Ένα πρόγραμμα από το Υπ. Περιβάλλοντος στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου
Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική
προστασία ο Δήμος και το Δασαρχείο
Κάτω Νευροκοπίου με συντηρήσεις
► Καθαρισμός δασών, συντήρηση σε δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες από τον Υμηττό μέχρι το Κ. Νευροκόπι
► Μιλούν στον «Π.Τ.» ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μαναρίδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νευροκοπίου κ. Νικολαΐδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ μέτρα, καθαρισμό σε δασικές περιοχές και συντηρήσεις δασικών δρόμων, απαντάει το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο ζήτημα της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές.
Όπως ήδη βλέπουμε, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό, μιας και κατά γενική ομολογία πλέον οι θερμοκρασίες είναι ήδη από τον περασμένο Μάιο αυξημένες και οι πρώτες φωτιές στην Αττική, δεν στέλνουν ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από και προς διάφορες κατευθύνσεις.
Πλέον, όπως έχει ανακοινώσει το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες καθαρισμού δασών και συντήρησης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη χώρα.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών ο Υμηττός, το Σεΐχ-Σου, ο Πόρος, το Προκόπι στη Β. Εύβοια, το Κάτω Νευροκόπι, ο Αίνος της Κεφαλλονιάς, η Στροφυλιά στην Ολυμπία, όπου πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί, απομακρύνεται συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται δασικοί δρόμοι και διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες.
Πρόκειται για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προστασία Δασών με την επωνυμία «Antinero», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Συνολικά το πρόγραμμα καθαρισμών εκτείνεται σε έκταση 77.000 στρεμμάτων, διανοίγονται 12.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούνται 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.
Το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου
Από το Νομό Δράμας, ενταγμένο στο σχετικό πρόγραμμα είναι το Δασαρχείο Κάτω Νευροκοπίου, υπεύθυνο για τις δασικές εκτάσεις ευθύνης του. Αν και γενικά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου σπανίως έχουμε φαινόμενα δασικών πυρκαγιών, εντούτοις το ζήτημα της συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μαναρίδης, σημειώνει ότι «όντως μέσω ΤΑΙΠΕΔ έχουμε πάρει μια χρηματοδότηση, για συντηρήσεις στο δασικό οδικό δίκτυο».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου, σημειώνει ότι «αυτή την ώρα λόγω βροχοπτώσεων στην περιοχή που έχουμε και λάσπες στα βουνά, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Είμαστε πάντως σε ετοιμότητα και μόλις σταματήσουν οι βροχοπτώσεις θα κάνουμε συντήρηση στο οδικό δίκτυο».
Όπως σημειώνει, «αυτό με την χρηματοδότηση από το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται για πρώτη χρονιά φέτος, ενώ συνήθως έχουμε μια χρηματοδότηση από το Υπ. Περιβάλλοντος». Τονίζει ακόμα, ότι «αν και δεν θα καλυφθεί όλη η απαραίτητη συντήρηση μ’ αυτή τη χρηματοδότηση, γενικά είμαστε σε καλή κατάσταση στην περιοχή μας και θα κάνουμε όσα μπορούμε και που είναι τα επείγοντα για την πυρόσβεση».
Νικολαΐδης: Σε ετοιμότητα ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου
Για το θέμα της πυροπροστασίας στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Νικολαΐδη, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι «είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία και με την Πυροσβεστική και με το Δασαρχείο» και όπως είπε, «από τις 13 Ιουνίου ξεκινάει το έργο του καθαρισμού του επαρχιακού δικτύου, ακόμα και αυτό που δεν είναι αρμοδιότητάς μας, αλλά της Περιφέρειας. Βοηθάμε και εμείς όπου μπορούμε και σε συνεργασία μαζί τους, γίνονται καθαρισμοί εκατέρωθεν των δρόμων και σε χόρτα, θάμνους και δέντρα».
Όπως είπε ακόμα ο ίδιος, «έχουμε επίσης μόνιμα μπροστά στην Πυροσβεστική στο Νευροκόπι ένα βυτίο γεμάτο νερό για ώρα ανάγκης. Επίσης, με τα μηχανήματα που έχουμε, συνεργαζόμαστε και με το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου και βλέπουμε ποιους δρόμους μπορεί να συντηρήσει το Δασαρχείο και ποιους εμείς».
Ερωτώμενος για το θέμα επάρκειας μηχανημάτων ή προσωπικού, τονίζει ότι «το πρόβλημα είναι η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων, καθώς είμαστε μόνο με ένα άτομο. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και κοιτάμε να το καλύπτουμε με 8μηνα ή με 2μηνα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μια μόνιμη και σταθερή λύση, αν και ο Δήμος έχει τα απαραίτητα μηχανήματα».
Επεσήμανε πάντως ο ίδιος, ότι, «γενικότερα ζητήματα με φωτιές δεν έχουμε στο Νευροκόπι και ιδίως αυτή την εποχή, καθώς ο καιρός είναι βροχερός. Τα βασικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως τον Σεπτέμβριο που έχουμε μια περίοδο ξηρασίας».