Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κτηνοτρόφος κ. Μ. Παρλόγλου
«Σε περίπτωση που δεν βρεθούν λύσεις
προς όφελος των αγροτών θα υπάρξουν
δυναμικές κινητοποιήσεις και με μπλόκα»
► Σε ύφεση προς το παρόν οι κινητοποιήσεις των αγροτών για ΑΤΑΚ, ηλεκτρονικά μισθωτήρια και αυξήσεις στα ενεργειακά
► «Να γίνει μονοθεματικό Περιφερειακό Συμβούλιο στην ΑΜΘ για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων»
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΕΝΤΟΝΗ κακοκαιρία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αττική αλλά και το ψύχος σε όλη τη χώρα, έχουν αναστείλει προς το παρόν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας.
Όταν οι αγρότες μιλούν για κινητοποιήσεις, αναφέρουν ότι αυτές δεν είναι μόνο η κάθοδός τους σε μπλόκα στους δρόμους με τα τρακτέρ του, αλλά και οι ενημερώσεις όλων των αρμοδίων και κυρίως, οι συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις Περιφέρειες.
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παρανεστίου κ. Μιχάλη Παρλόγλου, μέλος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος αναφέρεται σε ποιο σημείο βρίσκονται πλέον οι κινητοποιήσεις και πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν στη συνέχεια, καθώς και για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Όπως λέει ο κ. Παρλόγλου, «αυτή τη στιγμή εξαιτίας της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, έχουν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις για το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, τόσο στον γεωργικό, όσο και στον κτηνοτροφικό τομέα, όπως το ΑΤΑΚ που είναι ένα μέτρο αχρείαστο αυτή τη στιγμή. Αν εφαρμοστεί από τον Μάιο όπως ήθελαν από την κυβέρνηση, θα τινάξει στον αέρα όλες τις δηλώσεις καλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, λόγω του ότι δεν είναι έτοιμοι οι γεωργοί να δηλώσουν τα χωράφια τους, επειδή δεν υπάρχουν αναδασμοί και δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο».
Ο κ. Παρλόγλου εξηγεί ότι «υπάρχουν χιλιάδες κλήροι που δεν έχουν το ΑΤΑΚ, συνεπώς και δεν θα είναι επιλέξιμες εκτάσεις αν καλλιεργηθούν από τους γεωργούς για να επιδοτηθούν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής προς τους παρόχους έχει φτάσει σε εξωπραγματικές τιμές και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρόκειται για ένα κόστος αβάσταχτο και θα έχει συνέπεια στο άμεσο μέλλον στις καλλιέργειες».
«Σε περίπτωση που δεν γίνουν συζητήσεις να βρεθεί μια λύση προς όφελος των γεωργών και της παραγωγής, τότε θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις και δεν αποκλείουμε και τα μπλόκα. Το μαχαίρι έφτασε πλέον στο κόκαλο και παίζεται η επιβίωσή μας».
Όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν της κτηνοτροφίας, ο Παρλόγλου σημειώνει ότι «έγιναν διαβουλεύσεις με το επιτελείο της κυβέρνησης πριν από μερικές ημέρες που είχαν σχέση με το προσχέδιο της νέας ΚΑΠ. Σ’ αυτό υπάρχουν πολλά κοινά, πολλές αδυναμίες, υπάρχουν αδικίες. Ενδεικτικά είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στη βοοτροφεία, τα προβλήματα στους βοσκότοπους, αλλά και χρονίζοντα θέματα ειδικά αυτό το διάστημα, όπως το κόστος παραγωγής και οι αυξήσεις στην ενέργεια, στις ζωοτροφές κατά 80%, στα εφόδια, στα φάρμα, πράγμα που καθιστούν τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις στην κτηνοτροφία να είναι πλέον ασύμφορες».
Ο κ. Παρλόγλου τονίζει ιδιαίτερα ότι, «πολλοί κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που υποσιτίζουν τα ζώα τους ή αγοράζουν πανάκριβες τροφές, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του. Κάποια στιγμή θα σκάσει η φούσκα και πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια να σφάξουν τα ζώα τους».
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ
Σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Παρλόγλου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας – Θράκης, «επιδιώκουμε ένα μονοθεματικό Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κομοτηνή, προκειμένου να αναλύσουμε τα προβλήματα του κλάδου. Επίσης, εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν από το ΥΠΑΑΤ, τότε θα προχωρήσουμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και ενδεχομένως να συνασπιστούμε με τους γεωργούς σε οποιαδήποτε κινητοποίηση».