Η μία λαϊκή στην 19ης Μαΐου και η δεύτερη στην Χελμού στην ανάπλαση
Σε πλήρη λειτουργία την Πέμπτη
η λαϊκή αγορά της Δράμας
με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα
Εν αναμονή για τον σχεδιασμό μιας νέας λαϊκής αγοράς στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΤΑ από μια μεγάλη περίοδο καραντίνας, άνοιξαν μαζί με το λιανεμπόριο και οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα. Πρεμιέρα σήμερα κάνουν και οι δύο ξεχωριστές λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων στην πόλη της Δράμας.
Η μία λαϊκή θα λειτουργεί κανονικά με τους παραγωγούς αγροτικών παραγωγών και τροφίμων στην περιοχή της 19ης Μαΐου, ενώ η δεύτερη λαϊκή θα λειτουργεί με μικροπωλητές λιανεμπορίου, ειδών ένδυσης και υποδημάτων, βιομηχανικών προϊόντων κτλ., καθώς και εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Όπως είναι γνωστό, οι πάγκοι θα πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων ο ένας από τον άλλον, καθώς μικροπωλητές και καταναλωτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και να φορούν όλοι μάσκες.
Οι μικροπωλητές όλο αυτό το διάστημα, παρέμειναν εκτός λαϊκών αγορών, με τα προβλήματα να συνωστίζονται και χωρίς να δίνονται λύσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα. Βούλα Παπαδοπούλου, είχε τονίσει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ όπως είπε «εδώ και τρεις μήνες, δεν ανοίξαμε καθόλου. Αυτά που έχουμε πάρει από το κράτος ως επαγγελματίες, δεν αρκούν να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούν να ζήσουν οι συνάδελφοι. Υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Αυτός ο κλάδος είναι της λογικής, δούλεψα σήμερα, θα πάω να ψωνίσω, θα φέρω κάτι στο σπίτι μου να φάω. Δεν είναι από εκείνους που μπορούν να μαζέψουν χρήματα και θα έχουν στην άκρη για όποια ώρα ανάγκης χρειαστεί. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης».
Να σημειώσουμε ότι, το σύνολο των εκθετών, παραγωγών και μικροπωλητών, αγγίζουν τους 400.
Τα προβλήματα παραμένουν
Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα με το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Δράμας παραμένουν ακόμα και σήμερα. Μέσα στο 2020, η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου είχε κάνει μια προσπάθεια για τη μεταφορά της λαϊκής με νέα δεδομένα από τη 19ης Μαΐου στην οδό Χελμού στην ανάπλαση, παρ’ όλα αυτά το σχέδιο δεν προχώρησε για δύο λόγους.
Αφενός ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες κυρίως από τον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά και από παραγωγούς, και αφετέρου ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν ευνοούσαν την όλη διαδικασία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης έκανε φιλότιμη προσπάθεια να φέρει το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περσινό Σεπτέμβριο, παρ’ όλα αυτά, δεν μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος πάντως βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους ανθρώπους του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, το Σωματείο Μικροπωλητών αλλά και το Σωματείο των Παραγωγών, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για όλους.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας είχε προτείνει δύο λαϊκές αγορές, μία την Πέμπτη με αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και μία δεύτερη το Σάββατο αποκλειστικά με εμπορικά και βιομηχανικά είδη.
Η δημοτική αρχή πάντως, σχεδίαζε να μεταφέρει όλη τη λαϊκή επί της οδού Χελμού, όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί ειδικός χώρος με τις απαραίτητες δομές για να λειτουργήσει. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις επί του σχεδιασμού.
Γεγονός είναι πάντως, ότι, τα πρώτα μέτρα του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη, έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Δράμας, όμως τα ίδια μέτρα κατά του κορωνοϊού, γίνονται εμπόδιο στην ταχύτητα των αποφάσεων από το Δήμο Δράμας. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί θετικό, όσον αφορά το ζήτημα της συζήτησης αλλά και των απόψεων όλων των πλευρών.