Home > Πρώτο Θέμα > Σε τραγικά δύσκολη θέση η εστίαση στη Δράμα με το νέο κλείσιμο των καταστημάτων-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

Σε τραγικά δύσκολη θέση η εστίαση στη Δράμα με το νέο κλείσιμο των καταστημάτων-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

Σε τραγικά δύσκολη θέση

η εστίαση στη Δράμα με

το νέο κλείσιμο των καταστημάτων

Χατζηπαντελής: «Φοβάμαι για λουκέτα…»

Ηλιάδης: «Για μια ακόμα φορά την πληρώνει ο κλάδος της εστίασης…»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ γραμμή για την ανάσχεση της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, βρίσκεται για άλλη μια φορά ο επισιτιστικός κλάδος. Για άλλη μια φορά, τα καταστήματα της εστίασης,  καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, εστιατόρια, λειτουργούν ως μια πρώτη ασπίδα, μπροστά στο θέμα της μεγάλης διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19 στην ελληνική κοινωνία.  Εκτός βέβαια από τα καταστήματα εκείνα που λειτουργούν με ντελίβερι ή take away.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, καθώς με την παρατεταμένη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η εστίαση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε άσχημες καταστάσεις και τελικά να υπάρξουν πολλά λουκέτα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όσοι κατάφεραν και άντεξαν μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν όλοι μετά από τη νέα καραντίνα στην οποία επιβάλλονται για έναν μήνα, με άγνωστες προοπτικές.

Μάλιστα, ήδη, 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, με σχετική επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη, ζητούν να έχουν μια συνάντηση μαζί του. Επισημαίνουν μάλιστα στην επιστολή τους, ότι «η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές». Τονίζουν ακόμα, ότι, «αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη» και ότι «απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».

Η κατάσταση στη Δράμα

Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Δράμα. Το αντίθετο μάλιστα. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας κ. Ηλιάδης, και ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας, συμφωνούν και οι δύο ότι η κατάσταση είναι τραγική, εντούτοις τονίζουν ιδιαίτερα και εύχονται, «μακάρι έτσι να μειωθούν τα κρούσματα και να μπορέσουμε να δουλέψουμε στη συνέχεια».

Ζητούν επίσης και οι δύο, την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας, με τη μορφή μη επιστρεπτέας καταβολής, προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά, ενώ φοβούνται ακόμα και για λουκέτα στο επόμενο διάστημα.

kafe1

Ηλιάδης: Μέτρα οικονομικής στήριξης…

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας κ. Ηλιάδης, με την πρώτη του λέξη επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν κλείσει τα περισσότερο καφέ πλέον εκτός από τα ντελίβερι και τα take away», και τονίζει: «Για μια ακόμα φορά την πληρώνει ο κλάδος της εστίασης, λες και το πρόβλημα είναι μόνο τα καφέ και τα εστιατόρια. Ενώ η πραγματική πηγή του κακού είναι τα πάρτι που διοργανώνονται, οι συγκεντρώσεις στις πλατείες και τα πάρκα, στις εκκλησίες. Εκεί δεν  υπάρχει κανένα μέτρο. Μακάρι το κλείσιμο των δικών μας μαγαζιών, να σημάνει και το τέλος του κορωνοϊού».

Όπως λέει, «θα πρέπει να παρθούν μέτρα οικονομικής στήριξης για τα μαγαζιά. Πρέπει τουλάχιστον να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία και αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Επίσης, να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας, να επιδοτηθούν όλοι όσοι έχουν μπει σε αδράνεια και να πληρώσει το κράτος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Είπαν ότι θα το κάνουν, περιμένουμε να το δούμε».

Στην ερώτηση για το τι έχουν πάρει μέχρι σήμερα από το κράτος, ο κ. Ηλιάδης επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν πάρει «την αποζημίωση των 800 ευρώ και τίποτα άλλο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναφέρομαι».

«Αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, είναι όπως γίνεται στην Ευρώπη, ώστε να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις, όχι με τη μορφή δανείων. Νομίζω ότι μπαίνουμε πλέον σε έναν κυκεώνα».

Χατζηπαντελής: «Φοβάμαι για λουκέτα…»

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Χατζηπαντελής, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κινήθηκαν τα εστιατόρια όλο αυτό το διάστημα, δηλώνει ότι «η κίνηση γενικά ήταν ικανοποιητική, αν και είχαμε τον περιορισμό από τις 11 Αυγούστου με το ωράριο να κλείνουμε στις 12 το μεσάνυχτα, που για μας σήμαινε από τις 10.30 το βράδυ έκλεινε η κουζίνα».

Όπως τονίζει ο ίδιος «τώρα τελευταία η κίνηση πάντως έπεσε ιδιαίτερα, γιατί ακούσαμε όλοι για πολλά κρούσματα στη Δράμα που δεν είχαμε. Με αποτέλεσμα τις τελευταίες 5 μέρες να έχει πέσει η κίνηση στο ένα τέταρτο, καθώς περιμέναμε την ανακοίνωση των μέτρων».

Στην ερώτηση για το αν βλέπει τα μέτρα ως θετικά για να μειωθούν τα κρούσματα, ο κ. Χατζηπαντελής επισημαίνει: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Μακάρι όμως να έχουμε μείωση των κρουσμάτων, ώστε να μπορούμε κι εμείς να ανοίξουμε μετά. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Σε συνδυασμό που δεν θα ανοίξει και η Ονειρούπολη φέτος, που το χειμώνα είχαμε μια ανάσα από εκεί, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ για την εστίαση. Και δεν γνωρίζουμε αν όντως θα ανοίξουμε».

Στην ερώτηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων του κλάδου, ο κ. Χατζηπαντελής επισημαίνει ότι, «το πρώτο που ανακοινώθηκε είναι η μείωση των ενοικίων. Επανήλθαμε και πάλι στο 60% – 40%. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα, γιατί τα πάγια έξοδα τρέχουν κι εμείς σαν καταστηματάρχες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι φυσικά μόνο τα ενοίκια».

Όπως διευκρινίζει, «και με δανεικά χρήματα δεν γίνεται δουλειά, τα χρέη συσσωρεύονται, ο καιρός περνάει και όταν έρχεται η μέρα να τα πληρώσουμε, δεν μπορούμε. Και φοβάμαι για λουκέτα. Αν δεν βρεθεί το περιβόητο εμβόλιο, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Ερωτώμενος για το τι ζητάνε από την πολιτεία, ο κ. Χατζηπαντελής εξηγεί ότι, «η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας, έχει κάποιες προτάσεις και περιμένει να τις συζητήσει απευθείας με τον πρωθυπουργό, για οικονομικές ενισχύσεις, όχι σε μορφή δανείου, μη επιστρεπτέες. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Τα πράγματα είναι πολύ δυσοίωνα».