Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Γ. Βογιατζής
Σε νέα φάση λειτουργίας αναμένεται
να μπει το Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Δράμας
► Με τη μεταφορά των απορριμμάτων από τη ΔΙΑΑΜΑΘ οι Δήμοι
θα μπορούν να στραφούν προς την ανακύκλωση και την καλύτερη αποκομιδή και καθαριότητα
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είναι γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό έχει σταματήσει η λειτουργία του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών της Δράμας, στο οποίο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά των πέντε Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Η λειτουργία έχει διακοπεί προσωρινά, προκειμένου να γίνουν κάποιες εργασίες εκεί, όπως και για το ποιος θα είναι ο ακριβής μελλοντικός ρόλος του.
Στο μεταξύ, η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), έχει ήδη δημοσιεύσει διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου, της μεταφοράς των απορριμμάτων από τους 14 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που υπάρχουν σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μεταξύ αυτών και των ΣΜΑ της Π.Ε. Δράμας. Η ανάδειξη του ιδιώτη εργολάβου για τη μεταφορά σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί ενός του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν ξεκινήσει η μεταφορά από τον ιδιώτη εργολάβο, οι Δήμοι θα απαλλαγούν από αυτήν και θα μπορέσουν να αφοσιωθούν και να διαθέσουν το προσωπικό τους, τόσο στη συγκομιδή των απορριμμάτων, όσο και στο υπόλοιπο έργο της καθαριότητας στις πόλεις τους.
Για όλα αυτά, για τις υποχρεώσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και για το κέρδος που αποκομίζουν οι Δήμοι απ’ όλα αυτά, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος ευγενώς δέχθηκε να μας μιλήσει.
Το ΚΔΑΥ Δράμας
κ. Βογιατζή. Πρόσφατα σταμάτησε η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας. Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα αυτή η κατάσταση και πότε αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι;
«Η λειτουργία του ΚΔΑΥ έχει σταματήσει προς το παρόν. Την Παρασκευή, έχουμε μια σύσκεψη στην Αθήνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπου το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ανακύκλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, να ακούσουμε δηλαδή και τις προτάσεις.
Η ανακύκλωση το τελευταίο διάστημα έχει περάσει σε μια φάση που είναι αρκετά ιδιαίτερη και έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ το κόστος των ανακτημένων προϊόντων.
Έχουν μπει νέα πράγματα στην εξίσωση αυτή πλέον, και προσπαθούμε να κωδικοποιήσουμε λίγο αυτό το θέμα και να δούμε ποια θα είναι η στάση των συστημάτων διαχείρισης απέναντί μας και φυσικά να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε το σύστημα διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και να το επανασχεδιάσουμε.
Συγχρόνως περιμένουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να δούμε τι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες.
Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Εμείς προχωράμε τις ενέργειες προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε την εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο, έτσι ώστε, αν όχι συνολικά όλες τις ποσότητες, ένα μέρος των ποσοτήτων – θα δούμε ποιο – να επεξεργάζεται τοπικά, αυτές δηλαδή που θα μπορεί να επεξεργαστεί το κέντρο χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.
Όλα είναι πάντως σε φάση συζήτησης και είμαστε εν αναμονή λήψης αποφάσεων».
Σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ που ετοιμάζει η ΔΙΑΑΜΑΘ για τους 22 Δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τι ακριβώς προβλέπεται γι’ αυτό το πρόγραμμα;
«Είναι η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) των απορριμμάτων και η μεταφορά τους στον τελικό αποδέκτη. Αφορά και τα ανακυκλώσιμα και τα σύμμεικτα. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι στις 30 Ιανουαρίου, οπότε υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα τελειώσει ο διαγωνισμός και θα έχουμε ανάδοχο και την απεμπλοκή των Δήμων από μια υπηρεσία, η οποία επί της ουσίας δεν είναι δική τους υποχρέωση».
Να μεταφέρονται δηλαδή για παράδειγμα τα σύμμεικτα της Δράμας στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών;
«Ακριβώς, όπως επίσης και τα ανακυκλώσιμα υλικά από το ΣΜΑ Νευροκοπίου που λειτουργεί τώρα, είτε στο Κέντρο Διαλογής της Δράμας αν αυτό τεθεί σε λειτουργία, είτε τελικά στην Ξάνθη, αν τελικά η Ξάνθη παραλάβει τα ανακυκλώσιμα υλικά της Π.Ε. Δράμας».
Ποιο είναι αυτό το κόστος για τη Δράμα; Περιλαμβάνεται σ’ αυτό το 1.1 εκατ. ευρώ για το Δήμο Δράμας που έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας;
«Το 1,1 εκατ. ευρώ, αφορά τη συνολική διαχείριση. Αφορά δηλαδή το κομμάτι της επεξεργασίας στη μονάδα μηχανικής διαλογής, τη διαχείριση του υπολείμματος επεξεργασίας στις Σέρρες και την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος. Ουσιαστικά στη Δράμα συζητάμε για μια μηχανική διαλογή στην οποία διαχωρίζουμε το οργανικό κλάσμα από το ανόργανο, από το υπόλειμμα. Το υπόλειμμα αυτό πηγαίνει για ταφή στις Σέρρες σήμερα, ενώ το οργανικό υπόκειται σε κομποστοποίηση, μια βιολογική επεξεργασία.
Αυτό είναι το σκέλος – δηλαδή η μηχανική διαλογή, η επεξεργασία του οργανικού κλάσματος και η μεταφορά του ανόργανου κλάσματος για ταφή – που κοστίζει 1,1 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα μέρος του 1,1 εκατ. ευρώ, αυτών των μεταφορών».
