Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης για τη Δράμα είναι εδώ…
Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή
smartiscity για την παρακολούθηση
της κλιματικής αλλαγής στη Δράμα
► Με το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής οι πολίτες στη Δράμα μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή
► Περιβαλλοντικά δεδομένα, δείκτης UV, δείκτης υγρασίας, δείκτης δυσφορίας, ποιότητα αέρα, μετεωρολογικά δεδομένα, συναθροίσεις κοινού και άλλα
► Την εφαρμογή μπορείτε να τη δείτε εδώ https://drama.smartiscity.gr/
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη και βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μερικές εβδομάδες, η νέα εφαρμογή του Δήμου Δράμας, για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής στην πόλη. Ο τίτλος του έργου είναι «έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στο Δήμο Δράμας», και ξεκίνησε ήδη να δίνει τα δεδομένα του από τον Μάιο.
Πρόκειται για ένα υποέργο που εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο του έργου της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης της Δράμας και αφορά στα διάφορα συστήματα των έξυπνων πόλεων. Η εφαρμογή αυτή δίνει συνεχώς τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ο καθένας μπορεί να την παρακολουθήσει μέσω της ιστοσελίδας: https://drama.smartiscity.gr/
Τα δεδομένα που παρέχει η εφαρμογή αυτή σε πραγματικό χρόνο αφορούν: Περιβαλλοντικά δεδομένα όπου εμφανίζονται θερμοκρασίες, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και επίπεδα ηχορύπανσης σε πέντε βασικά σημεία της πόλης όπως: το νέο δημαρχείο, το παλιό δημαρχείο (πλατεία ελευθερίας), στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας (γραφεία ΔΕΚΠΟΤΑ), στη ΔΕΥΑΔ και στο Πάρκο Κομνηνών. Ουσιαστικά είναι τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι σχετικοί μετρητές.
Επίσης, σε μια άλλη καρτέλα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ποιότητα των υδάτων από το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όπως θερμοκρασία νερού και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σε μια άλλη καρτέλα εμφανίζεται ο δείκτης UV όπου δίνονται μηνύματα όπως για παράδειγμα χθες: «Απαιτείται προστασία. Αναζητήστε σκιά όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφαρμόστε αντιηλιακή προστασία» κτλ.
Επίσης υπάρχουν καρτέλες με το δείκτη δυσφορίας, τον δείκτη υγρασίας, την ποιότητα του αέρα, στοιχεία για τον καιρό, σημεία στα οποία βρίσκονται Wifi HotSpots για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο , καθώς και πόση είναι η συνάθροιση του κοινού σε διάφορα δημόσια σημεία της πόλης όπως για παράδειγμα στο δημαρχείο, σε αθλητικούς δημόσιους χώρους (Δημοτικό Στάδιο, Γήπεδο Κραχτίδη), σε πάρκα και πλατείες και αλλού.
Για παράδειγμα, χθες το μεσημέρι, στην καρτέλα «Ποιότητα Αέρα», αναφερόταν ότι η ποιότητα ήταν κακή και συστηνόταν να μειωθούν οι έντονες εξωτερικές δραστηριότητες σε περίπτωση αντιμετώπισης συμπτωμάτων όπως ερεθισμός στα μάτια, στο λαιμό ή βήχας. Στις ευαίσθητες ομάδες συστήνεται να μειώσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.
Τάσσου: Συμπεράσματα σε βάθος χρόνου
Σχετικά με το έργο της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στην πόλη της Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου.
Όπως εξήγησε, «πρόκειται για ένα έργο της ΒΑΑ, το οποίο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας. Τα μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί ήδη από το Μάιο και έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους και αποτελούνται από Μετεωρολογικούς Σταθμούς και Σταθμούς Μέτρησης Ποιότητας Ζωής, οι οποίοι μετρούν την ηχορύπανση, τη συνάθροιση του κόσμου, την ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορα σημεία της πόλης και δίνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που αφορούν τη ζωή στην πόλη.
Η χρησιμότητά τους μεταξύ άλλων – πέρα από τα στοιχεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα για τους πολίτες – μπορεί να φανεί και στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία μεταξύ άλλων – προκειμένου για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις πόλεις – απαιτούν στην τεκμηρίωση, να εμφανίζονται συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία. Για παράδειγμα, αν θέλεις να κάνεις μια παρέμβαση σε ένα σημείο της πόλης, για να σε χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να της αποδείξεις ότι χρειάζεται να κάνεις μια βιοκλιματική παρέμβαση, αλλά και ότι ωφελεί πολύ κόσμο και πολλούς δημότες».
Ερωτώμενος για το αν σήμερα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για την κλιματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, ο κ. Τάσσου απάντησε ότι, «προς το παρόν είναι ακόμα πολύ νωρίς για να φτάσουμε σε κάτι τέτοιο. Λειτουργεί τόσο μικρό χρονικό διάστημα, που δεν είναι επαρκές να εξάγουμε συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Φυσικά όμως, θα μπορεί να καταγράφει τη διαφορά μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, θα φανεί όταν ολοκληρωθεί το έργο του ΒΑΑ στην 19ης Μαΐου και να καταγράψει την πραγματική πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή».
Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσσου, «αν θέλουμε να επεκτείνουμε την σκέψη μας πέντε χρόνια μπροστά, φανταστείτε σε συνδυασμό με την εφαρμογή Novovile που έχει ο Δήμος ή μια οποιαδήποτε τέτοια εφαρμογή και τέτοιους δείκτες, θα μπορούσε αυτοματοποιημένα να φεύγει μια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο των χρηστών και να ειδοποιεί για παράδειγμα για την υψηλή ακτινοβολία για να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Αυτό είναι ένα δείγμα, για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών».