Home > νέα > Σε μία κλινική 60 ασθενών αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές Συγκέντρωση υπογραφών για δύο μήνες στο Νοσοκομείο της Δράμας

Σε μία κλινική 60 ασθενών αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές Συγκέντρωση υπογραφών για δύο μήνες στο Νοσοκομείο της Δράμας

12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό, χαμηλότερο επίπεδο υγείας

Συγκέντρωση υπογραφών για δύο

μήνες στο Νοσοκομείο της Δράμας

Σε μία κλινική 60 ασθενών αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ χθες και θα διαρκέσει για δύο μήνες, η συγκέντρωση υπογραφών από όλους τους πολίτες, για τη δημιουργία Νομοθετικού Πλαισίου για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών ανά ασθενή, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα, στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συγκέντρωση υπογραφών γίνεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Η συγκέντρωση υπογραφών, ξεκίνησε χθες 12 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, που είναι η 12η Μαΐου, ενώ το σχετικό ψήφισμα είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz.org, όπου μπορείς κανείς να ψηφίσει και ηλεκτρονικά.

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες η πρόεδρος του Σωματείου του Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης (μέλος της ΠΑΣΟΝΟΠ) κα. Αθηνά Κωνσταντινίδου, η οποία κατ’ αρχάς ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα και κουράγιο στο δύσκολο έργο που επιτελούν.»

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών η κα. Κωνσταντινίδου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «η πολιτεία έχει κατατάξει τους νοσηλευτές στη βάση της αξιολογικής  πυραμίδας του συστήματος υγείας, λειτουργώντας απαξιωτικά και μειωτικά για τους εξουθενωμένους και λιγοστούς πλέον εναπομείναντες στυλοβάτες τους.»

Η κα. Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε ακόμα στην τρομερά χαμηλή αναλογία των νοσηλευτών ως προς τους ασθενείς, σημειώνοντας ότι, «αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινή προσφορά υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Με βάση στοιχεία της ΠΑΣΟΝΟΠ, στις αρχές του 2015, 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων υπηρετούσαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που σημαίνει ότι υπήρχε έλλειψη 10.199 νοσηλευτών.»

Konstantinidoy Sirlantzis

Η κα. Αθηνά Κωνσταντινίδου και ο κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής.

Στη Βουλή οι υπογραφές

Για τη συλλογή υπογραφών και την κατάθεση του ψηφίσματος στη Βουλή, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο γραμματέας του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα τη Δράμα, κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής.

Όπως τόνισε ο κ. Σιρλαντζής, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών είναι «ασφαλείς αναλογίες ασθενών – νοσηλευτών. Είναι παγκόσμιο το μήνυμα. Θέλουμε με ένα ψήφισμα, το οποίο προβάλουμε σε όλο τον κόσμο, να στηρίξει αυτή την κίνηση που κάνουμε, να στηρίξει όλος ο κόσμος. Θα μαζευτούν αυτές οι υπογραφές από όλες τις πόλεις όπου γίνονται ανάλογες κινήσεις, προκειμένου, 12 Ιουλίου, να κατατεθούν στη Βουλή από την Ομοσπονδία της ΠΑΣΟΝΟΠ προκειμένου να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Προεδρικό Διάταγμα και να γίνουν σωστές οι αναλογίες νοσηλευτών – ασθενών.»

 

Ασφαλείς αναλογίες

Τι σημαίνει όμως ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών – ασθενών; Όπως εξηγεί ο κ. Σιρλαντζής, «σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών δεν πλησιάζει ούτε καν τον ένα νοσηλευτή ανά κλίνη, όταν ο κατώτερος μέσος όρος στον ΟΑΣΑ είναι 2,4 ανά κλίνη. Η αναλογία ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, είναι 3 νοσηλευτές, ενώ στον υπόλοιπο ΟΑΣΑ, ο μέσος όρος 9,3 ανά 1.000 κατοίκους. Βλέπουμε ότι οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες.»

«Οι ασφαλείς αναλογίες είναι κατ’ αρχήν προς όφελος του ασθενούς», λέει ο κ. Σιρλαντζής και συνεχίζει: «Επίσης είναι προς όφελος του Κράτους, γιατί με το να έχει καλύτερη υγειονομική και νοσηλευτική φροντίδα ο ασθενής, περιορίζονται πολλές καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε λόγω του χαμηλού αριθμού νοσηλευτών που έχουμε και έτσι υπάρχει η εξοικονόμηση, καθαρά, στον προϋπολογισμό Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό.

Για τον ίδιο τον ασθενή είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα έχει καλύτερη φροντίδα, δεν υπάρχει κίνδυνος μεταβίβασης λοιμώξεων που γίνεται σήμερα λόγω μεγαλύτερου φόρτου εργασίας του νοσηλευτή. Μπορεί σε μια κλινική Παθολογίας να είναι 2 νοσηλευτές ανά 60 ασθενείς. Αυτοί οι νοσηλευτές, θα πρέπει να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα και στους 60 ασθενείς. Καταλαβαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει με καλή ποιότητα απέναντι στον κάθε ασθενή.

Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές, τα παράπονα των ασθενών είναι προς το μέρος μας, αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς για όλη αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε μήπως και μ’ αυτό το ψήφισμα, μπορέσουμε να αλλάξουμε όλη αυτή την κατάσταση.»