Home > νέα > Σε καλή απόδοση οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και πατάτας στη Δράμα-Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε καλή απόδοση οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και πατάτας στη Δράμα-Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε καλή απόδοση οι καλλιέργειες

βαμβακιού, καλαμποκιού

και πατάτας στη Δράμα

► Κεσκίνογλου: «Θα κάνουμε προσπάθεια ώστε να έχουμε πατάτα Νευροκοπίου και Δράμας όλο το χρόνο»

► Σίμογλου από ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας: «Τα σιτηρά, είναι γενικά προϊόν που ως καλλιέργεια δεν έχει καλή πρόσοδο σε σχέση με άλλες τουλάχιστον σε περιοχές που είναι ποτιστικές»

► Τι γίνεται με τα σιτηρά σήμερα και τις αυξήσεις των τιμών εξαιτίας του πολέμου στην  Ουκρανία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΗΝ καλλιεργητική περίοδο στη Δράμα, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου. Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο περιθώριο του 1ου Περιφερειακού Εργαστηρίου Agenda που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα στο Lab-40 του Επιμελητηρίου Δράμας, για μια νέα στροφή στη γεωργία, μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα και τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Ο κ. Κεσκίνογλου, σημείωσε αρχικά ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα θα πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κάτι καλύτερο, ενώ για το ζήτημα της ενέργειας είπε ότι «είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τους αγρότες σήμερα. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο εμείς εδώ το είχαμε δει  πριν από 3 χρόνια περίπου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη δημιουργήσει μια ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τους φορείς τους οποίους εκπροσωπούμε, 4 ΤΟΕΒ και η ΕΑΣ Δράμας.

Ήδη έχουμε πάρει 1 MW σύνδεσης και πάμε για τα υπόλοιπα 7MW να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των φορέων μας. Κάνουμε τέτοιες ενέργειες, έτσι ώστε να παραμείνουμε σ’ αυτό το παραγωγικό κομμάτι. Αν δεν είχαμε κάνει αυτές τις ενέργειες, τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που επικρατούν».

Ερωτώμενος για το ζήτημα της παραγωγής των καλλιεργειών στη Δράμα, ο κ. Κεσκίνογλου τόνισε ότι, «όσον αφορά το κομμάτι της παραγωγής, είτε σιτηρών, είτε καλαμποκιού, είτε του βαμβακιού, πιστεύω πως ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς μας. Όμως, οι αυξήσεις αυτές τα έχουν απορροφήσει όλα και πάλι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όσον αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο».

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Κεσκίνογλου, είναι ότι «το λίπασμα έχει ήδη αυξηθεί κατά 70%-80% και ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα».

Όσον αφορά την πατάτα, ο κ. Κεσκίνογλου τόνισε ότι «πήγε πολύ καλά όσον αφορά τη ζήτηση, σχεδόν έχουμε τελειώσει. Εμείς θέλαμε να πάμε λίγο ακόμα παραπάνω για τους πελάτες μας, ώστε να  υπάρχει ελληνικό προϊόν στην αγορά. Δεν τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι του χρόνου, με καλύτερο προγραμματισμό, θα έχουμε όλο το χρόνο πατάτες Νευροκοπίου αλλά και πατάτες Δράμας».

Τα σιτηρά

Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται και πάλι μια σχετική κουβέντα με τις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα τις νέες πιθανές αυξήσεις στην αγορά στα σχετικά προϊόντα.

Πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκαλεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, ο πόλεμος στην εν λόγω περιοχή έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα φυτικά έλαια, τιμές οι οποίες βρίσκονταν ήδη στα ύψη το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας πανδημίας, καιρικών συνθηκών και απότομης αύξησης της ζήτησης.

Η ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στο σιτάρι, αλλά και στο καλαμπόκι και στη σόγια, αναμένεται να επηρεάσει και τον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω ακριβότερων ζωοτροφών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτόξευση της τιμής του μαλακού σιταριού –το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλεύρων, την παρασκευή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων, ζύμης και μπισκότων– στα 344 ευρώ/τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι (για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου), από τα 274 ευρώ/τόνο πριν από μόλις τρεις ημέρες.

Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ουκρανία (στοιχεία 2020) είναι κουκιά σόγιας (44,2 εκατ. ευρώ), σιτάρι και σμιγάδι (μείγμα σιταριού και κριθαριού) αξίας 16,91 εκατ. ευρώ, σιδηροκράματα (12,15 εκατ. ευρώ) και ηλιέλαιο-βαμβακέλαιο (10,36 εκατ. ευρώ). Το τελευταίο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις ελληνικές βιομηχανίες τυποποίησης ελαίων και να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα σπορέλαια, οι τιμές των οποίων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 17,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022. Το σιτάρι είναι το έκτο κυριότερο προϊόν που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία (οι εισαγωγές το α΄ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί το καλαμπόκι (19,79 εκατ. ευρώ αξία εισαγωγών το α΄ εξάμηνο του 2021).

Μιλώντας με τον κ. Κώστα Σίμογλου, Γεωπόνο της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο», ότι η κάλυψη της Ελλάδας από εγχώρια σιτηρά, «έχει να κάνει με την εθνική αγροτική πολιτική αλλά και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις που προωθούν το σκληρό σιτάρι και όχι το μαλακό και το θέμα είναι ευρύτερο».

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα κάνει εισαγωγές σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες όχι μόνο σιτάρια αλλά και άλευρα. Παρ’ όλα αυτά, «η Δράμα έχει κάνει και εξαγωγές σε σιτάρι στην Τυνησία και στην Τουρκία ενώ παλαιότερα και σε κάποιες χώρες στη Μέση Ανατολή», λέει ο κ. Σίμογλου.

Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, «το θέμα είναι ότι τα σιτηρά, είναι προϊόν που ως καλλιέργεια δεν έχει καλή πρόσοδο σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, τουλάχιστον σε περιοχές που είναι ποτιστικές. Εκεί το σιτάρι είναι απλώς μια καλλιέργεια για αμειψισπορά μια φορά σε μερικά χρόνια, καθαρά για λόγους βελτίωσης του εδάφους. Σε περιοχές που είναι ξερικές, εκεί είναι μια αναγκαστική καλλιέργεια, μιας και εκεί το βαμβάκι ή το καλαμπόκι δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν».

Νέες αυξήσεις

Χαρακτηριστικό είναι  πάντως το γεγονός ότι, δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου, οι ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά, αλλά και για μεγάλες ανατιμήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα στην τιμή του ψωμιού.

«Σε λίγες ημέρες θα παραλαμβάνουμε άλευρα με νέες αυξημένες τιμές. Αλλά ας αναλογιστούμε ότι το αλεύρι έχει ήδη διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι και αντίστοιχα η τιμή της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ενώ παραδέχεται πως «με τέτοιου είδους εκτόξευση των διεθνών τιμών, η εικόνα δεν είναι καλή ούτε για τα ελληνικά νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος των αρτοποιών επιβεβαιώνει πως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα πυροδοτήσει νέο γύρο ανατιμήσεων στο ψωμί, καθώς «δυστυχώς πλέον ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους».