Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα για το ασφαλές διαδίκτυο
Σφακιανάκης: «Οι γονείς πρέπει
να είναι κοντά στα παιδιά τους…»
► Στο διαδίκτυο υπάρχουν κανόνες ασφαλούς πλοήγησης που μπορούμε να ακολουθήσουμε
Του Θανάση Πολυμένη
«ΕΝΑ πρέπει να θυμούνται οι γονείς. Ότι πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όταν ο γονιός είναι αλλού, κι είναι αλλού το παιδί, τότε τα παιδιά παίρνουν το δρόμο, δυστυχώς, τον άσχημο…».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Μανώλης Σφακιανάκης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.
Πρόκειται για μια σειρά από ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi), με χορηγό την COSMOTE, στα πλαίσια της ενημέρωσης και εκπαίδευσης της οικογένειας στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο ψηφιακό περιβάλλον, κυρίως για παιδιά.
Βασικός εισηγητής της δράσης, ήταν ο πρόεδρος του CSI κ. Σφακιανάκης, ο οποίος ενημέρωσε για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, την ασφαλή πλοήγηση στο Internet, καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών.
Φαινόμενα όπως το cyberbullying, ο διαδικτυακός εθισμός και η εκδικητική πορνογραφία αναλύθηκαν από την Κλινική Εγκληματολόγο και Διευθύντρια του CSI Institute, κα. Kαλλιόπη Ιωάννου.
Από αριστερά: ο κ. Μήτσιος, ο κ. Γιαννάκου, η κα. Ιωάννου,
ο κ. Σφακιανάκης, η κα. Γιόρογλου και τέλος η κα. Καραγιάννη
Επίσης, για την καταπολέμηση του Διαδικτυακού Εθισμού και την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους μίλησε ο κ. Μάριος Γιαννάκου, αθλητής υπεραποστάσεων, ο οποίος μάλιστα ανακηρύχθηκε και πρεσβευτής του CSIi στην όλη προσπάθεια που γίνεται.
Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού – Αθλητισμού ΑΜΘ, κ. Παπαεμμανουήλ, ο αντιδήμαρχος κ. Καψημάλης ως εκπρόσωπος του δημάρχου Δράμας, οι οποίοι απηύθυναν και σχετικούς χαιρετισμούς και στελέχη της COSMOTE, όπως ο κ. Μήτσιος προϊστάμενος του Τμήματος Community Relations στη Δ/νση Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, η υπεύθυνη του Ομίλου ΟΤΕ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη κα. Καραγιάννη και η προϊσταμένη του Τεχνικού Τμήματος Νομού Δράμας της COSMOTE.
Σφακιανάκης: «Οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Σφακιανάκης και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, σημείωσε ότι «ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την ημερίδα, θα μάθει τις βασικές αρχές για το διαδίκτυο». Όπως είπε μάλιστα, «το διαδίκτυο είναι φως, αλλά πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να ξέρει (σ.σ. ο γονιός), ποιες είναι οι κακοτοπιές του διαδικτύου για να μπορέσει έξυπνα και έντεχνα να τις αποφύγει», ενώ συμπλήρωσε: «Το διαδίκτυο, λέμε, ότι είναι ό,τι καλύτερο. Όμως μπορεί να γίνει και ό,τι χειρότερο. Άρα, για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές γίνονται αυτές οι ημερίδες από την COSMOTE, για να μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε στον κόσμο πού υπάρχει λακκούβα και πού υπάρχει ίσιωμα».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «με έξυπνες κινήσεις, ο κόσμος, μπορεί να αποφύγει όλο το κακό διαδίκτυο. Γιατί, το διαδίκτυο έχει 98 καλά και 2 άσχημα. Αυτά τα δύο άσχημα, το 2%, μπορεί να μας καταστρέψει. Έτσι, πολύς κόσμος έχει καταστραφεί από το διαδίκτυο, γιατί δεν άκουσε και δεν διάβασε, τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. Όπως ισχύει για το ρεύμα που παίρνουμε το φως. Αν στο ρεύμα δεν βάλουμε την πρίζα και βάλουμε τα χεράκια μας, θα μας σκοτώσει. Έτσι και στο διαδίκτυο, όποιος δεν ξέρει τους κανόνες, δυστυχώς θα έχει άσχημα αποτελέσματα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο καλό οι κανόνες και γι’ αυτό είμαστε κοντά σε όλους τους Έλληνες και τα παιδιά μας, τα οποία παιδιά είναι έτοιμοι μαθητές, έξυπνα παιδιά, ξέρουν το διαδίκτυο, ξέρουν τους κανόνες αλλά δεν τους εφαρμόζουν».
