Κάτω από τα 10.000 μόρια έπεσε το Τμ. Δασολογίας Δράμας
Σε πολύ καλό επίπεδο κινήθηκαν
οι βάσεις στο Τμήμα Αγροτικής
Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας Δράμας
Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος κ. Μάμαλη στον «Π.Τ.» για ικανοποίηση και αισιοδοξία
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ επίπεδα φαίνεται ότι κινήθηκαν οι βάσεις στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) φέτος, με τον βαθμό του πρώτου εισαχθέντα να βρίσκεται στα 14.140 μόρια. Κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη αισιοδοξία, τόσο για τη φετινή χρονιά, αλλά ακόμα περισσότερο για την επόμενη.
Όπως είναι γνωστό, τα δύο Τμήματα της Δράμας από τις αρχές του 2024 άφησαν πίσω τους το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και πέρασαν στο Δημοκρίτειο Θράκης. Τα δύο Τμήματα της Δράμας, αλλάζουν πλέον.
Το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος αλλάζει αντικείμενο και γίνεται Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, ενώ το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετεξελίσσεται σε Οινολογίας και Αμπελουργίας, ένα χρόνια αίτημα που έφερε γενικά ικανοποίηση σε πολλούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τμήμα Δασολογίας Δράμας στα ΓΕΛ η υψηλότερη βαθμολογία είναι στα 9.340 μόρια και η χαμηλότερη στα 9.290 μόρια.
Ικανοποίηση για την Οινολογία
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρ. Βιοτ. και Οινολογίας κ. Μάμαλης, εκφράζει την ευχαρίστηση και την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές βάσεις που έπιασε φέτος το Τμήμα, αλλά και για το ότι οι εισαχθέντες θα είναι περίπου στα 60 άτομα, λέγοντας ότι «μας έδωσαν όσα ζητήσαμε».
Όπως επισημαίνει αρχικά, «όσον αφορά στη Δασολογία, είναι λογικό να πέσουν οι βάσεις από τη στιγμή που το Τμήμα καταργείται και θα γίνει κάτι διαφορετικό την επόμενη χρονιά».
Όπως εξηγεί, «όσον αφορά στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και οινολογίας αναμένεται να έχουμε πάνω από 60 άτομα. Είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε για να παρέχουμε εκπαίδευση. Αν δούμε τις προτάσεις μας, εμείς 60 άτομα ζητήσαμε. Το ότι πέρσι μας έδωσαν 160, αυτό είναι άλλο θέμα. Άρα υπ’ αυτή την έννοια είμαστε ευχαριστημένοι κι εμείς με το δεδομένο ότι το Τμήμα θα μετεξελιχθεί σε Οινολογίας Αμπελουργίας».
Αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνει είναι ότι το Τμήμα της Δράμας έχει πολύ καλές βάσεις σε σχέση με άλλα Τμήματα: «Πρέπει να πω μάλιστα ότι έχουμε υψηλότερη βάση από το Τμήμα Γεωπονίας Ορεστιάδας, καθώς ο πρώτος που μπαίνει είναι με 14.000 μόρια και ο τελευταίος είναι πάνω από τη βάση της Ορεστιάδας. Η Ορεστιάδα είναι ένα παλιό Τμήμα, με πολλά μέλη ΔΕΠ και καταλαβαίνετε ότι η σύγκριση είναι άνιση. Στο Αγρ. Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα ο πρώτος έχει 12.750, ενώ εμείς έχουμε 14.490. Και οι τελευταίοι έχουν 9.360 εμείς και στην Ορεστιάδα 9.005. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι στην Ορεστιάδα μπαίνουν και από το 4ο Πεδίο τα Οικονομικά γιατί είναι Αγροτικής Ανάπτυξης που εμείς δεν τους χρειαζόμαστε, νομίζω ότι υπ’ αυτή την έννοια έχουμε πετύχει τον στόχο μας γι’ αυτή τη χρονιά. Προφανώς ο στόχος για την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ υψηλότερος με το Οινολογίας – Αμπελουργίας».
