Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Δράμας μιλάνε στον «Π.Τ.»
Σε τιμές ρεκόρ των τελευταίων
χρόνων το πετρέλαιο θέρμανσης
► Στο 1,18 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης με ανοδικές τάσεις
► Μια συγκριτική μελέτη για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρισμό, τζάκι
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΩΣΤΟ πονοκέφαλο αποτελεί πλέον για τα νοικοκυριά, το αυξημένο ενεργειακό κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού. Όποιου είδους ενέργεια και αν επιλέξει κανείς, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη.
Είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο – στις πόλεις τουλάχιστον που το χρησιμοποιούν – είτε ηλεκτρική ενέργεια, είτε πέλετ, το κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και μάλιστα σε τιμές που δεν έχουμε πλησιάσει τα τελευταία χρόνια.
Στη Δράμα, η κύρια πηγή θέρμανσης αυτή την ώρα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, ακολουθεί το πέλετ, τα καυσόξυλα και οι φιάλες υγραερίου. Το φυσικό αέριο τώρα εγκαθίσταται στα πρώτα σπίτια και ακόμα είμαστε αρκετά μακριά για να πει κανείς ότι το χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης.
Αυτή την ώρα το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνει από 1,15 έως και 1,20 ευρώ το λίτρο, με μέση τιμή στα 1,18 στο Νομό Δράμας, μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας κ. Κεσκίνογλου. «Και μάλιστα, η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική και αρκετά χαμηλή σε κατανάλωση» επισημαίνει, ενώ για τα καύσιμα κίνησης μας λέει ότι η βενζίνη πλησιάζει το 1,80 ευρώ το λίτρο και πάντα με ανοδικές τάσεις.
Όπως λέει ο ίδιος, «είναι ανοδικές οι τάσεις, στα 90 δολάρια έχει φτάσει το βαρέλι, η κίνηση είναι πολύ υποτονική μετά τις γιορτές και γενικά υπάρχει μια νέκρα στην αγορά».
Σε γενικότερο επίπεδο, ακόμα και στο φυσικό αέριο, οι τιμές βρίσκονται πλέον πολλές φορές σε τριπλάσιο επίπεδο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει και ο κ. Γρηγοριάδης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας, ο οποίος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», σημειώνει ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι στην πιο ακριβή τιμή που υπήρξε τα τελευταία χρόνια».
Όπως λέει ο ίδιος, «υπάρχει μια τεχνητή κρίση, γενικώς. Προσπαθούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο και γι’ αυτό το λόγο έχουν στοχοποιήσει όλες τις υφιστάμενες ενέργειες.
Αυτή τη στιγμή μόνο η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή καθώς την ελέγχουν συγκεκριμένα κράτη» και τονίζει ότι, «έχουν στοχοποιηθεί οι καθημερινοί άνθρωποι. Οδικές μεταφορές, θέρμανση όλα είναι στα ύψη. Μας έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιούμε τον άνθρακα που είναι ορυκτό ελληνικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έχεις φθηνή ενέργεια».
«Επίθεση στην τσέπη του Έλληνα»
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει ότι, «σήμερα ο Έλληνας δέχεται επίθεση στην τσέπη του. Το 1992 έπαιρνα 260.000 δρχ. μισθό σαν υπάλληλος, ήτοι 700 ευρώ σημερινά. Το πετρέλαιο τότε είχε 60 με 70 δρχ. Σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης αναλογεί περίπου σε 400 δρχ. το λίτρο. Η διαφορά είναι τεράστια. Και περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις. Σήμερα που μιλάμε είναι 1,17 ευρώ και καθημερινά αυξάνεται ένα λεπτό και αυτό θα εξακολουθήσει για το επόμενο πενθήμερο. Προβλέπω ότι θα περάσουμε το 1,20 ευρώ το λίτρο».
Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι, το πέλετ έχει φτάσει να έχει αγορά στον έμπορο με 300 ευρώ τον τόνο, ενώ η μέση τιμή μιας φιάλης υγραερίου κυμαίνεται στα 47 ευρώ στον καταναλωτή, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν στα 38 ευρώ.
Ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζει ακόμα ότι, «αν και ο μέσος όρος παραγγελιών έχει πέσει, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υψηλή ζήτηση. Για να πούμε την αλήθεια, δεν μας συμφέρει να πηγαίνουμε για 300 λίτρα. Παρ’ όλα αυτά, παίρνει ο καταναλωτής και ζητάει 150 λίτρα. Και δεν μπορείς να πεις όχι, γιατί επενδύεις στο ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και αύριο να ζητήσει παραπάνω πετρέλαιο. Γιατί πάλι θα ξαναπάρει πετρέλαιο και αυτά θα αντιστοιχούν σε 200 λίτρα πετρέλαιο».
Σημειώνει ακόμα τέλος ο ίδιος, ότι, «όλες οι μορφές ενέργειας για τους κοινούς ανθρώπους, είναι στοχοποιημένες. Όλα αυτά είναι ακριβά. Η υψηλή τεχνολογία, μπορεί να φέρει φθηνή ενέργεια, δεν ξέρω αν θα ζήσουμε για να τα δούμε. Αν το υδρογόνο μπορεί να κινήσει αυτοκίνητο, τότε μπορεί να ζεστάνει και νερό. Απορώ γιατί έχουν στοχοποιήσει τους απλούς ανθρώπους και προσπαθούν να του κατεβάσουν την ποιότητα ζωής».
Οι αλλαγές στο κόστος θέρμανσης
Τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ως προς το κόστος θέρμανσης, ανάλογα με την τεχνολογία που επιλέγεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, αναδεικνύει μια μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν την αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία και υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων, που παρατηρείται πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.
Όπως προκύπτει από την έρευνα την πιο ακριβή θέρμανση τη δίνει η ηλεκτρική ενέργεια, το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο είδος θέρμανσης, ενώ το τρίτο ακριβότερο μέσο θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο.
Για παράδειγμα, μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας κι άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ένα σπίτι (ισχύος 1.200 Κιλοβατωρών/4μηνο) κοστίζει 0,329 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα εγχώρια τιμολόγια φυσικού αερίου παρουσιάζουν σήμερα (Δεκέμβριος 2021) ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150-200% σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες καταναλώσεις συσκευών του σπιτιού θα οδηγήσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,302 ευρώ.
Το κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 1.500 ευρώ, αν αντικατασταθεί ο λέβητας πετρελαίου.
Η κατανάλωση 4.500 kWh/σεζόν (ισοδύναμη κατανάλωση πετρελαίου 516 λίτρα) θα στοίχιζε σε ένα νοικοκυριό 1.349 ευρώ, επένδυση μη αποδοτική.
Η πλέον συμφέρουσα λύση, αν και με υψηλό κόστος επένδυσης, εκτιμάται ότι είναι οι αντλίες θερμότητας που έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και η θέρμανση με βιομάζα (πέλετ ξύλου).