησης

πυροσβεστικών κρουνών

Δηλώσεις δημάρχου Δράμας: Με το έργο γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας για τη μεταφορά του νερού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ ΚΑΙ μερικές ημέρες, έχει ξεκινήσει από τη ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, ένα από τα πλέον σημαντικά έργα, όσον αφορά την υδροδότηση της πόλης, αλλά και τη δασοπυρόσβεσης του άλσους Κορυλόβου με στόχο πάνω απ’ όλα την εξοικονόμηση ενέργειας στη μεταφορά του νερού, αλλά και την προστασία του άλσους.

Για το έργο αυτό, ο «Π.Τ.» έχει ήδη αναφερθεί με πρόσφατα και παλαιότερα δημοσιεύματα, και αφορά σε τρία σημαντικά επίπεδα: το ένα έχει να κάνει με την τοποθέτηση αγωγού από τη δεξαμενή της ΔΕΥΑΔ στους πρόποδες του Κορυλόβου μέχρι την κορυφή του βουνού και τη δεξαμενή που βρίσκεται εκεί. Το δεύτερο αφορά στην ανόρυξη νερού με γεώτρηση δίπλα στη δεξαμενή. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό θα κατεβαίνει με φυσική ροή προς το κεντρικό αντλιοστάσιο αλλά και τους καταναλωτές (πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας), ενώ το τρίτο σκέλος του, αφορά στην τοποθέτηση 15 συνολικά πυροσβεστικών κρουνών σε διάφορα σημεία του Κορυλόβου, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της δασοπυρόσβεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι σήμερα η περιοχή του άλσους Κορυλόβου δεν διαθέτει πυροσβεστικούς κρουνούς και η προστασία του άλσους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, κρίνεται άκρως σημαντική.

Το έργο αυτό είχε προταθεί παλαιότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας και σήμερα επιτέλους υλοποιείται, ενώ οι 15 κρουνοί θα τοποθετηθούν με βάσει τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του αγωγού κατά μήκος του δρόμου του Κορυλόβου μέχρι την κορυφή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διάνοιξη της γεώτρησης, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται και πυροσβεστικοί κρουνοί.

Παπαδόπουλος: Ένα έργο με δύο ρόλους

Το έργο παρουσιάστηκε από το δήμαρχο Δράμας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Παπαδόπουλο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με την παρουσία του αντιπροέδρου της δημοτικής επιχείρησης κ. Γεωργιάδη, του υπεύθυνου της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηκωνσταντίνου και του προέδρου της Κοινότητας Δράμας κ. Φιλίππου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «αυτή την στιγμή είναι σε ανάπτυξη ένα σημαντικό έργο για το Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή. Το έργο έχει να κάνει με ένα κόστος 750.000 ευρώ, για την κατασκευή και ανόρυξη μιας γεώτρησης, η οποία θα ανεβάσει το νερό στο ύψος του Κορυλόβου στις δεξαμενές».

Όπως τόνισε μάλιστα, «το έργο αυτό έχει δύο ρόλους. Ο ένας ρόλος του είναι πυροσβεστικός, θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή αυτή η άντληση και η άνοδος του νερού στην κορυφή του Κορυλόβου, ενώ στη διαδρομή της ανόδου και καθόδου θα τοποθετηθούν 15 πυροσβεστικοί κρουνοί μετά από υπόδειξη και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας».

Χαρακτηριστικά σημείωσε ακόμα ο δήμαρχος: «Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό έργο, γιατί μας λύνει τα χέρια στην ευρύτερη περιοχή. Αντλώντας το νερό και ανεβάζοντάς το σε ένα τέτοιο ύψος, μετά με φυσική ροή, μπορούμε και εξυπηρετούμε κάποια άλλα σημεία, στα οποία μέχρι τώρα είχαμε σοβαρά προβλήματα. Έχει να κάνει και με εξοικονόμηση ενέργειας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα χρήματα του οποίου ήταν λιγότερα και το ενισχύσαμε ως νέα δημοτική αρχή».

Γεωργιάδης: Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «είναι ένα από τα πολύ μεγάλα που υλοποιεί την περίοδο αυτή η ΔΕΥΑΔ. Πρόκειται για το νέο δίκτυο που κατασκευάζεται από τη δεξαμενή του Κορυλόβου, με την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, γεώτρηση η οποία θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν και νέες βρύσες σε όλη τη διαδρομή, καθώς η περιοχή αποτελεί και χώρο άθλησης για τους συμπολίτες μας».

Τόνισε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ότι «εκτός από την πυρασφάλεια και δασοπυρόσβεση που θα εξυπηρετήσει το δίκτυο αυτό, η γεώτρηση η οποία θα κάνουμε, θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στους πολίτες όσον αφορά στο κομμάτι με τα χρήματα που πληρώνουμε για τη μεταφορά του νερού από τις γεωτρήσεις στο Κραχτίδη, για να φτάσει η άντληση και μεταφορά του έως τον Κορύλοβο. Η άντληση θα γίνεται πλέον στον χώρο της δεξαμενής και θα μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό κόστος.  Νομίζω ότι πάμε πάρα πολύ καλά, το έργο προχωράει γρήγορα και σκοπός μας είναι να μην ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας, και να τελειώσει γρήγορα και με ασφάλεια».

Χατζηκωνσταντίνου: Θα γλυτώσουμε μεγάλο ενεργειακό κόστος

Με δηλώσεις του τέλος, ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε:  «Η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Δράμας, ανέλαβε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να  κατασκευάσει ένα σοβαρό έργο με δύο σκοπούς. Ένας είναι η δασοπυρόσβεση γιατί λείπουν παντελώς οι κρουνοί πυρόσβεσης στο μοναδικό άλσος της περιοχής μας. Ένα άλλο κομμάτι, αφορά σε μια γεώτρηση που θα κάνουμε στο χώρο της ΔΕΥΑΔ (σ.σ. στον Κορύλοβο) βάθους 220 μέτρων. Το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται και για την υδροδότηση της πόλης. Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί αφενός μεν θα τροφοδοτείται η δεξαμενή επάνω στην κορυφή του Κορυλόβου για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης αν χρειαστεί, ενώ το υπόλοιπο νερό θα χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης. Σύμφωνα με τα δείγματα που έχουμε, είναι εξαιρετικό νερό και θα γλυτώσουμε μεγάλο ενεργειακό κόστος, καθώς ανεβάζουμε νερό από το αντλιοστάσιο στον Κορύλοβο».

Αναφερόμενος σε τεχνικά θέματα, διευκρίνισε ότι «τοποθετούνται σωλήνες υψηλής πιέσεως, τρίτης γενιάς με 32 ατμόσφαιρες και όλα πάνε καλά. Τελειώνουμε αυτές τις μέρες το δίκτυο και θα αρχίσουμε τη γεώτρηση. Και καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής έχουμε ορίσει και τις θέσεις των πυροσβεστικών κρουνών».