Home > νέα > Σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα των λογιστών και φοροτεχνικών της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου

Σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα των λογιστών και φοροτεχνικών της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητήριου

Σε πρώτο πλάνο

τα ζητήματα των λογιστών

και φοροτεχνικών της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου – «Για άλλη μια φορά δεν θα γνωρίσουμε καλοκαίρι – Οι λογιστές δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ προσπάθεια ώστε να αναγνωριστούν τα προβλήματά τους από την πολιτεία, βρίσκονται οι λογιστές – φοροτεχνικοί της Δράμας. Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι συνάδελφοι τους σε όλη την Ελλάδα.

Και ο λόγος είναι ότι, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που τους έχουν επιμεριστεί, είναι τόσες πολλές που όχι απλά δεν γνωρίζουν καλοκαίρια και διακοπές, αλλά ούτε να αρρωστήσουν μπορούν, ούτε μια γυναίκα μπορεί εύκολα να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, ενώ σύμφωνα με όσα ισχύουν, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και συνυπεύθυνοι με πιθανές εγκληματικές ενέργειες πελατών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ετοιμάσει πέντε προτάσεις, για τις οποίες έχει συμφωνήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 καθώς όπως αναφέρουν είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα, άνοιξε στις 24/4 και για τα νομικά πρόσωπα στις 1/5.

Τα άλλα θέματα, αφορούν ζητήματα όπως ασθένεια του λογιστή – φοροτεχνικού, το ζήτημα της «πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίηση από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», την κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 και τις αμοιβές λογιστών – φοροτεχνικών.

Χατζηδημητρίου: Προβλήματα με τις δηλώσεις

Για όλα αυτά, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας αρχικά τα σοβαρά προβλήματα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που παρουσιάζονται αυτή την ώρα.

Όπως σημειώνει αρχικά, «ασφαλώς και είναι θετική η συμφωνία της Ομοσπονδίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών με το Οικονομικό Επιμελητήριο. Αυτό αποδεικνύει τη συμφωνία σ’ αυτά τα οποία ταλανίζουν και ταλαιπωρούν τους λογιστές όχι μόνο της Δράμας αλλά και  όλης της χώρας. Για πολλοστή φορά δεν θα γνωρίσουμε καλοκαίρι, δεν θα κάνουμε διακοπές με τις οικογένειες μας, με τα παιδιά μας».

Αυτό που επίσης τονίζει, είναι ότι «όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι αδύνατον μέχρι τις 26/7  που έχει ανακοινωθεί να υποβληθούν. Οι φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες το Υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα εκκαθαριστούν αυτόματα έχουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία τα εντοπίζουμε και έχει δημιουργηθεί μια άτυπη Επιτροπή με το Υπουργείο και δύο συναδέλφους της ΠΟΦΕΕ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Ο λογιστής δεν μπορεί να αρρωστήσει

Όσον αφορά το ζήτημα της ασθένειας ενός λογιστή – φοροτεχνικού, επισημαίνει ότι, «αυτό το έχουμε επανειλημμένα θίξει σε όλες τις κυβερνήσεις. Δυστυχώς ένας λογιστής δεν μπορεί να αρρωστήσει, μια γυναίκα δεν μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, αυτό που περιμένει κάθε νέα οικογένεια να δημιουργηθεί. Φανταστείτε ότι, ακόμα και τη μέρα που θα γεννήσει, θα πρέπει να βγει από το Νοσοκομείο να δουλέψει για να προλάβει προθεσμίες. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γι’ αυτό».

Αναφέρεται μάλιστα και στο ζήτημα της περίπτωσης του θανάτου ενός λογιστή, «καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όταν οι πελάτες του μένουν εκτεθειμένοι. Υπάρχει μόνο μια χρονική περίοδος ενός μήνα όπου η επιχείρηση που θα χάσει το λογιστή της, θα πρέπει να βρει νέο λογιστή, και είναι πολύ μικρό διάστημα».

Εγκληματικές δραστηριότητες

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της «πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες».

Για το τόσο σοβαρό ζήτημα, ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζει στον «Π.Τ.», ότι «ασφαλώς και είναι αδύνατον να γνωρίζει ένας εξωτερικός λογιστής – υποθέτω και ο εσωτερικός λογιστής μιας επιχείρησης – τις εγκληματικές δραστηριότητες που ασκεί ο πελάτης του. Είναι αδύνατον να το ξέρει αυτό. Αυτό που κάνει ο λογιστής, είναι να παραλαμβάνει τιμολόγια, να απογράφει τα απογραφικά και να κάνει καταχωρήσεις».

Κατάθεση δηλώσεων από επαγγελματίες

Ζητούν ακόμα οι λογιστές – φοροτεχνικοί, να καταργηθούν τα όρια του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000, ώστε η κάθε είδους φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανεξαρτήτων ακαθάριστων εσόδων, να υπογράφεται από λογιστή – φοροτεχνικό που πληροί τις προϋποθέσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδημητρίου, «αυτή τη στιγμή το όριο που είναι απαραίτητο για να υποβληθεί μια φορολογική δήλωση από μια επιχείρηση είναι 30.000 ευρώ. Εμείς, επανειλημμένως έχουμε τοποθετηθεί και λέμε ότι πρέπει το όριο αυτό να μηδενιστεί.

Διότι αφήνοντας το όριο αυτό ελεύθερο, σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας έως 30.000 ευρώ μπορεί να υποβάλει μόνος του τη δήλωσή του, ή να την υποβάλει μέσω τρίτου ο οποίος δεν θα είναι πιστοποιημένος λογιστής και δεν θα έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορεί να είναι ο καθένας».

Ελάχιστη αμοιβή λογιστών – φοροτεχνικών

Το ζήτημα αφορά στη θεσμοθέτηση και νομοθέτηση ελάχιστης αμοιβής. Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηδημητρίου σημειώνει ότι «θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να νομοθετηθούν από την πολιτεία οι ελάχιστες αμοιβές, όπως υπάρχουν και ελάχιστες αμοιβές στους δικηγόρους μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως και ελάχιστες αμοιβές των Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κ.α.»

Θετική πορεία – απαισιοδοξία όμως!

Ερωτώμενος σχετικά από τον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηδημητρίου, σημειώνει ότι «όλα αυτά είναι σε θετική πορεία, το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ο σύμβουλος του κράτους όπως και όλα τα Επιμελητήρια, και θεωρώ ότι  πρέπει να εισακουστούν τα αιτήματά μας.

Γιατί είναι αιτήματα που δεν φέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος στην πολιτεία. Πολλές φορές η πολιτεία αντικρούει αιτήματα και ίσως και δικαιολογημένα ότι μπορεί να επιφέρουν κάποιο δημοσιονομικό κόστος, κάποια διαταραχή στην  οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Παρ’ όλα αυτά, όταν ερωτάται αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθούν από την πολιτεία, απαντάει αρνητικά: «Όχι! Καθόλου! Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι πάντα η πολιτεία κωφεύει σ’ αυτά τα αιτήματά μας. Τα οποία δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ανθρώπινη υπόστασή μας. Και δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται εδώ και πολλά χρόνια».