Home > νέα > Σε καλό δρόμο η πρώτη πιλοτική σύνδεση της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο μέσω ΔΕΔΑ

Σε καλό δρόμο η πρώτη πιλοτική σύνδεση της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο μέσω ΔΕΔΑ

Από το χειμώνα αναμένεται η έναρξη των έργων!

Σε καλό δρόμο η πρώτη πιλοτική

σύνδεση της Δράμας με το οικιακό

φυσικό αέριο μέσω ΔΕΔΑ

Τι λέει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης & Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ και άκρως θετικές είναι εξελίξεις, αναφορικά με τη σύνδεση της πόλη της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο. Ήδη, βρίσκονται στα σκαριά οι τελικές εξελίξεις και το έργο βαδίζει για δημοπράτηση, της πρώτης πιλοτικής σύνδεσης της Δράμας, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ).

Οι πρώτες εξελίξεις, αναφέρουν ότι η Δράμα, θα είναι μια από τις πρώτες πόλεις (η μοναδική στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης), οι οποίες θα συνδεθούν πιλοτικά με το οικιακό φυσικό αέριο μέσης πίεσης, για τους πρώτους καταναλωτές που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για χρήση του σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες Τετάρτη 9 Μαΐου, με τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης & Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνο Διονυσόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός της πιλοτικής σύνδεσης και τόνισε ότι αρκετά σύντομα, ίσως από το φθινόπωρο και το χειμώνα, μπορεί να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Πριν προχωρήσουμε στο σημείωμα αυτό, να εξηγήσουμε ότι η πιλοτική σύνδεση της πόλης της Δράμας με το φυσικό αέριο μέσης πίεσης, θα είναι λίγα χιλιόμετρα εντός της πόλης, περίπου στα 2.500 μέτρα και θα αφορά λίγες συνδέσεις οικιών και επιχειρήσεων, ή όσοι τουλάχιστον ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα δεν αφορά την έγκριση της ένταξης της Δράμας στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα γίνει στη συνέχεια και ίσως το 2019 ή και το 2020.

Εξηγώντας μας ο κ. Διονυσόπουλος, επισημαίνει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τη Δράμα, αφορά σε κάποιες παροχές και αρχικές συνδέσεις, για τους πρώτους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. «Αυτό θα γίνει  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή της δημοπράτησης, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα», τόνισε. Στην ερώτηση για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής ημερομηνία, αν και είναι πολύ πιθανόν τα έργα να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Διονυσόπουλος δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο», ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες μελέτες για να δούμε το συνολικό κόστος. Στην πόλη της Δράμας υπάρχει ήδη κάποιο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο στην πιλοτική φάση θα επεκταθεί κατά 2.500 μέτρα και είναι αρκετά μικρό».

Επισημαίνει μάλιστα ιδιαίτερα ότι, «πρόκειται ουσιαστικά για κάτι πολύ μικρό, για έργο γέφυρα, για να περάσουμε στη συνέχεια στο μεγάλο έργο. Εκεί θα καλύψουμε όλη την πόλη και όσο περισσότερους καταναλωτές μπορούμε και ενδιαφέρονται».

«Η Δράμα έχει ήδη τις βασικές υποδομές, έρχεται το δίκτυο μέσης πίεσης και από εκείνο το σημείο θα υπάρχει ένας σταθμός που θα διανείμει το αέριο μέσα στην πόλη. Ο απώτερος στόχος είναι να διανεμηθεί βέβαια το αέριο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αυτό αφορά ένα πρόδρομο έργο για τη Δράμα, είναι λίγα χιλιόμετρα δικτύου για τη Δράμα και κάποιες συνδέσεις, να δούμε την περιοχή γιατί δεν έχουμε σκάψει ξανά στην περιοχή σας», μας λέει ο κ. Διονυσόπουλος.

 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Στον γενικότερο σχεδιασμό για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ), θα συνδεθούν όλες οι μεγάλες πόλεις: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Το συνολικό κόστος ξεπερνάει τα 65 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 32 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Περιφέρεια ΑΜΘ και τα υπόλοιπα το κράτος.

Το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλου, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΑ, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, και δημάρχων. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος.

Το θέμα αφορούσε κυρίως στο συμπιεσμένο αέριο, καθώς και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική στην κατανάλωση φυσικού αερίου για κάθε Περιφέρεια. Όπως δηλώνει ο κ. Μέτιος στον «Πρωινό Τύπο», «στην παρέμβασή μου τόνισα την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε τη σύνδεση των πόλεών μας με το φυσικό αέριο στο ΕΣΠΑ το ταχύτερο δυνατό».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, η Ορεστιάδα θα μπορεί να πάρει μόνο συμπιεσμένο αέριο, που σημαίνει ότι αυτό θα μεταφέρεται εκεί και θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα διανέμεται με το δίκτυο που θα δημιουργηθεί στην πόλη αυτή. Η Ορεστιάδα δεν θα συνδεθεί με το γενικότερο δίκτυο της Περιφέρειας, καθώς χρειάζονται πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων και είναι πρακτικά ασύμφορο.