47ο DISFF
Σε συνεχή ανοδική πορεία
το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας
Έργο του Δραμινού γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη τα βραβεία του Φεστιβάλ
ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη βρίσκεται η διοργάνωση του 47ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και ήδη σύμφωνα με όσα λένε οι συμμετέχοντες, πρόκειται για μια ακόμα σπουδαία διοργάνωση.
Τα τελευταία χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση και επιτυχία, και αυτό επεσήμανε στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης.
Αναφερόμενος στην συνεχόμενη ανοδική πορεία του Φεστιβάλ και την καταξίωσή του στον παγκόσμιο χάρτη, ο κ. Παρασκευαΐδης, έκανε λόγο για το προπτυχιακό τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ και την αύξηση των σπουδαστών, καθώς και στο πρόγραμμα του Cinematherapy. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση να αυξηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, κατά τον χαιρετισμό του, ο ίδιος παρουσίασε και τα νέα βραβεία του Φεστιβάλ που θα απονεμηθούν στους φετινούς νικητές, που είναι δημιουργίες του γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη, εμπνευσμένα από την αρχαία και νεώτερη ιστορία της Δράμας.
Ενωτικότητα και ενσωμάτωση
Να σημειωθεί ότι, στην τελετή έναρξης που παρουσίασε ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος, έδωσε το λόγο στις κριτικές επιτροπές και τους επικεφαλής τμημάτων, χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ «έναν χώρο και μια πλατφόρμα συμπερίληψης, ενωτικότητας και ενσωμάτωσης κάθε καλλιτεχνικής τάσης, φωνής και έκφρασης από την ευρεία, δημιουργική κινηματογραφική κοινότητα». Ο ίδιος επιμελείται το Short and Green με ταινίες που εμπίπτουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Η Βαρβάρα Δούκα αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 11 χρόνων του Pitching Lab, «εκεί όπου εκκολάπτονται σχέδια και θα επιστρέφουν ως διαγωνιζόμενες ταινίες. Πρόκειται για μια βοήθεια που έλαβε η κινηματογραφική κοινότητα εντός συνόρων με την αναγκαστική διάδραση της παγκόσμιας κοινότητας και το αντίθετο», κατέληξε.
«Μία πύλη εξωστρέφειας και ένα πεδίο ανάπτυξης και συνάντησης κινηματογραφιστών με εκπροσώπους και επαγγελματίες της αγοράς και της βιομηχανίας», το short film hub, έχει από φέτος συντονιστή τον Φλοριάν Φερναντέζ του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, που μίλησε «για την συγγραφή της πλοκής ως κύριο θέμα του προγράμματος, που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο, έως ότου ανακαλυφθεί η δυναμική της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα, και εξελιχθεί σε μια πιο προσωπική προσέγγιση», όπως είπε.
Στις κατηγορίες του Φεστιβάλ εντάσσονται επίσης ταινίες animation, καθώς και το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά με υπεύθυνη την Έλενα Μαυρίδου.
Ο Θανάσης Νεοφώτιστος, head programmer του διεθνούς σπουδαστικού με 13 ταινίες από όλον τον κόσμο φέτος και θεματική τη θάλασσα και τον άνθρωπο, σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν γόνιμες συζητήσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κινηματογραφική κοινότητα και ειδικά ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο».
Για το κενό που ήρθαν να καλύψουν οι σπουδαστικές ταινίες «που παρόλη την απίστευτη ενέργεια και δύναμη τους δεν μπορούσαν να παιχτούν πουθενά, παρά μόνο σε σχολεία», μίλησε ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, καθηγητής σεναρίου στη σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ και head programmer του Εθνικού Σπουδαστικού.