Σημειώνει επίσης ο κ. Μάμαλης, ότι «φέτος πήραμε τον αριθμό που ζητήσαμε, 35 από την γενική κατηγορία και άλλους 25 από τις άλλες κατηγορίες και είναι τα νούμερα όπου μπορεί να ανταποκριθεί το Τμήμα χωρίς προβλήματα και να παρέχουμε σωστή εκπαίδευση. Και στις βάσεις είμαστε ανεβασμένοι και στον αριθμό εισακτέων είμαστε πολύ καλά», τονίζοντας ακόμα ότι «έχουμε υψηλότερη βάση και από τη Σχολή Γεωπονίας στην Άρτα, που είναι μια παραδοσιακή Σχολή. Αν πάμε και στην Οινολογία της Αθήνας, 11.790 έχει βάση δεν είναι πολύ μακριά και πήρε 64 άτομα, όσα ζήτησε. Του χρόνου θα είμαστε σε ακόμα καλύτερη θέση, με βάση το γεγονός ότι αυτή τη φορά, δεν είχαμε μεγάλη ζήτηση στις Γεωπονικές Σχολές. Η Γεωπονία Θεσσαλονίκης, από τις 160 θέσεις, πήρε μόνο 68 άτομα, το οποίο δείχνει και μια τάση ότι οι φοιτητές αποφεύγουν τον πρωτογενή τομέα».
Αναφορικά με την πορεία του Τμήματος, σημειώνει ότι «εγκρίθηκαν δύο εκλεκτορικά και τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε στην εκλογή των νέων καθηγητών Οινολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου οπότε προχωράμε καλά. Νομίζω ότι από το εαρινό εξάμηνο θα έχουμε άλλα δύο νέα μέλη ΔΕΠ, ενταγμένα στο Τμήμα μας».
Αναλυτικότερα οι βάσεις των τμημάτων της Δράμας ανά κατηγορία
Επιλογή ΓΕΛ Ημερήσια
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 35. – βαθμός πρώτου 14.140 – βαθμός τελευταίου 9.360.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 3 – βαθμός πρώτου 9.340 – βαθμός τελευταίου 9.290.
Επιλογή ΕΠΑΛ Ημερήσια
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 20. – βαθμός πρώτου 18.850 – βαθμός τελευταίου 7.400.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 15 – βαθμός πρώτου 12.050 – βαθμός τελευταίου 6.930.
Επιλογή ΕΠΑΛ Εσπερινά
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 1. – βαθμός πρώτου 6.850 – βαθμός τελευταίου 6.850.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 1 – βαθμός πρώτου 7.230 – βαθμός τελευταίου 7.230
Επιλογή Εσπερινά
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 0.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 0.
Επιλογή 10% Ημερήσια ΓΕΛ 2022
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 0.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 1 – βαθμός πρώτου 10.500 – βαθμός τελευταίου 10.500
Επιλογή 10% Ημερήσια ΓΕΛ 2023
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 2. – βαθμός πρώτου 9.980 – βαθμός τελευταίου 9.610.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 1 – βαθμός πρώτου 10.030 – βαθμός τελευταίου 10.030.
Επιλογή 10% – Ημερήσια ΕΠΑΛ 2022
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 1 – βαθμός πρώτου 8.150 – βαθμός τελευταίου 8.150.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 0.
Επιλογή 10% – Ημερήσια ΕΠΑΛ 2023
Αγρ. Βιοτ. Οινολογία – επιτυχόντες 1. – βαθμός πρώτου 14.490 – βαθμός τελευταίου 14.490.
Δασολογίας Φυσ. Περιβ. – επιτυχόντες 1 – βαθμός πρώτου 10.200 – βαθμός τελευταίου 10.200.