Ένας μήνας για το Ορθόδοξο Πάσχα από σήμερα
Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι Δραμινοί
κτηνοτρόφοι για το Καθολικό Πάσχα
και εν αναμονή για το Ορθόδοξο
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας Μιχ. Ψαλτικίδης
► Ανησυχία για τις ελληνοποιήσεις αλλά και τον έλεγχο των τιμών στο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ για το Ορθόδοξο Πάσχα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Νομού Δράμας, σχετικά με το ζήτημα της πώλησης των αμνοεριφίων τους. Ένα από τα ζητήματα αυτή την ώρα που απασχολεί τους ίδιους αλλά και τους καταναλωτές, είναι ότι το Ορθόδοξο Πάσχα φέτος πέφτει πιο αργά από το Καθολικό και αυτό σημαίνει έλλειψη αμνοεριφίων, καθώς ήδη πολλά ελληνικά ζώα έφυγαν στο εξωτερικό.
Αυτό που γενικώς είναι παραδεκτό απ’ όλους, είναι ότι εξαιτίας αυτής της χρονικής συγκυρίας, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, μεταξύ των οποίων και οι Δραμινοί, κατάφεραν να πουλήσουν αρκετές ποσότητες και γενικά σε ικανοποιητικές τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες σε ελληνικά ντόπια αμνοερίφια είναι πλέον χαμηλές και οι ίδιοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πιθανότατα την ελληνική αγορά. Τα ελληνικά αμνοερίφια έφυγαν κυρίως προς Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία, ενώ η γενικότερη εκτίμηση είναι πως, μέχρι το Πάσχα η τιμή πιθανόν να αυξηθεί.
Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, σήμερα στην ελληνική αγορά να μην υπάρχουν αρνιά 6 έως 8 κιλά αλλά όπως λένε ούτε πολλά αρνιά για το ορθόδοξο Πάσχα.
Μέχρι στιγμής πάντως και επειδή έχουμε έναν μήνα μπροστά μας μέχρι το Πάσχα, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και παραγωγοί, βρίσκονται σε εγρήγορση και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, με έμφαση στις ελληνοποιήσεις ώστε αυτές να μπορέσουν να αποτραπούν.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο καλάθι του νοικοκυριού για το Πάσχα θα υπάρχει και το αρνί και το κατσίκι, κάτι που πέρυσι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών.
Η κατάσταση στη Δράμα
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Μιχάλης Ψαλτικίδης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νομό Δράμας, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι και εδώ στην περιοχή μας, έχουν σφάξει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των αμνοεριφίων» που διοχετεύτηκε για το Καθολικό Πάσχα.
Όπως εξηγεί όμως, «στόχος του κτηνοτρόφου ουσιαστικά είναι το γάλα κι όχι το κρέας, γιατί από εκεί έχει καλύτερη απολαβή. Γιατί όταν φεύγουν τα αρνάκια και τα κατσικάκια από το κοπάδι, ο κτηνοτρόφος αφοσιώνεται στην παραγωγή γάλακτος».
Ο κ. Ψαλτικίδης εκφράζει πάντως τις ανησυχίες του ότι «δεν θα έχουμε αρκετές ποσότητες δικών μας ντόπιων αμνοεριφίων για το Πάσχα», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις ελληνοποιήσεις: «Φοβάμαι και πάλι ότι ελληνοποιήσεις πάλι θα γίνουν. Το θέμα είναι ότι αν όντως ελεγχθούν τα πράγματα – μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο – εμάς μας ενδιαφέρει να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει. Να ξέρει ότι αυτό που αγοράζει είναι ελληνικό, το άλλο είναι ρουμάνικο, βουλγάρικο, ή κροατικό ή σκοπιανό. Και θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ότι η τιμή είναι γι’ αυτό που αγοράζει. Να μην εξαπατούμε κάθε χρόνο τον Έλληνα καταναλωτή. Γιατί εδώ μιλάμε για εξαπάτηση, όταν κοροϊδεύεις τον καταναλωτή ότι πληρώνει ελληνικό αμνοερίφιο ενώ αγοράζει κάτι άλλο».
Αναφορικά με τις τιμές που πούλησαν οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι, μας λέει ότι προτίμησαν να πουλήσουν ζωντανά αρνιά, των οποίων οι τιμές έφτασαν μέχρι και 5 ευρώ σε ζωντανό ζύγι και στις χαμηλότερες τιμές από 4,70 έως 4,80 ευρώ το κιλό στον έμπορο.
Σε αναμονή
Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, ο κ. Ψαλτικίδης εξηγεί ότι, «τώρα που μιλάμε σφάζονται ζώα για τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών. Τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται κανονικά όπως και τα κρεοπωλεία. Άλλα σφαγμένα και άλλα ζωντανά προς πάχυνση για το Πάσχα. Έχω την εκτίμηση ότι πάντως δεν θα έχουμε ικανοποιητικές ποσότητες γιατί το Πάσχα φέτος πέφτει αρκετά πίσω.
Αυτή την ώρα πάντως, οι τιμές κυμαίνονται από 4,50 έως 4,80 το κιλό στο ζωντανό ζύγι. Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν συνήθως να τα δίνουν ζωντανά για να μην μπαίνουν στην αναμονή του σφαγείου».
Δυσκολίες με το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα
Στην ερώτηση για το πώς κινείται σήμερα ο κλάδος των κτηνοτρόφων ή αν έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας τονίζει ότι «η κατάσταση αυτή την ώρα δεν είναι καλύτερη, αλλά είναι χειρότερη από πέρυσι. Το γάλα έπεσε πάνω από 0,20 λεπτά στο πρόβειο, ενώ το κατσικίσιο έπεσε λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές είναι χειρότερες από πέρσι. Αν και έπεσαν κάπως οι πρώτες ύλες, παρ’ όλα αυτά δεν καλύπτονται οι διαφορές στο σύνολό τους με την πτώση της τιμής που έχουμε.
Σήμερα το πρόβειο γάλα πωλείται από τον παραγωγό στο 1,45 – 1,50 ευρώ και το κατσικίσιο περίπου τα 0,80 – 0,85 λεπτά του ευρώ».
Στη ερώτηση αν βλέπει κάποια βελτίωση για το μέλλον, παραμένοντας στο γάλα σημειώνει ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, μόνο αν προχωρήσουν οι έλεγχοι και το κράτος δώσει σημασία στον κλάδο και δεν συνεχίσει να τον υποβαθμίζει», διευκρινίζοντας ότι, όλα εξαρτώνται από τις τιμές. Αν δεν έχει καλές τιμές, πώς θα βελτιωθεί ο κτηνοτρόφος;
Και η τιμή θα εξαρτηθεί από το να μην έχουμε αθρόες εισαγωγές γάλακτος και να μην έχουμε διάφορες άλλες μετατροπές που έχουν κάνει οι γαλακτοβιομηχανίες – όπως φέτα με αγελαδινό γάλα. Να μπορεί δηλαδή να υπάρχουν έλεγχοι, ώστε το προϊόν να πάρει καλύτερη τιμή».
«Ακόμα δεν είδαμε τα μέτρα»
Ερωτώμενος για το αν έχουν δει κάποια βελτίωση από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο κ. Ψαλτικίδης είπε ότι, «ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Αυτές τις μέρες μπήκαν κάποια χρήματα σχετικά με το πετρέλαιο, γενικά όμως είμαστε ακόμα στον αέρα, δεν έχουμε δει τίποτα. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τις επιδοτήσεις. Έχουν να πληρώσουν πολλά, τα οποία ακόμα οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί δεν τα έχουν δει στην τσέπη τους».