Home > Πρώτο Θέμα > Σενάριο σεισμού, πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβισμού ατόμου στο Νοσοκομείο Δράμας

Σενάριο σεισμού, πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβισμού ατόμου στο Νοσοκομείο Δράμας

Μεγάλη άσκηση με Πυροσβεστική και προσωπικό του Νοσοκομείου

Σενάριο σεισμού, πυρκαγιάς

στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβισμού

ατόμου στο Νοσοκομείο Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Στούπας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ μας, το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, είναι από τα πλέον σοβαρά θέματα που θα πρέπει να απασχολεί την πολιτεία και τους φορείς της. Ανάλογες ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα από τις οποίες θα μπορεί να εκπαιδεύεται το προσωπικό των δημόσιων φορέων, αλλά και να εντοπίζονται οι όποιες αδυναμίες στο σύστημα παροχής κάθε είδους βοήθειας. Αναφερόμαστε βέβαια σε ασκήσεις σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, φορείς Υγείας και φυσικά με τη συνδρομή της Πυροσβεστική, της Αστυνομίας, του Στρατού, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων.

Στο σημερινό μας δημοσίευμα, αναφερόμαστε σε μια άσκηση που έγινε το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου (χθες) στο Νοσοκομείο Δράμας, κατ’ εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ».

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13.00 το μεσημέρι, ενώ το σενάριο περιλάμβανε άσκηση μερικής εκκένωσης στην Ω.Ρ.Λ. και Ουρολογική Κλινική, μετά από περίπτωση σεισμού. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τον σεισμό, προέκυψε φωτιά στο λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου, ενώ σε όροφο του κτιρίου, υπήρχε εγκλωβισμένο άτομο το οποίο έπρεπε να απεγκλωβιστεί.

Ταυτόχρονα, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, είχαν στηθεί σκηνές εκστρατείας όπου έπρεπε να προσέλθουν «περιπατητικοί ασθενείς», ασθενείς δηλαδή οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν προκειμένου να τους προσφερθούν οι κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες.

Στην άσκηση συμμετείχε το προσωπικό του Νοσοκομείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, το ΕΚΑΒ, ο Ελληνικός Στρατός, τμήματα εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού Δράμας και η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, ενώ παρόντες ήταν και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας.

Με το τέλος της άσκησης πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Νοσοκομείο υπό τη διοίκηση της κας Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου, όπου εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι όποιες αδυναμίες και οι στόχοι σε επόμενη περίπτωση, ή τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

Καρατζόγλου: Άσκηση μερικής εκκένωσης

Επικεφαλής της άσκησης ήταν η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, η οποία ευγενώς μίλησε στον «Π.Τ.», προκειμένου να μας εξηγήσει τι ακριβώς έγινε και πώς εξελίχθηκε.

Όπως τονίζει, «στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, εφαρμόστηκε άσκηση μερικής εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού, από τον οποίο προήλθε και πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο. Σκοπός της άσκησης και εντός των σεναρίων της, είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων, της στάσης και της συμπεριφοράς των εργαζομένων, να μην επικρατήσει σύγχυση και πανικός σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή οτιδήποτε άλλο».

Όπως σημειώνει, «επιπλέον, είναι ο συντονισμός και η εφαρμογή όλων των ενεργειών, ώστε να ελαχιστοποιούνται κάθε φορά οι ευρείας κλίμακας απώλειες, είτε αυτές είναι ανθρώπινες, είτε υλικές, είτε περιβαλλοντικές και φυσικά η αντιμετώπιση σοβαρής, πιθανής δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου, σαν απόρροια της σεισμικής δόνησης μεγάλου ή μετρίου βεληνεκούς ανάλογα με την περίσταση, για την εξαιρετική ή στον καλύτερο βαθμό παροχή της υγείας σε όλους. Και όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και σε πιθανούς τραυματίες από τους συνοδούς, το προσωπικό ή άλλο».

Αυτό που επισημαίνει η κα. Καρατζόγλου, είναι ότι «πάντα υπάρχει η βελτίωση της ετοιμότητας του προσωπικού, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις και ανάλογα με το συμβάν ενεργοποιούνται τα σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά περίπτωση».

Θετικά τα μηνύματα

Σημειώνει μάλιστα, ότι, από τα βασικά ζητήματα, είναι «η έναρξη των διαδικασιών αυτοπροστασίας των εργαζομένων και στη συνέχεια προστασίας ασθενών, των εκπαιδευόμενων, των επισκεπτών, όλου του ανθρώπινου δυναμικού, η έναρξη της διαδικασίας επιχείρησης, η ανάπτυξη συνεργασίας που είναι πολύ σοβαρό κεφάλαιο με τους υπόλοιπους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους όπως και σήμερα που είναι το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ερυθρός Σταυρός και όποιος άλλος προβλέπεται να βοηθήσει».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί επίσης, ότι «στο τέλος, μετά από τον απολογισμό της άσκησης και τα επεισόδια τα οποία αναπτύσσονται με βάση πάντα το σχέδιο – εδώ είχαμε έξι διακριτά επεισόδια – κάθε φορά γίνονται διορθωτικές κινήσεις για να γινόμαστε καλύτεροι και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απευκταία περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος».

Η κα. Καρατζόγλου απευθύνει μάλιστα τις ευχαριστίες της προς όλους τους εμπλεκομένους, «πρωτίστως στο προσωπικό και όλους τους συναρμόδιους επιχειρούντες και την ευγνωμοσύνη μου ότι όλα πήγαν άψογα».

Στούπας: Άσκηση με πραγματικές συνθήκες

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης έκανε στον «Π.Τ.» και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιείται άσκηση σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Δράμας, όπου το σενάριο είναι πολύπλοκο και περιλαμβάνει σεισμό, κατάρρευση μέρους μιας κλινικής, πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο και διάσωση ενός εγκλωβισμένου τραυματία από την κατάρρευση του κτιρίου της κλινικής».

Τόνισε ακόμα ο κ. Στούπας, ότι «η άσκηση αυτή διενεργείται με το όσο το δυνατόν πραγματικές συνθήκες και μπορούμε να πούμε ότι στέφθηκε με επιτυχία. Επίσης, υπάρχει πολύ καλός συντονισμός όλων των φορέων, όπως του προσωπικού του Νοσοκομείου, της Αστυνομίας, των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, των γιατρών και νοσηλευτών, του ΕΚΑΒ και επίσης της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας». Όπως σημείωσε μάλιστα, «είναι μια άσκηση πολύ χρήσιμη και προτείναμε ότι τέτοιες είναι καλό να γίνονται ανά δύο χρόνια».

Όπως αναφέρει τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας συμμετείχε με τέσσερα οχήματα και 13 πυροσβέστες.