Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο Νοσοκομείο
Σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα στο Νοσοκομείο
από τους προέδρους των Σωματείων Ιατρών,
Νοσηλευτών και Εργαζομένων
Οι 4 νεοπροσληφθέντες γιατροί εργάζονται χρόνια στο Νοσοκομείο ως επικουρικοί!
Την είσοδο των τοπικών μέσων ενημέρωσης απαγόρευσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που ήταν χθες 7 Απριλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Δράμας. Κατά την επίσκεψή του, είχε κανονιστεί συνάντηση με τους προέδρους των Σωματείων του Νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που τους αφορούν, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο.
Να σημειωθεί αρχικά εδώ, ότι, ο κ. Παπαεμμανουήλ είχε καλέσει και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και η συνάντηση θα γινόταν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Παρ’ όλα αυτά, η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου, διαμήνυσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα μπορούσαμε να παραβρεθούμε στην αίθουσα, αν και η ίδια δεν είχε καμιά απολύτως σχέση μ’ αυτή τη συνάντηση.
Επί της ουσίας η κα. Καρατζόγλου απαγόρευσε την είσοδό μας στην αίθουσα, με την αιτιολογία για τα μέτρα του Covid, ενώ όλοι είμαστε εμβολιασμένοι και όλοι τηρούμε όλα τα μέτρα. Άλλωστε δεν ήταν πάνω από 10 άτομα, κάτι που είναι επιτρεπτό!
Οι πρόεδροι των Σωματείων και ο αντιπεριφερειάρχης, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παρακολουθήσουμε τη συνάντηση αυτή. Να υπενθυμίσουμε στην κα. Καρατζόγλου, ότι, όταν τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε στη Δράμα και επισκέφθηκε το Νοσοκομείο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα. Γκάγκα, γινόταν πατείς με πατώ σε στην ίδια αίθουσα αλλά και στο διάδρομο και μπορέσαμε και πήραμε και δηλώσεις από την κα. Γκάγκα. Και να σκεφτεί κανείς ότι τότε τα μέτρα κατά του Covid ήταν ακόμα πιο αυστηρά από ότι είναι σήμερα.
Παπαεμμανουήλ: Τρία έργα εκτελεί στο Νοσοκομείο η ΠΕ Δράμας.
Δηλώσεις για τους λόγους της συνάντησής του με τους προέδρους των Σωματείων του Νοσοκομείου Δράμας, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι αυτή έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Όπως είπε «ήρθαμε να ακούσουμε τους προέδρους των Σωματείων των Ιατρών του Νοσοκομείου, των Νοσηλευτών και των Εργαζομένων. Να τους ακούσουμε, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς τους και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Νοσοκομείο».
Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας, υλοποιεί τρία έργα από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Νοσοκομείου και προχωράει ικανοποιητικά, το άλλο αφορά τη μελέτη για την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των κτιρίων και ετοιμάζεται ο διαγωνισμός που θα αναρτηθεί σε ένα μήνα, για το τρίτο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης».
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «σε επίπεδο διοίκησης της Περιφέρειας, συνδράμαμε όποτε ζητήθηκε από το Νοσοκομείο, τόσο με τις κλινικές Covid που υπήρχε η έξαρση του Κορωνοϊού, όσο και με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Αυτή η διαρκής φροντίδα της περιφερειακής αρχής θα συνεχίσει και στο μέλλον, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας, άπτονται και της κεντρικής διοίκησης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι να τα μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας».
Από αριστερά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, ο κ. Σιρλαντής πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών ΑΜΘ και η κα. Τυχόλα μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων.
Κιόρτεβε: Επικουρικοί ιατροί οι νεοπροσληφθέντες…
Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η πρόεδρος του Συλλόγων Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας κα. Κιόρτεβε σημείωσε ότι, «το Νοσοκομείο Δράμας μετά από δύο χρόνια που παλεύει με τον κορωνοϊό μέσα στην πανδημία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Όσον αφορά τους ιατρούς, το πραγματικό νούμερο των ιατρών είναι το ίδιο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η πρόσληψη 4 μονίμων γιατρών, κάτι πολύ σημαντικό, θα έλεγα όμως ότι αυτοί οι γιατροί ήταν ήδη εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο με άλλη σύμβαση εργασίας, καθώς ήταν επικουρικοί ιατροί. Οπότε ο πραγματικός αριθμός των ιατρών που εργάζονται παραμένει ο ίδιος».
Όπως είπε μάλιστα, «πρόθεση της κυβέρνησης δεν ξέρω αν είναι να στηριχθεί το ΕΣΥ. Οι κινήσεις οι οποίες γίνονται μας ανησυχούν για την είσοδο ιδιωτών, για συμβάσεις με ΣΔΙΤ και είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ».
Παπαδόπουλος: Καμία πρόσληψη εδώ και δύο χρόνια
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «πέρσι τέτοια μέρα, οι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν στην πύλη του Νοσοκομείου και διεκδικούσαν προσλήψεις ιατρών με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία. Αιτήματα που και σήμερα ακόμα, ένα χρόνο μετά παραμένουν».
Σημείωσε ακόμα ότι, «με κινήσεις εντυπωσιασμού δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του Νοσοκομείου» και αναφέρθηκε στην πρόσληψη των 4 ιατρών και μίας υπαλλήλου στο Διοικητικό, λέγοντας ότι «οι συγκεκριμένοι εργάζονται στο Νοσοκομείο από το 2016 ο διοικητικός και οι γιατροί τουλάχιστον 2-3 χρόνια».
Σημείωσε μάλιστα ότι «μόνο στα λόγια έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση για προσλήψεις 4.000 ατόμων στο χώρο της υγείας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμιά μόνιμη πρόσληψη. Έχουν φύγει χιλιάδες εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση σε όλη τη χώρα και το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία πλήρως αναπτυγμένα».
Αναφερόμενος στην κλινική Covid, είπε ότι «συνεχίζουμε να διασωληνώνουμε ασθενείς με Covid, εχθές είχαμε 33 ασθενείς στην κλινική. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, τα Νοσοκομεία παραμένουν Νοσοκομεία μιας νόσου και ακριβώς αυτά τα ζητήματα μεταφέρουμε σήμερα στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ».
Σιρλαντζής: Τιμωρούνται οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές
Ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Σιρλαντζής, αναφέρθηκε σε μια ανοικτή επιστολή η οποία τις ημέρες αυτές θα σταλεί προς την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε μεταξύ άλλων, «με απόφαση του Υπ. Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2021, τιμωρούν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας νοσηλευτές και τις οικογένειές τους με στέρηση μισθού. Τιμωρούν τους εμβολιασμένους νοσηλευτές που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μη ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών ασθενών διαχρονικά στα δημόσια Νοσοκομεία, με στέρηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης και αδειών, λόγω μη επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών στις Διευθύνσεις των Νοσοκομείων. Τέλος, τιμωρούν τους ίδιους τους ασθενείς, που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, τις ήδη διαχρονικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, λόγω μη μόνιμων προσλήψεων, μεγάλης αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης, αποχωρήσεις νοσηλευτών από το επάγγελμα με παραίτηση, προστέθηκαν και οι συνάδελφοι νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας».