Home > νέα > Η σειρά «Οι Άγριες Μέλισσες», η ταινία «Η Εχθρόπιτα» και οσκαρικός σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski στην «καρδιά» του Cinematherapy

Η σειρά «Οι Άγριες Μέλισσες», η ταινία «Η Εχθρόπιτα» και οσκαρικός σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski στην «καρδιά» του Cinematherapy

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η σειρά «Οι Άγριες Μέλισσες», η ταινία «Η Εχθρόπιτα»

και οσκαρικός σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski

στην «καρδιά» του Cinematherapy

 

Το Cinematherapy, είναι ένα από πιο σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, προσφέρει μέσω της ψυχαγωγίας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας κυρίως επειδή βοηθάει τον θεατή στη διαχείριση της φύσης του άγχους του, συμβάλλοντας στην κανονικοποίηση της εμπειρίας σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης.

Το φετινό πρόγραμμα του Cinematherapy το οποίο επιμελείται η Ντενίς Νικολάκου περιλαμβάνει μία…εχθρόπιτα, πολλές «Άγριες Μέλισσες» και τον έναν και μοναδικό βραβευμένο με όσκαρ, Pawel Pawlikowski.

Από την πρώτη γνωριμία με το κοινό, στην 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020 έως την 45η το 2022, το πρόγραμμα Cinematherapy κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Συμπληρώνοντας φέτος τον τρίτο χρόνο ενεργής παρουσίας, αποτελεί ένα από πιο σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ.

H χρήση του κινηματογράφου ως εργαλείου στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση, καθιστούν αναγκαία και επιτακτική την ψυχική ενίσχυση.

Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία)

Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.

Από τους διαδρόμους της πολιτικής έως τις ακαδημαϊκές πλατφόρμες, ο κόσμος κάνει λόγο πλέον για παγκόσμιες κρίσεις. Για υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, ενεργειακή, κλιματική αλλά και για κρίση της φύσης και της ασφάλειάς μας εν γένει. Το σοκ της πανδημίας αποκάλυψε απλώς τη συστημική αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας μας με όλες τις ανισότητές της. H προτεραιότητα της οικονομίας δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αυτονόητη. Είναι μια εποχή πολιτισμικών πολέμων, πολιτικής της ταυτότητας, εθνικισμού και γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Είναι επίσης, ως αποτέλεσμα, μια εποχή διαιρέσεων ανάμεσα στις χώρες αλλά και εντός τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον βασικό ιστό στη θεματολογία του φετινού προγράμματος και όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσαν θα μην συμπεριληφθούν.

H χρήση του κινηματογράφου ως εργαλείου στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση, καθιστούν αναγκαία και επιτακτική την ψυχική ενίσχυση του γενικότερου πληθυσμού. Η κινηματογραφοθεραπεία μέσω της ψυχαγωγίας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας κυρίως επειδή βοηθάει τον θεατή στη διαχείριση της φύσης του άγχους του, συμβάλλοντας στην κανονικοποίηση της εμπειρίας σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης.

Το πρόγραμμα

▪ Τρίτη 6/09 στις 19:00 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας της Δράμας προβολή της ταινίας «Η εχθρόπιτα» (2019) του Ντέρεκ Μάνσον σε εικονογράφηση της Τάρα Κάλαχαν Κινγκ. Μια ταινία του αφηγείται την δημιουργία μια φιλίας δύο αγοριών ανάποδα. Από το μίσος στην συμπάθεια και ύστερα σε πολύ μια δυνατή φιλία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις κατανόησης και αποσυμβολισμός του περιεχομένου της ταινίας με την συμμετοχή των παιδιών από την υπεύθυνη του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου.

Παρασκευή 9/09 στον θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» προβολή διανυσματικής απεικόνισης της σειράς «Άγριες Μέλισσες» (2019-2022) σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος. Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη – Πέτρος Καλκόβαλης

Για πρώτη φορά στο φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μια απόπειρα ανάλυσης μιας τηλεοπτικής σειράς «φαινόμενο» όπως την αποκαλούν. Η σειρά αρχικά διαδραματίζεται στο έτος 1958, στη μετακατοχική περίοδο και ολοκληρώνεται κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα το 1974. Μια διανυσματική απεικόνιση στην πρώτη κοινωνικό-πολιτική καθημερινή σειρά της ελληνικής τηλεόρασης. Μια αποκαθήλωση της «άγιας» ελληνικής οικογένειας με ένα καταγγελτικό μήνυμα κατά των στερεοτύπων. Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο και ένα καστ ηθοποιών της σειράς.

Σάββατο 10/09 (Αφιέρωμα) Tribute to Pawel Pawlikowski (2022)

Μια αναδρομική παράθεση του κινηματογραφικού του έργου συμπεριλαμβανομένων και των σπουδαίων ντοκιμαντέρ του για το BBC.

Το πρόγραμμα Cinematherapy είναι πλέον ταυτόσημο με το όνομα Pawel Pawlikowski καθώς ο ίδιος ο οσκαρικός σκηνοθέτης εγκαινίασε το πρόγραμμα με την ταινία του Cold War (2018) στη 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2020. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του, ένα κινηματογραφικό κολάζ από την 1η δημιουργική περίοδο των ντοκιμαντέρ του στο BBC 1990-1995 (From Moscow to Pietushki, Dostoyevsky’s Travels, Serbian Epics, Tripping with Zhirinovsky) την 2η ταινιών μυθοπλασίας από το 1998-2004 (The Stringer, Last Resort, My Summer of Love) έως την 3η από το 2011-2018 (The Woman in the Fifth, IDA, Cold War) Θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski και του καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό της συζήτησης και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του έργου του, η Ντενίς Νικολάκου.