Σε πλήρη ετοιμότητα οι 31
απινιδωτές που θα τοποθετηθούν
σε 30 σημεία του Νομού Δράμας
- Ο κ. Π. Ταμπάκης εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του απινιδωτή
- Ποια είναι τα σημεία που τοποθετούνται στο Ν. Δράμας
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ξεκίνησε ήδη η τοποθέτηση των 31 απινιδωτών, σε 30 σημεία στο Νομό Δράμας, έπειτα από τη σημαντική αυτή δωρεά από την εταιρεία Raycap και τον Δραμινό επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη, για την περιοχή μας.
Στην παρουσίαση λειτουργίας των απινιδωτών, προχώρησε χθες το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, η εταιρεία που έχει αναλάβει την τοποθέτησή τους σε διάφορα σημεία του Νομού Δράμας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σχετική εκπαίδευση στους παρευρισκόμενους.
Όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Santair των ιατρικών μηχανημάτων και τεχνολόγος ιατρικών οργάνων, κ. Παναγιώτης Ταμπάκης, πρόκειται ουσιαστικά για 31 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές.
Το μηχάνημα είναι ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ο οποίος αναλαμβάνει εξολοκλήρου όλη την διαδικασία, που αφορά στην καρδιακή ανάλυση και το αν πρέπει να γίνει παρέμβαση απινίδωσης ή όχι.
«Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση και εκπαίδευση ώστε να το χρησιμοποιήσει κάποιος. Όταν δούμε κάποιον ο οποίος έχει πάθει ανακοπή, επειδή δεν πρόκειται να γίνει ανάταξη διαφορετικά, πρέπει ουσιαστικά να πάρουμε την ζωή του στα χέρια μας και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας», εξήγησε ο κ. Ταμπάκης.
Ο απινιδωτής HS1, διαθέτει φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά, εξηγεί την κάθε στιγμή και την κάθε κίνηση, καθώς και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε, ενώ διαθέτει αναγνώριση της κίνησης. «Αν κάποιος δεν είναι γνώστης, ακόμα και για την ΚΑΡΠΑ, διαθέτει μέσα το σύστημα μετρονόμο, το οποίο μας δίνει τον ρυθμό, τον οποίο πρέπει να πατήσουμε, μας λέει πώς να τοποθετήσουμε τα χέρια και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι δυο λεπτά το πρωτόκολλο, με 30 συμπιέσεις, και δυο αναπνοές, ανά λεπτό. Όλη αυτή την διαδικασία, βάσει πρωτοκόλλου την ακολουθεί το μηχάνημα και αναλαμβάνει πλήρως την διαδικασία.
Αν λοιπόν, αναγνωρίσει ο απινιδωτής παλμό, μας παροτρύνει να πατήσουμε το κουμπί, και γίνεται η απινίδωση. Αν κάποιος είναι λιπόθυμος και τοποθετήσουμε πάνω του τα pads (ηλεκτρόδια απινίδωσης) και τον απινιδωτή, το αναγνωρίζει το μηχάνημα και ακόμα και όταν πατήσει ο χρήστης το κουμπί, δεν θα δώσει απινίδωση το μηχάνημα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμπάκης.
Από αριστερά οι κ.κ. Παναγιώτης Ταμπάκης και Ηλίας Οικονόμου
Το μηχάνημα, λειτουργεί με μπαταρία μακράς διάρκειας, 4-5 χρόνια ή 200 απινιδώσεις, την μέγιστη ενέργεια που είναι για τους ενήλικες τα 150 J, και για τα παιδιά είναι 50 J, γιατί γίνεται διαχωρισμός ανάλογα με το τι pads χρησιμοποιούμε.
Ο απινιδωτής HS1, έχει την ιδιότητα να ελέγχει την αντίσταση, και ρυθμίζοντας την δίνει ανάλογα την ενέργεια. Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα, το οποίο δεν χρειάζεται συντήρηση, καθώς κάνει αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, καθημερινούς, εβδομαδιαίους και μηνιαίους και ελέγχει το λειτουργικό σύστημα, την μπαταρία και την καλή επαφή των pads.
Τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές είναι τα ακόλουθα: ΚΑΠΗ Δράμας, Παράρτημα ΚΑΠΗ Δράμας, ΚΑΠΗ Χωριστής, ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου, ΚΗΦΗ, ΔΕΥΑΔ, Ερυθρός Σταυρός, 1ο Παιδικό Σταθμό, Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, στον Άγιο Αθανάσιο δίπλα στα ΚΑΠΗ, Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας (2), Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, Κέντρο Υγείας Δράμας, Ορειβατικός Σύλλογος, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Ιερά Μητρόπολη Δράμας, Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, γήπεδο Κραχτίδη, Εθνικό Στάδιο Δράμας, γήπεδο Δόξας Δράμας, Δημοτική Κοινότητα Καλλιφύτου, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημοτικός Κήπος Δράμας, Μουσικό Σχολείο Δράμας, 1ο – 2ο – 3ο και 4ο Λύκειο Δράμας, και στο 1ο – 2ο – 3ο – 4ο ΕΠΑΛ Δράμας.
Αχ. Παπαδόπουλος: «Είναι τελείως ασφαλή ως μηχανήματα, σε τέτοιο επίπεδο που φτάνει σχεδόν το 100%..»
Στο πλαίσιο παρουσίασης λειτουργίας των απινιδωτών, μίλησε και ο Δραμινός καρδιολόγος, κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην χρησιμότητα των απινιδωτών ενώ μίλησε παράλληλα και για τους παράγοντες που συντελούν στον αιφνίδιο θάνατο και την ΚΑΡΠΑ.
«Το μηχάνημα αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας συμπολίτης μας χωρίς φόβο και χωρίς ποινική ευθύνη για τον συνάνθρωπο του που θα είναι σε συγκοπτικό επεισόδιο.
Είναι τελείως ασφαλή ως μηχανήματα, σε τέτοιο επίπεδο που φτάνει σχεδόν το 100%. Δηλαδή αν δούμε κάποιον ο οποίος βρίσκεται λιπόθυμος ή έχει χάσει γενικά τις αισθήσεις του, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα pads επάνω του και να δώσουμε ρεύμα, εάν δεν αναγνωρίσει η συσκευή ανακοπή δεν λειτουργεί. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κακό στον συνάνθρωπο μας. Μόνο βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Δραμινός καρδιολόγος, το επίπεδο τέτοιων πρωτοβουλιών γενικά είναι πολύ χαμηλό. Σε πολλές χώρες, τέτοιες ανανήψεις γίνονται από τους απλούς πολίτες σε ένα ποσοστό της τάξης του 60-70%, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο 4-5%.
«Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει γίνει στην Πτολεμαΐδα και τώρα συμβαίνει και εδώ στην πόλη μας. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, και η εκάστοτε δημοτική αρχή να φροντίζει για την συντήρησή, γιατί θα είναι τραγικό να έχουμε τα μηχανήματα και να μην τα συντηρούμε. Με λίγα λόγια είμαστε ευτυχείς που αυτή η πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Γκατζούλη να τοποθετηθούν αυτά τα μηχανήματα, και η προσφορά της Raycap να τα χρηματοδοτήσει, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και υλοποιήθηκε αυτό το μεγάλο όραμα».