Ουσιαστικά δηλαδή οι Δήμοι πλέον θα απαλλαχθούν από τη μεταφορά των απορριμμάτων στις Σέρρες ή αλλού και θα έχουν να ασχοληθούν μόνο με την συγκομιδή των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών;
«Ακριβώς. Με τις υποχρεώσεις τους και όπως αυτές πηγάζουν από το νόμο, που είναι η αποκομιδή και η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι Δήμοι απασχολούν σημαντικό προσωπικό για τη μεταφορά. Ειδικά οι Δήμοι της Δράμας που έχουν μεγάλες μεταφορές, έχουν ένα μεγάλος μέρος των οδηγών τους και των πόρων τους γενικότερα, στη διάθεση των μεταφορών αυτών.
Απαλλάσσοντάς τους απ’ αυτή την υποχρέωση, τους εξασφαλίζουμε πόρους οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν προς την ανακύκλωση, στην καλύτερη αποκομιδή και καθαριότητα, οπότε η παραχώρηση υπηρεσιών θα είναι καλύτερη στη συνέχεια».
Βέβαια αναφερόμαστε ότι το έργο μεταφοράς θα το αναλάβει ιδιώτης κ. Βογιατζή και το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το ότι μέρος εργασιών των απορριμμάτων μεταφέρονται σε ιδιώτες. Πώς το βλέπει αυτό η ΔΙΑΑΜΑΘ; Είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο;
«Νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε οικονομίες κλίμακας, η αγορά θα ρυθμίσει τις τιμές και μάλιστα πιο ανταγωνιστικά απ’ αυτά με τα οποία μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι Δήμοι, χωρίς να θέλω σε καμιά περίπτωση να υποτιμήσω την εργασία των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πραγματικά με τα μέσα που διαθέτουν κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αλλά δεν υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα, δεν υπάρχει κάποιος φορέας, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει συνολικά τις μεταφορές των 22 Δήμων της Περιφέρειας.
Αλλά δεν το βλέπω και ο ίδιος μεμπτό, δηλαδή, είναι μια έκφανση της επιχειρηματικότητας, θεωρώ ότι είναι κάτι απολύτως αποδεκτό σε όλο τον κόσμο. Είναι υπηρεσίες με τις οποίες απασχολούνται ιδιώτες, ανεξαρτήτως αν εμείς δίναμε σε ιδιώτη ή σε κάποιο δημόσιο φορέα τη μεταφορά. Είναι ένας τομέας της οικονομίας – αυτός της διαχείρισης των απορριμμάτων – όπου έχει αναπτυχθεί έντονα ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
Υπάρχουν δηλαδή οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με σχετικά χαμηλό κόστος».
Μ’ αυτή τη μεταφορά των απορριμμάτων από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, οι Δήμοι βγαίνουν κερδισμένοι οικονομικά ή θα αναγκαστούν να οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε αυξήσεις των τελών καθαριότητας;
«Κερδισμένοι σε σχέση με τι; Για να βγει κάποιος κερδισμένος, θα πρέπει να έχει ένα σενάριο να το συγκρίνει. Εδώ μιλάμε για μια υποχρέωση. Η ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, είναι μια υποχρέωση η οποία πηγάζει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ανήκουμε στην Ε.Ε., πρέπει να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες που επιβάλουν την ορθολογική διαχείριση. Με βάση λοιπόν αυτό, είναι μια υπηρεσία η οποία πρέπει να παρασχεθεί. Η εποχή που μαζεύαμε τα απορρίμματά μας και τα πετούσαμε ανεξέλεγκτα ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη, έχει τελειώσει. Αυτή η διαχείριση είναι οικονομικότερη, δεν είναι όμως αποδεκτή.
Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένα πράγματα. Και με βάση αυτά που επιβάλλονται από τη νομοθεσία, σας λέω επίσημα και υπεύθυνα, ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει ένα οικονομικό μοντέλο διαχείρισης. Και αυτό προκύπτει από τον κανονισμό τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Αν κάνετε ένα έλεγχο και δείτε κανονισμούς τιμολόγησης από άλλες Περιφέρειες, αυτό που σας λέω θα το διαπιστώσετε. Αρκεί να συγκρίνεται Περιφέρειες οι οποίες έχουν μπει σε διαδικασία να κάνουν τιμολόγηση, όπως κάνει η Αν. Μακεδονία και Θράκη. Γιατί υπάρχουν ακόμα Περιφέρειες, οι οποίες κάνουν απλά υγειονομική ταφή. Και πολλές απ’ αυτές έχουν και ΧΑΔΑ.
Αν λοιπόν συγκρίνουμε αυτούς οι οποίοι έχουν αποδεχτεί τους κανόνες, τότε η διαχείριση η δική μας, είναι ολοκληρωμένη ορθολογική διαχείριση και έχει πάρα πολύ καλό οικονομικό αποτύπωμα.
Έχουν ακουστεί διάφορα τον τελευταίο καιρό ότι είναι ακριβά κτλ. Δεν νιώθω το βάρος να αποδείξουμε εμείς ως ΔΙΑΑΜΑΘ ότι κάνουμε οικονομική διαχείριση. Αυτός ο οποίος ισχυρίζεται ότι η οικονομική διαχείριση είναι ακριβή σε σχέση με το μέσο όρο στη χώρα, θα πρέπει αυτό να το αποδείξει με βάση στοιχεία συγκεκριμένα. Έχω ακούσει πάρα πολλές συζητήσεις, δεν έχω όμως ακούσει κανέναν να μας αποδεικνύει ότι η διαχείρισή μας είναι ακριβή σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Δεν έχω δει κανέναν να μιλάει σε βάση στοιχείων».