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα
πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας
Σε ερώτηση που του έγινε για το τι θα πρέπει να θυμούνται οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ο κ. Σφακιανάκης είχε να δώσει μια χαρακτηριστική απάντηση:
«Ένα πρέπει να θυμούνται οι γονείς. Ότι πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όταν ο γονιός είναι αλλού, κι είναι αλλού το παιδί, τότε τα παιδιά παίρνουν το δρόμο, δυστυχώς, τον άσχημο. Γιατί το παιδί θέλει επιμέλεια, όχι παρακολούθηση. Όταν ακούς ένα γονιό που λέει ότι θέλει κάποια προγράμματα να παρακολουθεί το παιδί του, αυτός το έχει χάσει το παιχνίδι.
Στο παιδάκι σου είσαι δίπλα, το αγκαλιάζεις, το φιλάς, είσαι επιμελής γονιός, δέχεσαι τα άσχημα και τα ωραία του και παράλληλα το γαλουχείς να μάθει τους κανόνες, να μάθει τι πρέπει να κάνει. Και αν δεν ξέρεις εσύ τους κανόνες, μπες στο διαδίκτυο να τους μάθεις. Το CSIi είναι ανοικτό, δωρεάν είναι τα πάντα, έχουμε υπηρεσίες, ακαδημία γονέων, κανόνες που είναι γραμμένοι στο διαδίκτυο και μπορεί να τα δει ο καθένας».
Το πάνελ των ομιλητών. Από αρ. ο κ. Σφακιανάκης,
ο κ. Γιαννάκου και η κα. Ιωάννου
Ιωάννου: «…οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι σαν τη Λερναία Ύδρα»
Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μίλησε επίσης και η κα. Καλλιόπη Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κλινική Εγκληματολόγος και υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Εγκληματολογίας.
Όπως τόνισε στις δηλώσεις της, «ξέρουμε πολύ καλά ότι η τεχνολογία είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς όμως βρεθήκαμε σε μία θέση, να έχουμε όλοι μια ηλεκτρονική συσκευή, ένα τάμπλετ, έναν υπολογιστή και ειδικά τα παιδιά μας, χωρίς να ξέρουμε πώς να πλοηγούμαστε με ασφάλεια».
Μιλώντας για το Ινστιτούτο, είπε ότι, «μέσω του Ινστιτούτου και την COSMOTE προσπαθούμε να προωθήσουμε, τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Είναι ένα έργο δύσκολο, καθόλου απλό, γιατί όπως λέω συχνά, οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Κάθε φορά που βλέπουμε έναν κίνδυνο εμφανίζεται και ένας καινούριος. Σε όλο αυτό το πλαίσιο των δραστηριοτήτων και σε άλλους Νομούς που έχουμε επισκεφτεί, έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα ειδικά από νέες γενιές, παιδιά τα οποία δεν μιλάνε στους γονείς τους, δεν έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους και είναι τα πιο ευάλωτα άτομα, τα θύματα των αρπακτικών των διαδικτύων. Αυτά τα παιδιά λοιπόν που δεν έχουν την καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς τους, εύκολα θα βρεθούν στο στόχαστρο όλων αυτών των κακοποιών. Θα τους μιλήσουν, θα τα αποπλανήσουν και θα τα πείσουν να βγουν μαζί τους και στη συνέχεια θα τα κακοποιήσουν και θα περάσουν σε όλες αυτές τις πράξεις ασέλγειας που ακούμε και βλέπουμε σε ταινίες. Αλλά δυστυχώς συμβαίνουν και εδώ στη χώρα μας και δεν καταγράφονται γιατί τα παιδιά δεν μιλάνε».
Η κα. Ιωάννου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα γνωρίζει μεγάλη άνοδο η εκδικητική πορνογραφία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ζωές: «Τα παιδιά στιγματίζονται, δεν μπορούν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να βρουν δουλειές, δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν ως άνθρωποι», τόνισε ιδιαίτερα.
Γιαννάκου: «Η ζωή δεν είναι το διαδίκτυο…»
Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, ο οποίος μεταξύ τονίζει ότι, «η ζωή δεν είναι το διαδίκτυο, η ζωή είναι έξω από το διαδίκτυο και έξω από τις διαδικτυακές πλατφόρμες». Όπως τονίζει μάλιστα, είναι σημαντικό ζήτημα η προώθηση του αθλητισμού, καθώς το «να παρακινούμε τα παιδιά προς τον αθλητισμό, είναι βασικό να τα διδάξουμε να μάθουν να λειτουργούν και να συλλειτουργούν σε ένα πλαίσιο με διαφορετικούς ανθρώπους, με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες και διαφορετικά πιστεύω πολλές φορές, διαφορετική εθνικότητα και διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο».
Αναφερόμενος στην ανακήρυξή του ως πρεσβευτού του CSIi μέσω του αθλητισμού, σημειώνει: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και χαίρομαι πραγματικά που συνεργάζομαι με έναν τόσο καταξιωμένο και αξιόλογο άνθρωπο».
Ολόκληρες οι δηλώσεις του Δραμινού αθλητή υπεραποστάσεων, θα δημοσιευτούν στο επόμενη φύλλο του «Π.Τ.», την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου.